MX World

10/11/2020 10:19 - geplaatst door Stingray

Nu de laatste Grand Prix van dit ongelooflijke seizoen 2020 van het FIM Wereldkampioenschap motorcross is gereden, was het tijd om de geweldige prestaties van de paddock te vieren. Dat gebeurt met de jaarlijkse MXGP Awards. De MXGP Awards is een prijsuitreiking, bedoeld om de prestaties van dit seizoen in de MXGP-paddock te vieren. De ceremonie werd geleid door MXGP-TV-commentator Paul Malin en MXGP-TV-presentator, Lisa Leyland vanuit de studio in Pietramurata. Het event werd wereldwijd live gestreamd op www.MXGP-TV.com en op de officiële Facebook-pagina van MXGP.

Meer onder Thor.

De prijsuitreiking was dit jaar een beetje anders, gevolg van de COVID-19-regels. Maar dat kon de pret niet drukken. We kenden immers een van de moeilijkste, maar meest opwindende seizoenen van het FIM Motocross Wereldkampioenschap tot nu toe.

De avond begon met een toespraak van de CEO van Infront Moto Racing, David Luongo en FIM-president Jorge Viegas, die ieder hun visie  bekend maakten over het ongelooflijke seizoen van het FIM Motocross Wereldkampioenschap.

David Luongo, CEO van Infront Moto Racing: “Dames en heren, ik wens u een goede avond. Het was gek voor iedereen. Beginnend vanaf maart, toen de Covid-19-pandemie de wereld in ontplofte en we het seizoen moesten stoppen. Daarna was het een sprint om het seizoen opnieuw te starten en te coördinerene worden om het toch maar te realiseren. Na veel inspanningen zijn we opnieuw begonnen in Letland. We realiseerden een nieuw formaat met triple header races en we haalden het einde hier in Trentino. We hadden een fantastisch Wereldkampioenschap met Tim Gajser en Tom Vialle die de titel echt verdienden en we hadden ook de kampioenschappe, in de Europese en de WK Dames klassen. Ik denk dat het werk is gedaan en ik ben echt trots op iedereen, de MXGP-familie, de media, de rijders, alle medewerkers. Motocross vertegenwoordigt gedurende het seizoen meer dan 2000 jobs wereldwijd. Het is erg belangrijk om die banen te behouden en dit was onze belangrijkste missie dit jaar. We kunnen trots zijn dat we dit samen hebben bereikt. Ik wil ook de FIM-voorzitter, de heer Jorge Viegas, bedanken, want al die maanden hebben we het kampioenschap samen blijven realiseren. Het is gebeurd. We gaan een mooie winter tegemoet en beginnen al aan de voorbereiding van volgend jaar. Ik had dit jaar ook een speciaal gevoel voor sommige rijders.  Gautier Paulin, Clement Desalle, Tanel Leok waren vele jaren bij ons. Ze realiseerden fantastische prestaties in hun carrière en nu er komen er nieuwe jongere rijders aan. Ik kan niet wachten op het volgende jaar. Heel erg bedankt. Ik hoop dat je vanavond veel plezier zult beleven ”.

Jorge Viegas, President van FIM: “Bedankt voor deze kans. Ik ben erg trots op Infront Moto Racing, mijn collega's in de FIM, en bovenal ben ik trots op alle vrijwilligers, de clubs, de nationale federaties die dit geweldige FIM Motocross Wereldkampioenschap mogelijk hebben gemaakt. We dachten dat we het niet aan zouden kunnen. En toen begonnen we er aan, zoals David zei. We hadden veel hulp van mensen uit heel Europa en we konden deze geweldige WK kalender afronden. Dit maakt deel uit van de populaire discipline die we nog steeds hebben. Op dit moment rijden we nog steeds de Enduro en de MotoGP. Alleen dit weekend al hadden we 4 Wereldkampioenschappen uit verschillende disciplines. We toonden de wereld dat sport mogelijk bleef. Met alle zorg en alle regels die we hebben ingevoerd om het virus te voorkomen. Maar we hadden het lef om door te gaan. Wij motorrijders, we zijn sterk omdat we verenigd zijn, en we zijn een goed team. Nogmaals bedankt ".

De prijsuitreiking ging vervolgens door, toen de winnende teams en fabrikanten hun trofeeën ontvingen, gevolgd door de kampioenen van dit jaar in de MXGP-, MX2-, WMX- en EMX-klassen, die op hun beurt langs de trofeeënkast passeerden.

EMX125 presented by FMF Racing kampioen Andrea Bonacorsi, was de eerste die de studio in ging, gevolgd door een speciale videoboodschap van de afwezige EMX250-kampioen Thibault Benistant. Dan was het de beurt aan de EMX2t presented by FMF Racing, EMX Open en Women's Motocross World winnaars, Brad Anderson, Karel Kutsar en Courtney Duncan. Dit jaar ontving Maxime Renaux de Jan de Groot Award als beloftevolle jongeren. End at voor zijn indrukwekkende prestaties dit seizoen, toen hij derde werd in het wereldkampioenschap MX2. Bovendien werden wereldkampioenen, Tim Gajser en Tom Vialle beiden gehuldigd als de winnaars van de Tag Heuer Fastest Lap-competitie in 2020, waarbij ze een fraai uitziend Tag Heuer-horloge ontvingen als prijs voor de meeste ‘beste ronden’ die tijdens de races van dit jaar zijn afgelegd. Tot slot Tom Vialle en Jorge Prado de Fox Holeshot Award, voor hun ongelooflijke starts dit seizoen. Voor Prado waren dat 16 Fox Holeshots en voor Vialle maar liefst 21. Voor Prado was dit zijn derde opeenvolgende Fox Holeshot Award, terwijl dit voor Vialle was zijn eerste. 

Een overzicht:

MXGP Manufacturer World Champion: KTM

MXGP Winning Team: Team HRC

MX2 Manufacturer World Champion: Yamaha

MX2 Winning Team: Red Bull KTM Factory Racing

WMX Manufacturer World Champion: Yamaha

WMX Winning Team: DRT Kawasaki

“Jan De Groot” Award (cheque €5.000): Maxime Renaux

EMX 125 European Champion: Andrea Bonacorsi

EMX 250 European Champion: Thibault Benistant

EMX 2T European Champion: Brad Anderson

EMX Open European Champion: Karel Kutsar

MXGP Best Cooperation: Spain

Women’s World Champion: Courtney Duncan

TAG HEUER Best Lap Challenge - MXGP & MX2: Tim Gajser & Tom Vialle

FOX HOLESHOT Award MXGP and MX2: Jorge Prado & Tom Vialle

MXGP Best Organizer: Latvia

MX2 World Champion: Tom Vialle

MXGP World Champion: Tim Gajser