MX World

10/06/2021 08:05 - geplaatst door Stingray

Eindelijk, het wachten is voorbij en het FIM Wereldkampioenschap Motocross 2021 gaat dit weekend van start in de prachtige locatie aan zee van Orlyonok voor de MXGP van Rusland!

Na het missen van een Grand Prix in Rusland vorig seizoen vanwege COVID-19, keert MXGP voor het eerst sinds 2019 terug naar het heuvelachtige hardpack-circuit, wat ook de vierde keer zal zijn dat de FIM Motocross Wereldkampioen plaats zal vinden in Orlyonok .

Lees verder onder Thor.

Gelegen in het zuiden van Rusland, dicht bij de Zwarte Zee, organiseerde het circuit van Orlyonok voor het eerst een Wereldkampioenschap Grand Prix-race in 2017, nadat het in 2016 met succes het FIM Motocross Junior Wereldkampioenschap had gehouden.

In 2017 waren Clement Desalle en Pauls Jonass de eerste rijders in MXGP en MX2 die wonnen op het nieuw geïntroduceerde circuit. Waarbij het paar nog steeds het record voor de meeste GP-overwinningen op het Russische circuit had, met elk twee overwinningen. Hoewel Desalle stopte met het Wereldkampioenschap motorcross, geeft dit Tim Gajser, de winnaar van de Russische Grand Prix in 2019, een kans om het record van de Belg te evenaren. Maar met Jonass nu in MXGP en weer volledig gezond, kan de Letten de perfecte comeback in het GP-racen maken met een derde overwinning.

De laatste keer dat MXGP in Rusland werd gehouden, was in 2019, toen Gajser en Jorge Prado het veld domineerden. Beiden wonnen alle races en uiteraard ook de eindzege. Maar nu Prado vorig seizoen naar de koningsklasse promoveerde, blijft de deur open voor een gloednieuwe MX2-winnaar in Orlyonok.

In MXGP lijdt het geen twijfel dat Tim Gajser van Team HRC op zoek zal gaan naar een sterke start van zijn 2021-campagne, aangezien hij voor het tweede achtereenvolgende jaar de MXGP-titel verdedigt. Hoewel hij tegenover een behoorlijk aantal rijders heeft die de uitdaging aangaan. Met Jeffrey Herlings van Red Bull KTM Factory Racing die terugkeert naar het racen na de blessure van vorig seizoen, samen met mede-KTM-fabrieksrijder, Antonio Cairoli die op zoek is naar een goede start op zijn 10e wereld titel jacht.

Natuurlijk is er ook Jeremy Seewer van Monster Energy Yamaha Factory Racing, die de vorige keer als derde eindigde op het podium en vorig jaar tweede werd in het MXGP Wereldkampioenschap. Arnaud Tonus van het nieuwe Hostletter Yamaha Racing Team zal ook op zoek gaan naar een nieuwe podiumplaats in Rusland, na als tweede te zijn geëindigd in 2019.

En er zijn ook de twee rookies, Thomas Kjer Olsen van Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing en Ben Watson van Monster Energy Yamaha Factory Racing. Beide rijdrs stnen al eerder op het podium in Rusland tijdens hun MX2-carrière. Olsen als derde in 2019 en Watson ook op de derde trap in 2018.

Natuurlijk mag je Pauls Jonass niet vergeten, die momenteel het record van Clement Desalle voor de meeste overwinningen op het heuvelachtige circuit evenaart. Met een GP-overwinning in 2017 en 2019 terwijl hij in de MX2 zat. Een overwinning of een podiumplaats zou de perfecte comeback kunnen zijn voor de Let die in Rusland aan de slag gaat met zijn nieuwe team, Standing Construct GasGas MXGP.

Daarnaast hebben we Romain Febvre en Ivo Monticelli van Monster Energy Kawasaki Racing Team die dit weekend indruk zullen maken tijdens de openingsronde. Voor Monticelli zal dit een van zijn eerste wedstrijden zijn met zijn nieuwe team, dus hij zal ongetwijfeld graag een solide prestatie neerzetten.

Het seizoen 2021 verwelkomt ook een nieuw team en een nieuwe fabrikant in de selectie, waarbij SDM Corse Beta Racing Team hun WK-debuut maakt met Jeremy Van Horebeek en Jimmy Clochet.

De Italiaan Alberto Forato van het SM Action Racing Team maakt zijn seizoensdebuut in de MXGP, waarbij de GasGas-rijder de beslissing neemt om tijdens het laagseizoen over te stappen naar de 450cc-klasse.

Helaas zullen Arminas Jasikonis van Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing en Mitch Evans van Team HRC niet in de rij staan ​​in Orlyonok omdat ze hun kracht blijven terugwinnen na een blessure.

In MX2 wordt het ongetwijfeld interessant met veel nieuwe gezichten die de klasse van 250cc opklimmen.

Tom Vialle van Red Bull KTM Factory Racing keert terug om zijn MX2-wereldtitel van vorig seizoen te verdedigen, terwijl Jago Geerts van Monster Energy Yamaha Factory Racing het seizoen sterk wil beginnen zonder zijn fouten van vorig seizoen te herhalen.

Maar het paar zal nieuwe uitdagers krijgen, waarbij Maxime Renaux dit seizoen als een van de hoofdrolspelers voor de titel lijkt te zijn, aangezien hij zich bij Geerts voegt in de Monster Energy Yamaha Factory Racing-ploeg. Renaux heeft bewezen dat hij heel goed kan rijden op hardpack-circuits, dus Orlyonok zou goed voor hem moeten zijn.

Natuurlijk is er ook zijn teamgenoot Thibault Benistant, de EMX250-kampioen van vorig jaar, die zijn seizoensdebuut zal maken in Rusland en graag indruk zal maken, zoals zijn rit tijdens de MXGP van Pietramurata vorig jaar, waar hij als derde eindigde in de tweede race . Daarnaast hebben we Mattia Guadagnini, runner-up van de EXM250, die zich voor 2021 ook voegt in de MX2-klasse als onderdeel van het Red Bull KTM Factory Racing-team, wat een grote stap is voor de jonge Italiaan.

Anderen om naar uit te kijken in Rusland zijn Mathys Boisrame, Roan Van De Moosdijk en Mikkel Haarup van F&H Kawasaki Racing, met alle drie mogelijke podiumkandidaten, vooral Boisrame die altijd een sterke hardpack-rijder is geweest en van de Moosdijk die in Orlyonok zegevierde in 2019, hetzelfde seizoen won hij het EMX250-kampioenschap.

Voor Jed Beaton van Rockstar Energy Husqvarna Factory zal het seizoen 2021 zijn laatste kans zijn om voor topposities in de MX2 te gaan, aangezien de leeftijdsregel in de 250cc-categorie zal betekenen dat hij aan het einde van het jaar moet stijgen. Desalniettemin had Beaton een aantal sterke resultaten in 2020 en zal deze keer ongetwijfeld voor meer podiumplaatsen gaan. Terwijl zijn jonge teamgenoot Kay De Wolf zijn seizoensdebuut zal maken bij de 'grote jongens' in MX2 nadat hij is opgeklommen uit de EMX250-klasse, waar hij vaak uitdaagde voor topposities.