MX World

10/11/2020 10:19 - geplaatst door Stingray

Met drieëntwintig GP-overwinningen, vijfendertig manche-overwinningen en tweeëntachtig GP-podia is de eenendertigjarige een van de meest succesvolle coureurs van zijn tijd. Hij heeft nooit de ultieme prijs, een individuele wereldtitel, hard kunnen maken. Maar hij eindigde maar liefst zes keer in de top drie van de beste off-road wereldserie en won met Team België goud tijdens de Motocross of Nations 2013.

Een bloemlezing met de meningen van zijn vrienden-collegae onder Thjor.

Toen Clement in 2016 bij het Monster Energy Kawasaki Racing Team kwam, was hij een van de elite-rijders die in staat was om GP's te winnen of uit te dagen voor de titel. Vijf volle seizoenen lang stak hij al zijn energie om het team te helpen presteren op het hoogste niveau en gaf hij de fabriek het beste advies om steeds competitiever te worden. Ondanks verschillende blessures tijdens deze vijf seizoenen bezorgde Clément het team uitstekende resultaten met vier GP-overwinningen, achttien podia en een bronzen medaille voor het MXGP-WK in 2018. De eenendertigjarige Belg uit La Louvière, tussen Bergen en Charleroi bij de Franse grens in het zuiden van het land, kondigde vorige maand officieel aan dat hij met MX-pensioen zou gaan na de laatste GP van het seizoen, zijn vijftiende als profrenner. Dat moment kwam dit weekend met de MXGP van Garda Trentino op het dramatische Pietramurata-circuit. Waar hij in 2014 de overwinning vierde en zijn meest recente GP-reeksoverwinning een week geleden boekte. Kawasaki bedankt Clément voor zijn inzet voor de Groene familie gedurende de afgelopen vijf seizoenen en wenst hem het allerbeste voor de toekomst, zowel in zijn professionele carrière als in zijn privéleven.

Clément Desalle: ”Ik heb altijd een goede relatie gehad met François Lemariey die eerder in mijn carrière mijn monteur was. Toen ik voor Kawasaki tekende, was ik verheugd om weer met hem samen te werken. Het is voor mij altijd erg belangrijk geweest om gelukkig te zijn in mijn werkomgeving en een goed gevoel te hebben met de mensen om me heen. Ik ben erg trots op het werk dat we samen hebben gedaan. Natuurlijk had ik Kawasaki nog meer raceoverwinningen, meer podia, meer GP-overwinningen en zelfs een wereldtitel willen bieden, want ik werk hier mijn hele leven voor. Na Letland begon ik mezelf vragen te stellen over mijn toekomst en nam een ​​beslissing. Net voor Spanje was ik zeker van mijn beslissing en kondigde aan dat ik aan het einde van dit seizoen met MX-pensioen zou gaan. Ik zal het racen natuurlijk missen, maar ik heb een grote passie voor motorcross en ik zal zeker nog fietsen. "

Giuseppe Luongo (President, Infront Moto Racing): “Clément is een van de coureurs die de geschiedenis van onze sport in het afgelopen decennium mee heeft geschreven. Hij heeft altijd bovenaan gestaan ​​en heeft elk jaar gestreden voor het podium. Hij is zeer getalenteerd, altijd met perfecte lijnen waardoor hij een van de moeilijkste rijders was om te passeren. Hij gedroeg zich altijd bewonderenswaardig, zowel op als naast de baan. We zullen hem erg missen maar we hopen hem terug te zien op dezelfde manier als andere kampioenen hun ervaring hebben aangeboden om de jonge leeuwen te helpen. We wensen hem hetzelfde succes in zijn toekomstige leven als hij had als rijder. "

Steve Guttridge (Kawasaki Europe Racing Manager): “Sinds Clement in 2016 bij het Kawasaki Racing Team kwam, is hij altijd de complete professional geweest. We hadden een toprijder nodig die consistente en intelligente feedback kon geven aan het team en de fabriek om ons te helpen de KX450 in de beste richting te ontwikkelen. Clement heeft altijd zijn beste prestaties geleverd in zowel test- als raceresultaten, seizoen na seizoen. Ik denk dat het redelijk is om te zeggen dat hij over het algemeen geweldig werk heeft geleverd, aangezien ons huidige productiemodel het beste ooit is! Dus van Kawasaki-kant willen we Clement en zijn gezin een allerbeste gezondheid en geluk wensen in de volgende fase van hun leven samen. We hopen dat hij in de een of andere vorm dicht bij de motorcross kan blijven waar hij zo van houdt. "

Thierry Chizat Suzzoni (eigenaar van het KRT-team): “Clément is een persoon die je moet leren kennen; we hadden vijf geweldige seizoenen met hem, waarin we zowel de ups als de downs deelden. Hij is altijd erg professioneel geweest met het team. Hij gaf ons podia, overwinningen en een top drie in het Wereldkampioenschap. Ik zou zeggen dat we alleen uitstekende dingen onthouden. Hij heeft een sterk karakter, een complete man in zijn manier van doen. Bovenal is hij een goed mens, met een goede geest. We waardeerden de samenwerking met hem enorm. Ik denk dat je op een gegeven moment, als je vijftien jaar in de hoogste klasse hebt gezeten, een geweldig gezinspensioen verdient. Ik weet dat de motor altijd in zijn achterhoofd zal blijven, maar ik denk dat hij een verstandige beslissing heeft genomen en dat respecteer ik. "

François Lemariey (teammanager KRT): “We kennen elkaar al heel lang. Hij werd een vriend met wie we samen geweldige dingen hebben meegemaakt. Om te beginnen met het kampioenschapspodium dat we in 2009 met een privéteam kregen. Zonder veel middelen maar geweldige herinneringen. Daarna waren we weer samen bij KRT in 2016 met de steun van Kawasaki en Monster Energy. Clément rijdt al vijftien jaar MXGP. Zijn ervaring is van onschatbare waarde geweest bij het ontwikkelen van de motor die hij als geen ander kent. Dat geldt ook voor de Dunlop-banden. Zijn aanwezigheid maakte het mogelijk dat het team evolueerde. Maar nu wil hij een nieuwe pagina in zijn leven omslaan en dat moeten we respecteren. Wat ik altijd leuk aan hem vond, is dat hij weet wat hij wil, en van daaruit weet je welke kant je op moet. Hij heeft een sterk karakter. Als er een probleem is, praat hij er direct over en dat scheelt iedereen tijd. Hij is helemaal eerlijk! Ik ben niet verrast door zijn beslissing. Ik voelde het aankomen, ook al was er op het werkniveau nooit een verslapping van hem. "

Joel Smets: “Het is jammer om hem te zien stoppen, maar het is een feit dat hij eenendertig is en vijftien seizoenen in de GP heeft gereden. Hij had zijn goede jaren. Hij is een harde werker, ik denk dat hij een geweldige carrière heeft gehad. Veel rijders kunnen jaloers zijn op zijn staat van dienst. Drieëntwintig GP winnen is geen sinecure! Het is jammer dat hij nooit een titel heeft gewonnen, maar tien jaar lang vocht hij voor het podium en dat is iets! "

Antonio Cairoli: “Ik heb genoten van de tweede manche afgelopen zondag met Clement. Het was net als vijf of tien jaar geleden toen we de hele tijd samen streden in de race. Het was leuk hem weer vooraan te zien. Het is jammer dat hij volgend jaar niet bij ons zal zijn, maar ik wil hem van harte feliciteren met een geweldige carrière van zowel mijzelf als het hele team en ik wens hem een ​​geweldige toekomst. "

Jeffrey Herlings: “Gefeliciteerd met een geweldige carrière! Je was zo moeilijk te passeren: een echte krijger en vechter. Op het moment dat ik wist dat jij de volgende man was die ik moest passeren, dacht ik ‘hoe kan ik het doen? '. Ik weet dat we nooit veel hebben gesproken, maar ik heb altijd het grootste respect voor je gehad. Geniet van het volgende hoofdstuk van je leven. "

Mickael Pichon: “Gefeliciteerd Clément met je fantastische carrière. De eerste keer dat onze paden elkaar kruisten, gaf je me een gekke blokkade in het Duitse kampioenschap. Ik wist niet wie je was en je maakte al indruk op me. Ik had toen nog duidelijk het laatste woord omdat je zo jong was, pas zeventien jaar oud. Je had een geweldige carrière en je claimde geweldige resultaten; Ik wens je een lang leven en geniet van je jonge gezin. "

Kevin Strijbos: “Gefeliciteerd met een geweldige carrière 'Panda'! Ik ben blij dat ik jou een paar jaar als teamgenoot had! We hadden geweldige tijden, er werd veel gelachen en goede veldslagen geleverd. Het zal niet hetzelfde zijn zonder jou. "