MX World

19/05/2021 16:06 - geplaatst door Stingray

Afgelopen weekend stond Liam Everts op de startlijst voor de derde en vierde race van het Zweeds kampioenschap. Beide races werden verreden op het iconische circuit van Uddevalla! De jonge KTM-coureur begon zijn weekend met een zesde plaats in de getimede kwalificatiesessies. Maar dit meer dan behoorlijke kwalificatieresultaat vertaalde zich niet in een goede start in de eerste manche. Het tegendeel gebeurde. Een paar meter over het starthek raakte Liam een mede-concurrent en verloor al zijn momentum, waardoor hij midden in het pak startte.

Foto's: Dan Gustafsson - getmedia.se

Lees verder onder Thor.

Na een aantal slimme bewegingen kwam Liam na één ronde al op een elfde plaats te liggen. In de daaropvolgende ronden bleef hij verder vechten en maakte hij goede progressie naar voren. Liam racete met flair, vertrouwen en goede rondetijden zichzelf naar een welverdiende vierde plaats.

Voor de tweede manche veranderde het circuit in één grote modderpoel. In dit soort omstandigheden is de start cruciaal, maar Liam nam een geweldige start en kwam rond de vijfde plaats door de eerste bocht. Na een paar ronden nam Liamski de derde plaats stevig in handen, maar als een van de rijders die uitblinkt in deze omstandigheden bleef hij pushen. Aan het einde van de race noteerde Liam rondetijden die sneller waren dan iedereen op het circuit. Het feit dat hij soms meer dan 5 seconden per ronde won op de rijder op de tweede plaats, gaf de jongeling vleugels. Hij reed het gat dicht en met nog drie ronden te gaan slaagde hij erin om de tweede plaats te bemachtigen! Deze plaats zou hij behouden tot aan de finish. Deze tweede plaats, gecombineerd met de vierde plaats uit de eerste ronde, resulteerde in een welverdiende derde plaats algemeen.

Op de tweede dag van het weekend klokte Liam de snelste tijd in zijn groep! Dit leverde hem een prima uitgangspositie op. Na een goede start kwam de door Foodmaker ondersteunde rijder in de problemen samen met Jed Beaton, waardoor hij terugviel naar de laatste plaats. Opnieuw toonde Liam zijn groeiende maturiteit, door netjes en snel te blijven rijden. Halverwege de race bevindt hij zich al op de twaalfde plaats. Maar Liam gaat nog een stapje verder en eindigt op een zwaar bevochten zevende plaats!

Toen het starthek viel voor de tweede heat op zondag, nam Liam een geweldige start waardoor hij als vijfde door de eerste bochten kwam. Deze goede start resulteerde erin dat hij zich in het midden van een interessante strijd om de vierde en vijfde plaats bevond. Een strijd die hij leek te winnen, door een mooie voorsprong te nemen op de vijfde plaats. Maar in het tweede deel van de race eiste de inhaalwedstrijd uit de eerste heat zijn tol. Liam vertraagde een beetje, maar weet zijn vierde plaats te behouden. De zevende plaats uit de eerste manche en de vierde plaats uit de tweede manche resulteerden in een vijfde plaats algemeen.

Naast dit nieuws van het Zweeds kampioenschap, hebben we ook extra-sportief nieuws. Iedereen die de Belgische TV-show de 'Container Cup' gezien heeft, wist dat Liam nog maar twee examens tot een goed einde moest brengen om zijn diploma te behalen! Nu kunnen we melden dat hij geslaagd is en dat hij zijn diploma TSO Sport heeft behaald, en dat als 16-jarige!