MX World

06/11/2020 09:53 - geplaatst door Stingray

U kent het verhaal van Mac Lierop. Motorcross kreeg er jarenlang de steun van alle Lieropenaren. Ze waren trots op de 'Heselse Bossen' en dat jaarlijkse grote evenement. Toporganisatie ook! Tot er een paar inwijkelingen kwamen die in Lierop de rust op zochten (n.b. vlak bij een van de drukste autobaan van Nederland). Er werd klacht neergelegd tegen de omloop en de procedureslag begon. De laatste GP werd - paraat geheugen - in 2013 gereden. Een spontaan geroganiseerd pro motorcross event vertelde dat er slechts enkelingen tegen de cross waren. Maar het heeft toch tot vandaag geduurd eer gezond verstand en traditie de bovenhand haalden. De Raad van State, de hoogste rechtbank, verwierp alle klachten en gaf MAC Lierop over de ganse lijn gelijk. Het zwaard van Damocles wordt definitief boven de hoofden van de club weg gehaald. Er gaat weer gecrosst worden in Lierop.

Lees onder Thor het bericht, zlas het in het ED(Eindhovens Dagblad) verscheen.

Op de foto: Shaun Simpson, de underdog die in zijn eentje alle toeschouwers in Lierop voor zich won in 2013 (FB Simpson)Uittreksel ED krant van 4 november 2020:

LIEROP - De tijden dat mannen als Jeffrey Herlings en Glenn Coldenhoff door het Lieropse zand stoven, liggen ver in het verleden. Een Grand Prix houden mag al lang niet meer op het circuit in de Herselse Bosssen. Maar helemaal stoppen met crossen hoeft niet, stelt de hoogste rechter.

Omwonenden verloren woensdag hun hoger beroep bij de Raad van State waarin ze de gemeente wilden dwingen op te treden tegen de crossers die nog wel hun rondjes rijden. En dus mag motorcrossclub MAC Lierop drie tot vier keer per jaar nationale wedstrijden houden en kunnen leden twee keer per week trainen. Drie weken voor een wedstrijd mogen ook niet-leden warm draaien.

De rechter oordeelde eerder in een door buurtbewoners aangespannen zaak dat het gebruik van het circuit illegaal was. MAC Lierop beriep zich op oude rechten. De Raad van State ging daar in mee. Sindsdien geldt onder de noemer ‘overgangsrecht’ een beperkt crossprogramma.

Niet te verwijten
Buurtbewoners vinden dat de club dit recht heeft verspeeld, door een jaar niet te crossen. De gemeente bracht daar tegenin dat MAC niet te verwijten valt dat het tot de vorige uitspraak een jaar heeft gewacht met activiteiten.

Omwonenden zeggen verder dat het terrein tijdens de wedstrijden veel langer wordt gebruikt, door de op- en afbouwwerkzaamheden. Dat komt omdat vrijwilligers dat buiten hun normale werkzaamheden om moeten doen, was het verweer.

De Raad van State verwerpt de argumenten van de buurt.