MX World

14/06/2021 10:17 - geplaatst door Stingray

Red Bull KTM Factory Racing opende eindelijk het FIM Motocross Wereldkampioenschap 2021 met Tom Vialle zegevierend in MX2 en Jeffrey Herlings als MXGP runner-up rond het hard-pack Orlyonok-circuit voor de Grand Prix van Rusland. Het vertraagde MXGP-seizoen 2021 kwam tot leven met een reis naar de veeleisende Russische baan aan de oevers van de Zwarte Zee. Deze eerste GP was de vierde op de locatie Orlyonok.

Lees alles over de KTM-rijders onder Thor. Credits: Ray Archer.

Jeffrey Herlings veroverde de eerste pole position van 2021. Herlings maakte een matige start in de eerste manche en wist als 4e de finish te bereiken. Zijn eerste plaats in het hek hielp hem wel voor de tweede manche toen hij in de eerste ronde de leiding nam. De Nederlander maakte vervolgens een fout die hem vier posities kostte. Hij wist zich te herstellen naar de 3e plaats en won nog een plaats in de laatste twee ronden. Herlings stond voor het eerst terug op het podium box sinds de zomer van 2020.

Tony Cairoli was op zoek naar de eindzege. De Italiaan pakte de derde plaats in de eerste manche en leidde de tweede race. Hij werd gepasseerd door Tim Gajser, maar was nog steeds klaar voor het podium totdat hij enkele minuten voor het einde crashte op de lastige finishlijn. Schade aan het stuur en de koppeling dwongen de negenvoudig wereldkampioen tot opgave. Hij werd 10e in het eindklassement.

Jorge Prado kende een zware dag met twee tuimelingen in elke manche. De Spanjaard werd uiteindelijk 7e overall na een 9-8 score.

Jeffrey Herlings: “Ik ben blij. Dit zijn niet de beste resultaten waar we van hadden gedroomd. Ik ben blij dat ik op het podium sta op een circuit dat ik niet zo leuk vind. Ik werkte me een weg naar de 4e plaats in de eerste reeks. In de tweede reeks lukte ik de holeshot. Maar ik viel om in een bocht en behalde uiteindelijk de tweede plaats. Het was geen slecht weekend. Hopelijk wordt het vanaf hier beter. Ik kijk nu al uit naar Matterley Basin; het past beter bij mij met meer grip en lijnen.”

Tony Cairoli: “Ik ben behoorlijk teleurgesteld over mijn fout, met nog drie ronden te gaan en op een plek waar veel mensen crashen. Het had niet mogen gebeuren en ik had beter moeten nadenken. Ik was een beetje afgeleid en crashte hard. Gelukkig heb ik mezelf niet bezeerd en wilde ik opnieuw starten omdat ik wat tijd over de jongens achter had, maar de koppeling was gebroken en het stuur krom. Het is teleurstellend, want ik voelde me erg goed op dit circuit na de voorgaande jaren."

Jorge Prado: “Een zeer zware dag, een van de zwaarste van de afgelopen seizoenen. Gewoon pech want ik had op een makkelijke manier een goede snelheid. Ik had het vandaag heel goed kunnen doen. Ik was een beetje nerveus omdat het zo lang geleden is dat we hebben geracet. Ik maakte een fout in de derde bocht van de eerste manche. In de tweede ronde verloor ik het achterwiel volledig van de heuvel af en veel jongens passeerden me. Ik kwam terug naar de 9e plaats van buiten de top twintig en dat was erg goed op een baan die moeilijk te passeren is. Ik was een beetje teleurgesteld. In de tweede manche remden een paar jongens gewoon niet en renden me van de baan in de eerste bocht. Ik bereikte de zesde plaats, maar ik moest remmen om enkele marshals te ontwijken op een plaats die gewoon te glad en vaag was. ”