MX World

09/11/2020 14:23 - geplaatst door Stingray

De afscheid nemende Ben Watson schonk het Monster Energy Yamaha Factory MX2 Team een vierde GP-zege op rij in de laatste ronde van het FIM Wereldkampioenschap MX2, in Pietramurata. Domper op de feestvreugde: Jago Geerts brak zijn bovenarm (de schouderkop) na een crash in de tweede reeks.

 

Credits: Yama, Bavo.

Thor!

De omloop werd fel besproeid tijdens de nacht, waardoor de ondergrond er op sommige plaatsen veel zachter en verraderlijker bij lag vergeleken met de vorige races in Pietramurata. Geerts klokte de zevende tijd in de kwalificatie, Watson de tiende.
Beide Monster Energy Yamaha Factory MX2 rijders namen een goede start in de eerste reeks. Geerts dook als derde in de eerste bocht, net voor Watson die in de eerste ronde nog even haasje-over speelde met Rubini. Geerts hijgde Renaux in de nek, maar wat de Balenaar ook probeerde, hij slaagde er maar niet om de tweede plaats over te nemen. Watson keek achter die twee even de kat uit de boom. Renaux hield Geerts duidelijk op, waardoor Ben tot in het wiel van zijn teammaat kon terugkeren. Toen Jago een kleine fout maakte, aarzelde de Brit geen seconde om de derde plek te pakken. Ben wilde nu ook Renaux te grazen nemen, maar hij slaagde er - net als Geerts eerder - ook niet in om de Fransman te passeren. Keer op keer deed Renaux vakkundig de deur dicht. Watson eindigde dan ook derde, Geerts vierde.

Armbreuk
De Monster Energy Yamaha Factory rijders namen in de tweede reeks allebei een kanonstart op hun YZ250FM. Watson nam meteen de leiding, met Geerts vlak achter hem. Vanaf de vierde ronde bestookte Jago zijn teammaat met aanvallen, maar Ben verdedigde zijn koppositie perfect. De twee maakten er een echt spektakelstuk van, dat in ronde 13 helaas ten einde kwam. Geerts raakte de kant van een berm, ging tegen de grond en brak daarbij zijn linker bovenarm, meer bepaald zijn schouderkop.
Watson kon niet op zijn lauweren rusten, omdat Beaton hem plots kwam opjagen. De Australiër zette Ben onder veel druk, maar die weigerde te capituleren en won de reeks én de Grote Prijs. Zijn tweede GP-zege, na Lommel 3 enkele weken geleden. Een prachtige manier ook op zijn MX2-hoofdstuk af te sluiten. Door de leeftijdsreglementering is de 23-jarige Watson immers verplicht om volgend seizoen naar de MXGP over te stappen.
Dankzij zijn overwinning klom Watson ook op naar de vijfde plaats in de WK-eindstand. Pechvogel Geerts was al zeker van de vice-wereldtitel. Yamaha slaagde er voor het eerst sinds 2007 nog eens in om de constructeurstitel binnen te halen.

Jago Geerts: "Ik ben uiteraard teleurgesteld dat ik het seizoen met een blessure moet beëindigen. Het was niet eens een heel zware crash, maar ik kwam ongelukkig neer. Ik wist meteen dat er iets niet juist was. Röntgenfoto's brachten dan ook een breuk in de schouderkop aan het licht. Ik ben meteen naar België vertrokken, waar ik maandag extra onderzoeken zal ondergaan. Hoewel ik voor de wereldtitel wilde gaan, is de tweede plaats in het WK niet zo slecht als je ziet hoeveel pech en crashes ik heb gehad. Ik hoop dat ik volgend seizoen nog sterker voor de dag kan komen en dat ik opnieuw een gooi kan doen naar de titel."

Ben Watson: "Wat een manier om mijn MX2-carrière te beëindigen. Ongelooflijk. Ik had vandaag het geluk dat ik twee heel goeie starts nam. Dat maakte mijn hele dag een stuk makkelijker. In de eerste reeks finishte ik derde. Meer zat er toen echt niet in. De twee reeks was perfect. Ik reed van start tot finish aan de leiding. Voor mij was het een hoogtepunt, voor Jago helaas een dieptepunt. Zijn crash was een opdoffer voor het hele team. Ik wens Jago dan ook een goed en snel herstel. Ik wil het team nog eens uitdrukkelijk bedanken voor drie schitterende jaren. Het was een geweldige periode. Nu is het tijd voor de 450. Ik kijk al uit naar dat nieuwe avontuur."

Marnicq Bervoets: "Opnieuw een dag met gemengde gevoelens. Ik zat echt op een emotionele roller coaster. Normaal gezien zouden we super gelukkig zijn met een vierde GP-zege op rij, de achtste van het seizoen. Dat zijn geweldige cijfers. Ik ben zeker blij voor Ben. Het is echt knap wat hij de laatste weken nog heeft getoond. En dan wint hij de laatste GP nog, een prachtige manier om de MX2 te verlaten. Helaas wordt zijn overwinning wat overschaduwd door de blessure van Geerts. Een serieuze domper. Dat is niet de manier waarop hij en wij het seizoen wilden eindigen. Jago brak zijn bovenarm en gaat maandag bij zijn dokter in België langs. Hopelijk is er geen operatie nodig en is hij snel weer de oude."