MX World

07/12/2020 15:38 - geplaatst door Stingray

We hebben onze persarchieven terug gevonden. Ik dacht dat ik ze weggegooid had, maar niks er van hoor: netjes gesaved op een DVD.

Onder Thor een bericht van 8 januari 200 verslag van Lommel.

Met een achtergrond van 25 jaar motorcross zagen we verschillende generaties motorcrossers uitgroeien tot wereldtoppers. Na de periode De Coster-Vromans produceerde VLM producten als Peter Iven, Marnicq Bervoets en Joël Smets. Geen klein grut, maar wereldklasse. Helaas viel achter deze generatie even een gat. Daar schijnt nu verandering in te komen. In Grobbendonk moest Kevin Strijbos, ex-BJMF en dus een stukje VLM nog even aan de kant blijven wegens te jong. Wel schitteren deed Sven Breugelmans met een ronduit fabelachtige tweede plaats. In de herneming liep het wat minder, maar Sven staat nog maar aan het begin van een 125 cc-carrière. Bij de kwartliters moet VLM voorlopig nog passen, maar in de 500 cc, bliezen Filip Van Dijck en Tom Van Loon een aardig woordje mee. Tijd dus om aan de volgende lichting te beginnen. Die ziet er ronduit veelbelovend uit. Wie met een lichting zoals Jonathan Banken, Gilles Dejong en Jelle Grade kan uitpakken bij zijn Beloften, die beschikt over vloeibaar goud. Oké, niets is bewezen, maar bij deze drie is onmiskenbaar een enorm potentieel voorhanden. Grade domineerde vanaf zijn eerste wedstrijd en telt momenteel twaalf overwinningen. Momenteel vlot het iets minder bij de Kawasaki-piloot. Of zijn de mannen van de tweede seizoenshelft hem te snel af. Dat zou best kunnen want Brusselaar Gilles Dejong verzamelde eerste een pak ereplaatsen voordat hij sterk op kwam zetten. Eenmaal de ban gebroken kwamen er vlot vijf ruikers op de plank. Maar nog waren deze twee niet aan land. In Wommelgem debuteerde Jonathan Banken. Het Waaltje werd al ingelijfd bij Team Taxi Marcel, terwijl hij nog de geleide oefeningen van JMS volgde. Op zijn vijftiende verjaardag gooide hij de handschoen in de ring en vocht meteen het leiderschap van Grade en Dejong aan. Blijven deze knapen evolueren zoals ze bezig zijn, dan moet je beslist zondag in Lommel hun talent komen bewonderen. Teveel gevraagd om de jongsten aan te moedigen? Door de annuleringen van Paal en Hulshout telt het VLM-programma zondag maar liefst 7 BK-proeven. Laat dat dan de doorslag geven.