MX World

09/11/2020 10:10 - geplaatst door Stingray

Tijdens de MXGP-races van zondag zagen we een aantal zeer mooie gevechten, vooral tussen Gajser en Romain Febvre van Monster Energy Kawasaki Racing, die de viervoudig wereldkampioen uitdaagde in beide heats, waarvan hij er één won. Gajser sloot het seizoen 2020 af met zijn 5e Grand Prix-overwinning in de MXGP van Garda Trentino, met een 2-1 resultaat. De overwinning in de tweede reeks, zijn 15e overwinning van het seizoen, gaf hem het voordeel op Febvre, voor de bovenste trede van het podium.

Thor!

Febvre moest genoegen nemen met de tweede plaats, na een mooie zege in de openingsheat, waarin hij Gajser achtervolgde, passeerde in ronde 6 en de race leidde tot het einde. Zo pakte hij zijn tweede reekszege van het jaar. Vervolgens werkte de Kawasaki-rijder in race twee hard om een ​​paar rijders te omzeilen voordat hij Gajser opnieuw inhaalde, hoewel hij deze keer geen pass kon maken en uiteindelijk het gat liet vallen om de race als tweede te eindigen.

Het was ook een speciale dag voor Gautier Paulin van Monster Energy Yamaha Factory Racing, die zijn laatste MXGP-race uit zijn professionele racecarrière reed. De Fransman draaide goed in de top 5 in beide heats en eindigde race één op de 4e en race twee op de 3e positie. Dit na een gevecht met zijn teamgenoten Jeremy Seewer en Arnaud Tonus. Hij claimde ook de derde stap op het podium, zijn tweede podium dit seizoen, tijdens zijn laatste GP.

Bovendien namen Clement Desalle van Monster Energy Kawasaki Racing en Tanel Leok van A1M Husqvarna ook deel aan hun laatste MXGP van hun carrière, waarbij Desalle nipt een podiumplaats miste. Leok finishte 21ste algemeen.

Met Gajser als wereldkampioen spitste de strijd zich toe op de tweede en derde plaats in het kampioenschap, tussen Seewer en Antonio Cairoli van Red Bull KTM Factory Racing. Seewer reed een sterke eerste race. Begon goed in de top 5 en werkte zich daarna voorbij zijn teamgenoot Arnaud Tonus en de  de derde plaats. Terwijl Seewer als derde eindigde, eindigde Cairoli als 6e in de race. Wat Seewer een voorsprong van één punt gaf op weg naar race twee. Toen het hek voor de tweede heat zakte, wist Seewer opnieuw een goede start te maken en zich aan de leiding te persen, voordat hij werd gepasseerd door Gajser, Febvre en uiteindelijk Paulin. Cairoli kende een dramatische start van de tweede race. Hij werd aangetikt en knalde rechtdoor de berm in. Dat veroorzaakte onherstelbare schade aan zijn motor wat hem uit de race dwong. Wat betekende dat hij niet meer kon strijden voor de zilveren medaille. Seewer reed opnieuw een sterke race om als vierde te eindigen. Daarmee werd hij vice-wereldkampioen, voor het tweede seizoen op rij.

Tim Gajser: "Ik ben superblij dat ik woensdag mijn vierde titel heb gewonnen. Vandaag was het doel om gewoon te rijden en plezier te hebben. bovendien won ik de race. Dus het jaar kan niet beter eindigen. Ik wil iedereen enorm bedanken. Mijn hele team heft hard gewerkt. Iedereen heeft zoveel moeite gedaan om de motor voor te bereiden, steeds beter en beter. In het begin van het seizoen, in maart, toen we de twee GP's in Valkenswaard en in Matterley Basin deden, was het goed. Maar toen hadden we de lange pauze en toen we terugkwamen, voelde ik me niet zo goed, ik had het moeilijk. Maar in de laatste GP's, begon ik de goede snelheid te vinden en begon ik races te winnen en ook de titel. Ik wil al mijn collega's hier feliciteren, maar ook Gautier Paulin voor een geweldige carrière, en ik wens je het allerbeste in het volgende hoofdstuk ”.

Jeremy Seewer: “Het was een vreemd jaar voor ons, dat vroeg begon en daarna pas echt door brak. Valkenswaard was echt vreselijk, ik scoorde zeven punten. Ik denk dat dit voor mij een van de slechtste GP's in vele jaren was. Op de een of andere manier heb ik mijn huiswerk gemaakt en daarna veel goede races bij elkaar gereden. Meer nog, geweldige races gehad in Letland, mijn eerste races in Faenza gewonnen en dat soort dingen. Ik heb zeker een stap gezet en verbeterd. Ik zou met de toprijders kunnen vechten. Over het algemeen was Tim Gajser de man. Hij kreeg alles voor mekaar, en vooral de  laatste paar races was hij net iets beter. Over het algemeen ben ik blij dat ik tweede ben geworden in het kampioenschap. Oké, ik ging voor de titel. Ik kan nu niet wachten om weer aan het werk te gaan en voor volgend jaar ”.

Antonio Cairoli: "Ik ben erg blij. Het is het veertiende seizoen dat ik op het podium finish. Dat is iets geweldig, na zoveel jaren racen. Natuurlijk was Tim Gajser dit jaar erg moeilijk te verslaan. Vooral in het laatste deel van het seizoen was hij erg sterk. Na Letland werd de blessure aan mijn knie elke keer erger, dus ik kon niet echt trainen. Ik verloor een beetje conditie en zelfvertrouwen, want als de baan ruw en glad wordt, moet ik langzamer gaan rijden. Uiteindelijk zijn we allemaal oké en dat is het allerbelangrijkste. We hebben dan wel de tweede plaats verloren, maar we proberen vooruit te kijken naar het volgende jaar, we hebben nog een seizoen om te zien wat we kunnen doen ”.