MX World

09/11/2020 14:50 - geplaatst door Stingray

Monster Energy Kawasaki behalen een manche overwinning en top vijf in Arco voor Romain Febvre en Clément Desalle. Romain Febvre van Monster Energy Kawasaki Racing Team claimde opnieuw een manche overwinning en eindigde als tweede in Pietramurata in de laatste ronde van het FIM World MXGP Motocross Championship, terwijl Clément Desalle zijn carrière afsloot met een vijfde positie.

Credits Mediacross.

Thor.

De Fransman pakte zijn eerste pole voor Kawasaki tijdens de ochtendkwalificatie en was duidelijk de snelste man op de baan in de eerste race. De unieke lijnen die hij had gevonden, zagen hem al snel van de zesde naar de tweede plaats gaan en meedogenloos de pas gekroonde kampioen afsluiten voor de leiding. In ronde na ronde op weg naar de snelste ronde op de baan Febvre maakte een prachtige bergafwaartse pas in ronde zes en opende meteen een klein voordeel. De kampioen, die nu in staat was om zijn lijnen op te pakken, hield de druk vast terwijl ze in zo'n razend tempo streden dat ze bijna dertig seconden verwijderd waren van de derde plaats bij de geblokte vlag met de onberispelijke Kawasaki-rijder die twee seconden zegevierde. De KX450 was duidelijk sneller op versnelling uit de krappe bochten terwijl ze zich een weg baanden door omwikkelde rijders. De tweede manche en het algemene GP-klassement werden in feite beslist in de openingsfase van de race toen de kersverse kampioen Tim Gajser vroeg naar voren kwam terwijl Febvre bij de start vanaf de zesde plaats op het klassement kwam. De Kawasaki-rijder bereikte uiteindelijk de tweede plaats met een stevige inside pass aan het einde van ronde vier, maar zijn rivaal voor de algemene GP-overwinning was al bijna vier seconden foutloos. En hoewel hij aanvankelijk dichterbij kwam, moest hij uiteindelijk de nederlaag toegeven nadat ze klaar waren. Bij gelijke punten beslist de tweede manche in dergelijke situaties de totale stand. Tweede totaal was zijn zesde podium van het jaar en bevestigde de vierde plaats in het eindklassement van het wereldkampioenschap. Hij was slechts zevenentwintig punten verwijderd van een seriemedaille, ondanks het missen van de twee openingsrondes.

Clement Desalle, zevende in de kwalificatie voor de laatste GP van zijn vijftienjarige carrière op het wereldkampioenschap, begon als tiende in de eerste race, maar reed in zijn gebruikelijke onberispelijke stijl en was al snel in beweging. Negende aan het einde van de eerste ronde, achtste na twee ronden nam hij de zevende plaats in dezelfde ronde over. Zijn teamgenoot nam de leiding en behield die positie tot aan de finish. Vastbesloten om in race twee, schoof de Belg snel naar een solide vijfde positie en sloot hij meedogenloos de rijders af die streden om de derde plaats. Er was een hartverscheurend moment toen hij een van zijn rivalen aanraakte terwijl ze tien minuten voor het einde bestreden. Een val een ronde later kostte twee plaatsen, maar de zevende plaats in de manche was genoeg om op de dag de vijfde plaats in het algemeen klassement te behalen en de zevende plaats in het eindklassement.

Romain Febvre: “Het is altijd fijn om het seizoen op het podium af te sluiten en met een gerust hart de winter in te gaan voor volgend jaar. Ik had een mooi gevecht met Tim in de eerste manche en kon hem pakken voor de overwinning. Ik denk dat hij hoopte op mijn lijn te komen toen ik hem passeerde, maar ik kon hem achter me houden en ik wist dat het allemaal zou zijn in de tweede manche voor de algemene GP-overwinning. Mijn start was niet slecht in de tweede manche, maar ook niet zo goed als die van Tim. Ik kon hem vooraan zien, dus ik wist dat ik de andere jongens snel moest passeren. Hij had een voorsprong van bijna vier seconden toen ik tweede werd. Ik pushte, maar ik kon nergens zien om de tijd in te halen en uiteindelijk viel ik net voor de waves met nog vijf minuten te gaan. Ik was nog steeds een veilige tweede, maar de kans op de overwinning was weg. "

Clement Desalle: “Zeven was vandaag mijn nummer voor de laatste GP van mijn carrière! In de eerste race nam ik een gemiddelde start en eindigde ik als zevende. Ik vond geen goed gevoel bij de baan en zette mezelf een verkeerd tempo in. Bij de tweede start - de laatste van mijn carrière - kreeg ik een goede in de top vier. Het kostte me een tijdje om mijn ritme te vinden, maar toen ik dat eenmaal deed, kwam ik dichter bij Seewer en Paulin. Ik lanceerde een aanval en ik was Seewer een wiel voor toen hij me bijna raakte op een heel snelle afdaling, we hebben net een tragedie vermeden en dat maakte me bang! Ik maakte een fout in de volgende ronde om uiteindelijk weer zevende te worden, en ik sta zevende in de laatste punten. Het was mijn laatste Grand Prix. Ik ben blij het seizoen gezond af te sluiten, met drie goede GP's te eindigen en een goed gevoel op de motor te hebben gehad. Het maakt me erg blij om mijn carrière op deze manier af te sluiten en ik ben tevreden met mijn beslissing. Ik wil het hele team en alle mensen bedanken die voor mij hebben gewerkt. Iedereen heeft het goed gedaan en dat zal ik altijd waarderen. "