MX World

06/11/2020 09:54 - geplaatst door Stingray

He ziet er naar uit dat de Belgische aanwezigheid in de MXGP-klasse  volgend jaar dun zal zijn. Niet alleen de Belgische, maar ook enkele andere rijders hangen de helm aan de haak. Zo komt er ruimte vrij voor anderen zoals TK Olsen en BenWatson. Maar met zijn recente uitslagen denk ik dat er beter enkele teams zijn die de komst van vechtjas Brent Van doninck in overweging nemen. Dat leren we uit zijn uitslagen en het verslag van Gebben van Venrooy Yamaha onder Thor.

Het wereldkampioenschap MXGP nadert zijn einde en daarom hoopte het Gebben van Venrooy Yamaha Racing team op een goede voorlaatste wedstrijd van het kampioenschap op het circuit van Arco di Trento. Het circuit was glad waardoor een goede acceleratiebeheersing noodzakelijk was om goed voor de dag te kunnen komen. In de kwalificatie lagen de tijden dicht bij elkaar. Lupino zette de elfde tijd op de klok en van Doninck sloot de sessie af op een zestiende tijd en was hiermee slechts twee seconden langzamer dan de snelste.

In de eerste manche pakte het Gebben van Venrooy Yamaha duo een droomstart en konden beiden in de top vijf aan de wedstrijd beginnen. Lupino wist in de eerste ronde een aantal inhaalmanoeuvres te forceren en werkte zich op naar een derde plaats. Hij reed een enorm hoog tempo in de kopgroep. De Italiaan, die pas net weer is teruggekeerd van een enkelblessure, hield de twee kopmannen in het vizier. Tegen het einde van de manche kwam hij onder druk te staan van de twee KRT-rijders, Clement Desalle en Romain Febvre, maar hij wist ze achter zich te houden en eindigde op een geweldige derde plaats, wat zijn beste resultaat in de MXGP klasse ooit is.

Van Doninck reed in de beginfase op een sterke vierde plaats en had zijn teammaat vlak voor zich. Beide Gebben van Venrooy Yamaha-rijders voelden zich comfortabel met deze snelheid. De Belg, die pas voor de tweede keer op de Yamaha YZ450F van het team stapte, begint zich steeds vertrouwder te voelen. Rijders als Gajser, Desalle en Febvre wisten hem te passeren maar hij wist de manche op een hele sterke zevende plaats af te sluiten, waarmee hij zijn potentieel laat zien in de 450 klasse.

In de tweede manche pakte van Doninck opnieuw een goede start maar verloor in de eerste ronde een aantal plaatsen omdat het tempo gigantisch hoog lag! De Belg kwam op een zesde plaats uit de eerste ronde en begon in het juiste ritme te komen toen hij achter Monticelli reed. Van Doninck pakte met een negende plaats zijn tweede top tien plaats van de dag en werd hiermee negende in de daguitslag, wat voor vertrouwen zorgt voor de laatste wedstrijd van het kampioenschap.

Alessandro Lupino legde in de eerste manche een goede basis voor een podiumplaats maar helaas kwam hij in de tweede manche slecht weg bij de start. Hij kwam rond de vijftiende plaats uit de eerste ronde en op een circuit waarop het moeilijk is om in te halen, kwam hij niet verder dan een elfde plaats. Met deze resultaten werd hij zesde in het dagklassement en evenaart hiermee zijn beste uitslag in een MXGP Grand Prix. Hij hoopt in de laatste wedstrijd van het kampioenschap in de top vijf te eindigen.

Het Gebben van Venrooy Yamaha Racing team had met beide rijders in de top tien een goede dag. Ze gaan zich nu concentreren op de laatste wedstrijd van het wereldkampioenschap MXGP, welke aanstaande zondag eveneens op het circuit van Arco di Trento wordt verreden.

Commentaar Alessandro Lupino (6e in het dagklassement): ‘’Ik ben best wel tevreden over deze Grand Prix. Ik ben een beetje teleurgesteld omdat dit bijna de perfecte dag zou zijn geworden maar helaas gebeurde het niet. De eerste manche was goed en ik vond het mooi dat ik vooraan reed. In de tweede manche zat ik er bij de eerste start goed bij maar toen kwam er de rode vlag. De herstart verliep niet zoals gepland want ik reed op een 22ste plaats in de eerste ronde en gooide daarmee een mogelijke podiumplaats weg. Het zou fantastisch zijn geweest als dit was gebeurd en daarom ben ik teleurgesteld maar van de andere kant ben ik wel een manche in de top drie geëindigd. Om zoiets te doen op een prive-motor is iets heel moois denk ik. Niet veel rijders kunnen dat en daarom wil ik het team en iedereen rondom mij bedanken voor dit.’’

Commentaar Brent van Doninck (9e in het dagklassement): ‘’Het was mijn tweede dag op de Gebben van Venrooy Yamaha en het was een hele goede. De motor werkte perfect en ik wist twee goede starts te pakken. Ik ben niet gewend om vooraan te rijden omdat het mijn eerste jaar in de MXGP klasse is en daardoor werd ik een beetje nerveus. Tevens maakte ik daardoor een aantal fouten. Ik voel me goed op de motor en ik voel dat er nog ruimte is voor verbetering wanneer ik meer tijd op de motor kan doorbrengen. We hebben nog een wedstrijd te gaan op zondag en ik wil het hele Gebben van Venrooy Yamaha Racing team bedanken voor wat ze allemaal voor mij doen.’’