MX World

31/03/2021 19:12 - geplaatst door Stingray

Net als levende legende Stefan Everts in zijn hoogdagen knalt zoonlief Liam binnenkort met een Red Bull-helm over de circuits. En die krijg je niet zomaar natuurlijk.

We geloven helemaal in het talent van Liam Everts. En dat willen we natuurlijk op alle mogelijke manieren ondersteunen. Want vleugels geven is wat we doen. Om die samenwerking te vieren kreeg Liam een gepersonaliseerde helm. En wie beter om die te overhandigen dan zijn vader én tienvoudig wereldkampioen motorcross Stefan Everts?

Lees verder onder Thor.

Part of the Red Bull Family! Net als je vader. Wat betekent dat voor een atleet?
Liam: "Deel uitmaken van de Red Bull family is een grote eer. In de motocross alleen al zijn dat grote namen. Met die helm mogen rondrijden is dus en droom die uitkomt. Echt iets speciaals. Dat ik ook zo mijn vader opvolg maakt het extra cool."

Je rijdt dit jaar een categorie hoger, in de EMX250. Klaar voor?
Liam: "Yes! Een klasse hoger dit seizoen. De motivatie is er, dus nu nog even wachten tot wanneer we aan de bak mogen. Hard trainen dus nu, en dan knallen in de wedstrijden!"

Stefan: "Het is belangrijk om geen al te grote verwachtingen te hebben, want die kunnen alleen maar tegenvallen. Als we realistisch zijn, moeten we mikken op een top 5. En wie weet komt er onverwachts wel eens iets meer uit de bus. Het wordt knokken!"

Wat zijn je goals voor 2021?
Liam: "Het doel is om te bouwen. Dat zal niet gemakkelijk zijn, want er komen veel rijders terug van MX2 naar EMX250. Het gaat dus erg hard gaan. Maar met geduld en hard werken denk ik dat we ons zeker kunnen laten zien. Alles is er. Het is een kwestie van tijd nemen om de puzzel te maken en alles te laten passen."

Stefan: "Er is nog werk aan de winkel natuurlijk. Liam moet nog veel ervaring opdoen en beter leren presteren onder de druk die hij door zijn naam meekrijgt. Maar de passie is er, samen met de inzet en de discipline. Hij heeft ook de feeling, het talent en het inzicht in zijn DNA zitten."

Je bent hard aan het trainen. De arm is dus volledig hersteld?
Liam: "Ik maak veel uren in België en Nederland om me zo comfortabel mogelijk te voelen op mijn bike, mijn snelheid op te drijven en dus helemaal voorbereid aan het hek te staan wanneer we weer kunnen racen. Mijn arm is zeer goed hersteld. Daar heb ik geen last meer van. Het plaatje zit er nog in maar hebben we besloten om dat na het seizoen eruit te halen."

Stefan: "Het gaat op alle vlak vooruit. Liam wordt stilaan een jonge man, en zowel mentaal als lichamelijk heeft hij het laatste jaar heel grote stappen gezet. Ons plan? Geduld hebben en alles op zijn tijd laten komen. Het laatste dat ik wil is dat hij in de opbouw van zijn carrière een zware blessure oploopt. De laatste val was niet zijn fout, maar een technisch probleem met de motor. Zeer belangrijk als piloot om dat goed te beseffen. Ook omdat hij al vele uren en kilometers heeft getraind de laatste jaren."

De naam Everts is iets speciaals natuurlijk. Hoe ga je daarmee om?
Liam: "Mijn familienaam brengt druk met zich mee natuurlijk. Maar eens ik aan het racen ben, verdwijn ik in mijn bubbel en focus ik enkel nog op mezelf, mijn motor en het circuit. Maar het blijft iets speciaals.

Stefan: "Ik vind het een dubbel gevoel. Langs de ene kant ben ik apetrots dat Liam niet enkel mij maar ook zijn grootvader opvolgt en dus de naam Everts in de motorcross houdt, maar aan de andere kant ken ik ook de risico's van onze sport. Ik ben dus wel bezorgd en wil niet dat hij zich zwaar kwetst."

Is je vader een strenge leermeester?
Liam: "Papa is iemand waar ik enorm naar opkijk, maar hij blijft mijn vader. Hij is streng wanneer hij dat moet zijn. Hij zet me af en toe op mijn plaats als iets niet goed is. Dan is het mijn taak om uit die negatieve dingen te leren en die proberen te voorkomen."

Stefan: "Ik begeleid Liam in alles en probeer zoveel mogelijk risico’s te vermijden. Van de eerste dag dat hij op de motor zat, heb ik altijd voorrang gegeven aan veiligheid. Ik geef hem altijd mijn eerlijke mening, we werken samen op de zwakke punten en willen vooral niet te snel vooruit gaan. Ik wil echt geen extra druk op hem leggen, want die is er sowieso al. Ik weet hoe dat voelt. Mijn vader was ook een naam. En ik heb dat met hem ook erg rustig aangepakt. Hierdoor heb ik erg lang op topniveau kunnen presteren."

Hoe combineer je crossen met school?
Liam: "Ik studeer aan de examencommissie en moet nog één examen afleggen om mijn middelbare schooldiploma te halen. Ik studeer dan anderhalf jaar vroeger af dan mijn leeftijdsgenoten. Ik wil vol voor de sport gaan, maar wel nog iets achter de hand houden. Talen of anatomie interesseren me enorm, maar ik bekijk het één examen per keer."

Gaat Liam straks over die 10 wereldtitels van jou, Stefan?
Stefan: "Het zou geweldig zijn mocht hij ooit wereldkampioen worden. Drie generaties… Ongezien! Ik hoop het echt. Maar als hij zijn grootvader evenaart, zou dat ook al top zijn."

Tekst: Red Bull - Foto's: Gino Maes