MX World

15/06/2021 08:04 - geplaatst door Stingray

Het FIM Wereldkampioenschap motorcross 2021 begon vandaag op het circuit van Orlyonok in het Krasnodar-gebied in het zuiden van Rusland. De kusten van de Zwarte Zee van Orlyonok sieren de heuvels en vormen een pittoresk decor voor het beruchte uitdagende, harde parcours.
In navolging van het seizoen 2020 was er in Rusland een herzien racedagschema, wat betekent dat vrije en getimede oefensessies op zondagochtend worden gehouden - gevolgd door racen vanaf 12.00 uur (lokale tijd). Dit snelle formaat betekent dat tijd voor acclimatisatie op het circuit en fietsaanpassingen kostbaar zijn.

Verder doen onder Thor, credits HRC Honda, fotograaf niet gekend..

In de MX2-klasse was het Ruben Fernandez, de nieuwe aanwinst van Team Honda 114 Motorsport, die een vroege vorm liet zien met een vierde plaats, gevolgd door Stephen Rubini van Team Honda Racing Assomotor als zevende. Helaas was dat in de vrije training. Beide rijders hadden moeite om zich aan de veranderende baanomstandigheden aan te passen en in kwalificatietraining eindigde Rubini als 10e en Fernandez als 11e.

In de MXGP-klasse kwam Tim Gajser van HRC door de vrije training als 9e door de finish met Henry Jacobi van Team Team JM Racing Honda als 8e. Tegen de klok zette viervoudig wereldkampioen Gajser zich op de tweede plaats eindigde en Jacobi reed op de CRF450R naar 16.

Spaans kampioen MX2 Ruben Fernandez van Team Honda 114 Motorsport streed lang mee voorin, in de eerste race. De Spanjaard reed een dappere race met aanvallen vanuit alle hoeken, waardoor zijn Honda uiteindelijk als tweede naar huis ging. Een fantastisch resultaat voor Honda's nieuwe MX2-rijder.

Race twee zag een gelijkaardige start voor Ruben, die zijn Honda naar een vroege tweede plaats stuwde en opnieuw de strijd aanging met de besten uit het peloton. Kleine foutjes halverwege de race kostte Fernandez twee posities, maar hij slaagde erin om in de voorlaatste ronde de derde plaats in de race te behalen. Hiermee was hij oververdiend tweede in de eind- en WK-stand.

Stephen Rubini van Team Honda Racing Assomotor, herstellende van een recent gebroken C6-wervel en een beschadigde zenuw in de schouder reed een tijdje in vierde positie. Een grote crash gevolgd door een off-track excursie verpestte zijn kansen van een beter totaalresultaat.

Toen het harde Russische circuit begon te drogen viel de gate voor de MXGP-klasse. Ontelbaar waren de valpartijen. Tim Gajser zette zich vroeg op voorsprong, legde voor zichzelf een hoog, maar voor hem vlot haalbaar tempo neer. Hij moest niet diep gaan, maar kon genieten. Hij won met17 seocnden boni  op in die eerste manche. Maar in de start van reeks twee leek het drama toe te slaan. Toen de renners in de ankers gingen voor de eerste bocht werd Gajser aan de kant gezet en na de val moest de Sloveen als 24ste hervatten. Maar wel nog in het compacte peloton.  Als gebeten door een gifslang  wervelde Gajser ongenadig door het peloton en passeerde als negende. Na zes ronden: tweede, bijna niet te geloven. Om een lang verhaal kort te maken: Cairoli ging in de fout, Tim won de race, de MXGP én de Red Plate. Dik verdiend!