MX World

01/12/2020 11:38 - geplaatst door Stingray

Toen ik als omroeper begon bij de toenmalige BLM reed daar al een zeker Walter Roelants rond. Geen onverdienstelijk rijder, vooral gekenmerkt door  zijn hardnekkigheid. Opgeven stond - en staat - niet in zijn woordenboek. Walter - komaan zeg - de 'Wakke' doorliep met sprekende resultaten enkele jeugdrangen, tot hij de overstap maakte naar de BMB. Toen verloren we hem min of meer uit het oog. Tot we de draad terug op pakten toen de zonen naam begonnen te maken in de MX. Vooral Joël maar ook de speelse Axel. Walter, ondertussen een succesvol ondernemer in industriële en andere schilderwerken was nog altijd besmet met het MX-virus. We zaten ooit aan tafel om op  zijn privé crosterrein in Londinières iets op poten te zetten. Na het ongeval van Joël vond ik het een eer om de benefiet te mogen  modereren. Ik zeg nu nog: het ogenblik dat ik samen - en tegelijkertijd alleen - met Joël op het podium stond in de sporthal van Grobbendonk, was een van de diepste momenten van mijn werk als commentator/presentator....... Later zou ik vaak met Joël oprijden naar de TV-studio's in Hoofddorp.... Maar goed, de Wakke. Je zou denken dat na het ongeval met Joël en ook met Axel een remmend effect zou hebben. Maar nies is minder waar. Je leest het in het artikel van Het Laatste Nieuws dat wij onverkort citeren onder Thor.

Want de Wakke gaat de Dakar rijden...... Uit nostalgie een foto van de Wakke uit zijn BLM periode. Met achter hem nog zo'n legende.....

Dit artikel verscheen in dagblad Het Laatste Nieuws van 30 november 2020:

Binnen iets meer dan een maand start Grobbendonkenaar Walter Roelants (60), 'Wakke' voor de vrienden, aan misschien wel de strafste onderneming uit zijn leven. De ex-motorcrosser staat op 3 januari aan de start van de Dakar Rally die plaatsvindt in Saudi-Arabië. De legendarische woestijnrally bestaat in 2021 uit twaalf etappes met een totale lengte van ongeveer 7.700 kilometer.

EX-MOTORCROSSER START AAN STRAFSTE ONDERNEMING UIT Z'N LEVEN

Mocht ik de eindmeet halen na twaalf etappes ben ik ineens de oudste Belg die zo'n wedstrijd (op de motor nvdr MXWORLD) tot een goed einde brengt

Het leven van de familie Roelants uit Grobbendonk staat voor het overgrote deel in het teken van de motorsport. "Ik heb vroeger zelf vele jaren gecrost en gaf mijn zonen Joël en Axel de sport met de paplepel mee", vertelt Walter. "Rond de eeuwwisseling ben ikzelf dan gestopt met crossen om de carrière van zoon Joël mee uit te bouwen, die toch wel over het nodige talent en vooral over een berg karakter leek te beschikken. Ik heb de sport nooit echt vaarwel gezegd omdat ik steeds bleef meetrainen met mijn zonen."

Ondertussen ging het mooi in stijgende lijn met de carrière van Joël. Die haalde verschillende successen binnen, tot in 2014 de wereld voor de familie Roelants even stilstond. "Joël behaalde titels en begon grote prijzen te winnen op de motor", gaat Walter verder. "Het was een hectische tijd, we trokken met de familie de wereld rond om hem aan te moedigen. Tot in 2014. Tijdens de oefenrondes voor de kwalificaties van de GP MX Italië zag ik Joël vallen en toen ik bij hem kwam, zei hij me direct dat hij niks meer voelde in zijn benen."

Verlamd na ongeval
Het noodlot sloeg toe en de talentvolle Joël raakte verlamd door het ongeval en belandde in een rolstoel. "Wat een tegenslag, maar mijn zoon liet een staaltje van karakter zien tijdens zijn revalidatie", zegt Walter. "'Ze kunnen mijn nek breken, maar niet mijn mentaliteit', dat waren de eerste woorden die hij liet weten aan de buitenwereld na zijn ongeval. En ondertussen leeft Joël een fantastisch leven, trekt hij ten volle zijn eigen plan, zit hij regelmatig op een aangepaste motor en woont hij samen met zijn enorm gewaardeerde vriendin."

Nieuwe uitdaging
De cross viel dus volledig stil voor Walter na het ongeval van Joël en zo ontdekte hij de enduro-motorsport. Enduro is een vorm van langeafstandsmotorcross waarbij men ook stukken over de openbare weg moet afleggen. Aan de hand van een roadbook legt de crosser een parcours af doorheen afwisselende terreinen. "Ondertussen ben ik gegroeid in de enduro-sport en droomde ik al enkele jaren van een deelname aan de Dakar Rally", gaat Walter verder. "Ik schreef me in voor de kwalificaties van de wereldberoemde rally en in Andalousië enkele maanden geleden kon ik mezelf dan kwalificeren voor een deelname."

Met zijn deelname aan de Dakar Rally voor motorcrossers is Walter een van de oudste deelnemers aan de start. En net daar ziet de Grobbendonkenaar alweer een nieuwe uitdaging in. "Mocht ik de eindmeet halen na twaalf etappes ben ik ineens de oudste Belg die op een enduro de wedstrijd tot een goed einde brengt", blikt hij vooruit. "Ik kijk er enorm naar uit, zoek graag de uitdaging op in Saoudi-Arabië, maar de allergrootste vrees blijft toch dat ik ter plaatse zal verdwalen en zo de race moet verlaten."

To Walk Again
Tevens gaat Walter zijn deelname koppelen aan het goede doel. "Ik zal tijdens de wedstrijd geld inzamelen voor To Walk Again, de organisatie waar mijn zoon enorm door geholpen werd na zijn ongeval." Het grote doel van 'Wakke' is dus de meet halen en dit met een mooie berg geld die men bij To Walk Again ten volle zal kunnen gebruiken. Over de manier waarop hij geld zal inzamelen kon de toekomstige Dakar Rally-deelnemer niets kwijt, maar te gepasten tijde komt het team rondom hem met de nodige info.