MX World

03/06/2021 19:18 - geplaatst door Stingray

Op donderdag 6 juni werd op de Witte Ruysheuvel een persmoment gehouden, als aanloop naar de MXGP van Nederland op 17 en 18 juli. De persdag was eigenlijk vorige week ingepland, maar het natte weer noopte tot de verhuis naar deze week. Alle media was aanwezig, met NOS en Omroep Brabant als voornaamste TV-stations. 

Lees er alles over onder Thor.

Credits: Peter Van Der Sande.

Over iets meer dan zes weken - op 17 en 18 juli, zal de Nederlandse MXGP op de Witte Ruysheuvel verreden worden. Uiteraard in de MX2 en MXGP-klasse met als nevenwedstrijden nog twee wedstrijden om het Europees kampioenschap EMX250 en EMX Open. Op sportief vlak moet dit voor de  overwegend Noord-Brabantse rijders, hun teams en vooral de Nederlandse supporters een absolute hoogdag zijn.

De MXGP van Nederland is een organisatie van Top Events. Top Events is een nieuwe speler in de MXGP-wereld. En zoals zal blijken is Top Events niet in het verhaal gestapt om een MXGP als ieder ander te organiseren. Top Events heeft de vaste wil om de komende vijf jaar iets spraakmakends neer te zetten op de Witte Ruysheuvel. 

MXWORLD: Ebert Dollevoet, tot nog toe stond je relatief in de schaduw, ondanks het feit dat je zelf een behoorlijke motorsport carrière achter de rug hebt. Maar je krijgt nu de gelegenheid en het gehoor om daar uit te stappen. Vertel eens wie we hier voor ons hebben.

Ebert Dollevoet: " Ik ben de zaakvoerder van  Top Events, en mijn bedrijf levert de oranisatorische structuur achter  de MXGP in Oss.

MXWORLD: Top Events is misschien nog geen bekende naam in de motorcross. Na vandaag zal dat anders zijn. Maar wat kan je ons vertellen over je bedrijf?

Ebert Dollevoet: " Top Events is van huis uit cateraar van PSV Eindhoven, NAC Breda en FC Den Bosch. Evenement-technisch cateren we ook Groots met een zachte G en ook andere grote evenementen zoals de Koningsdag in Den Bosch. Daarnaast zijn er nog een aantal bedrijven onder onze vlag zoals Top Events Rental (verhuurbedrijf), Hospitality Partner en Topevents 24/7 (personeelsbureaus voor horecapersoneel).

MXWORLD: Een bedrijf als Top Events en de spin-off bedrijven vormen een solide ruggengraat om een mega-evenement te organiseren. Maar je trekt ook een aantal andere partners mee in het vat?

Ebert Dollevoet: " Heineken is een belangrijke partner naast Top Events. Daarnaast hebben we nog een aantal bedrijven als Top Racing Management en Domo Racing management, beide managementkantoren in motorsport, wat affiniteit met motorsport ook zeer groot maakt. Er is, naast organisatiepartners die reeds bekend zijn, nog ruimte voor sponsoren om mee te doen.

MXWORLD: Twee heel belangrijke spelers zijn de Gemeente Oss en Motorclub Oss. Niet alleen over zes weken, maar ook op lange termijn heb ik begrepen.

Ebert Dollevoet: "Top Events geeft de MXGP-rechten gekocht van Infront voor 5 jaar. Gelijklopen is er een overeenkomst met de Motorclub Oss om het circuit 5 jaar te mogen gebruiken. In dit traject is de gemeente Oss zeer belangrijk qua ondersteuning. Top Events wil graag Oss mee op de kaart zetten als stad.

MXWORLD: We kennen de Witte Ruysheuvel van GP Zijspannen, van wedstrijden om de Dutch Masters, van IMBA-wedstrijden. De laatste GP voor solo motoren werd gereden in 1998. Eigenlijk een on-Hollands circuit met zijn oplopende startveld en het mooie en goed overzichtelijke komgedeelte aan de overkant van de start. Zijn er nog wijzigingen aangebracht op de baan naar de MXGP toe?

Ebert Dollevoet: "Dat moet je eigenlijk aan MC Oss vragen. Hier is massaal gewerkt. Je merkt zelf de de overzichtelijkheid heel sterk verbeterd is. De baan is nu volledig afgezet met een afrastering, eentje waar je op de meeste plaatsen wel op kan en mag leunen. Er is gewerkt aan 17 sproeipunten, die zowat de hele baan bereiken, er is gelet op de afwatering, en bij het oprijden van de start is er een hele sjieke chicane.

MXWORLD: Je hebt van meet af aan  voor gehouden dat je een heel ander concept  wil aanbieden aan de mensen. Het moet een totaalspektakel worden. Je liet verstaan dat je topsport en entertainment met mekaar wil verbinden. Kan je wat voorbeelden geven?

Ebert Dollevoet: "Eerst en vooral wil ik nieuwe kijkers naar het circuit lokken. De pure crossfan komt vanzelf, maar we moeten aangroei hebben. En die aangroei moeten we ondersteunen met andere activiteiten, want de jeugd komt niet als vanzelfsprekend naar de cross. Maar alles op zijn beurt. Voor 800 uitverkorenen is er een lange straat, de VIP-deck, met zicht op het circuit. en dit is een all-in formule. Ik mag nu al zeggen dat we reeds 60 procent van die VIP-plaatsen  aan de man brachten. We hebben een aantal topvedetten zoals André Hazes Jr., René Le Blanc, René Schuurmans en Django Wagner. Verder is er het MXGP Oss festival met Bonte Carlo, De Snollebollekes, Partyfrioex, d De 4 Viltjes en de Outsiders. Tevens is Nederlands meest bekende influencer er bij om de nieuwe doelgroepen te activeren.

MXWORLD: Het is duidelijk dat je een nieuw publiek wil aan boren. Maar je hebt ook extra aan de echte motorcrossfans gedacht.

Ebert Dollevoet: "Uiteraard, want zij zijn in feite ons belangrijkste gasten. Daarom is in de entreeprijs de toegang tot de paddock inbegrepen. Je kan als kijke gaan ens taan waar je wil. En we keven ook elk toeschouwer bij aankomst in principe een Limited Edition Cap."

Daarna kwam een ontspannen Jeffrey Herlings aan de microfoon. Hij nam ruim de tijd om de vragen te beantwoorden. Samengevat, wegens zelf de inteviewer, liet Jeffrey weten dat hij ook liever gehad had dat het seizoen eind februari was gestart. "Dan was he seizoen nu al halfweg," grapte hij. Oss is een  heel andere circuit dan bijvorobeeld Lierop, Valkenswaard of Assen. Het liefst zou ik hebben dat ze het heel diep frezen en de baan dan verder ongemoeid laten." Helings was er zich terdage van bewust of hij wist wat het cijfer 15 in  hield. "Ik denk dat ik dan mijn 15de GP in Nederland kan winnen," beantwoorde hij onze vraag. "De favorieten voor de titel zijn bekend, dat zijn dezelfde als vorig jaar, mezelf inbegrepen." Herings was ook overtuig dat Oss een klapper gaat worden. "Het is de eerste grote wedstrijd na corona in Nederland. De meeste toppers zijn afkomstig uit Noord-Brabant, en met de randactiviteiten er bij denk ik dat het een groot succes wordt. " Herlings brak vervolgens ook een lans voor Kay De Wolf. We hebben samen hetzelfde mooie traject gevolgd. Eerste ene degelijke opleiding bij Jacky Martens en nu beide onder de vleugels van Kay Hennekens.  Kay zit nu een een prima team, en het is nu aan hem om daar  succes uit te puren."

Vervolgens kreeg de pers alle gelegenheid om de rijders te interpelleren. Door de verplaatsing waren enkele rijders afgemeld maar naast Herlings waren Kay de Wof, Kay Karsssemakers, Kjell Verbruggen en Micha-Boy De Waal de actoren die straks in de GP zullen starten. Na de persconferentie namen zij de gelegenheid te baat om de baan duchtig aan de tand te voelen.