MX World

14/07/2021 11:57 - geplaatst door Stingray

"Et giet oan", maar dan in het Brabants luidde het bericht maandagavond op onze Whatsapp. De MXGP van Oss gaat door, zo liet Ebert Dollevoet, de organisator ons weten op maandagavond. Dat betekend dat de Witte Ruysheuvel dit weekeinde het epicentrum is van de Europese en mondiale motorcross. En daar gaan we onder Thor dan ook wat dieper op in.Voor de MXGP zijn alle ogen gericht op de Nederlandse tandem Jeffrey Herlings en Glenn Coldenhoff. Uiteraard, durven we stellen, en met reden!  Of leest u er maar eens de uitslag van de slotreeks in Maggiora op na. Herlings gaat zeker trachten om WK-leider Tim Gajser van de troon te stoten. Ook al staat die nog zes punten voor.  Maar Tim kende in Maggiora zijn eerste dip. Met zijn zevende plaats staat Coldenhoff niet waar hij wil staan maar hij kan zondag een ruk richting top vijf doen. Daarin ook nog Romain Febvre en Toni Cairoli, die allemaal al eens van reekswinst proefden. Zijn dat de favorieten voor zondag? Bij lange niet. Jorge Prado kan na twee tweede plaatsen ook reeksen winnen. Seewer bouwt langzaam op maar kan zich niet blijven weg steken. En als Pauls Jonass mee weg is, doet hij mee voor de prijzen. Voor de Belgen zullen het ereplaatsen worden. Van Horebeek is regelmatig. Maar Brent Van doninck is momenteel sneller, maar heeft de laatste twee GP's slechts een reeks uit gereden. Kevin Strijbos geniet van zijn cross herfst. Yentel Martens die debuteert met 2002 kunnen momenteel niet in schatten. Drie Nederlanders komen er bij, en pogen in de punten te rijden: Lars van Berkel, René De Jong en  Sven Van de Mierden.

In de MX2 één groot vraagteken: hoe zit het met Tom Vialle. Won autoritair in Rusland en kwetste zich dan aan de hand. Hoe erg/beter is het, na de opgave in Maggiora en de twee weken extra rust. De nieuwe toppers liggen daar niet van wakker. Mattia Guadagnini bleek na Rusland echt top te zijn. Maxime Renaux won in Matterley en derde staat spektakelman Ruben Fernandez. Rijdend op het randje maar wel bikkelen tot op de streep. Op vier, Mathys Boisramee, die het in Maggiora nog haalde op van de Moosdijk. En toch zien we die laatste in een prominente rol dit weekeinde. En Jago Geerts zat in Italië in de lift. Nu is het kwestie om vlak bij huis die lijn iets hoger door te trekken. Zijn dat de favorieten voor zondag? Bij lange niet! Tibault Benistant won een rit in Italië. Bovendien, de Rockstar Energy Husqvarna trein moet in Oss eindelijk onder stoom komen met Jed Beaton en Kay De Wolf. Vreemd is wel dat slechts één wildcard aan de start komt met Adam Collings.

Dat is heel anders in de EMX Open. Filippo Zonta, Nicolas Delcourt, Davide De Bortoli en Simone Croci, de top vier van Maggiora zijn ingeschreven. Ik acht hen niet kansloos. Met de huidige situatie zal Oss veel grip bieden, net als in Maggiora. Daarom is het niet zeker of Jilani Cambré (zondag tweede inRetie) een flinke stap voorwaarts kan maken. Toch is de weelde aan laaglanders groot. Opvallende deelnemer is Ken De Dycker, afgelopen weekeinde nog aan de slag in de Master Kids. Nog van Belgische zijde: Florent Rouyr (whois?), Jonas Salaets, Jonas Vermijl, Benoit Englebert (whois?) en Ryan Bonnewijn. De Nederlanders grijpen massaal de thuiskans:  Erik De Bruyn, Jordy Van Orsouw, Davey Janssen, Lars Looman, Kevin Van Geldorp zondag derde in Retie), Mike Van Kasteren, Kevin Buitenhuis, Joël Van Mechelen, Jeroen Bussink, Joshua van der Linden, Lars Griekspoor, Kay Ebben, John Cuppen, Krijn Van Vroenhoven, Wesley Schepers, Jaap Janssen, Mike Bolink en Nick Leerkes. Ze vullen bijna de helft van het deelnemersblad in.

De EMX250 belooft ook na de dubbel van Nicola Lapucci voor Kevin Hörgmo en Cornelius Töndel. Sta me toe te zeggen dat dit drie rijders zijn die al hoger reden. En ik me persoonlijk af vraag wat ze hier komen doen in de kweekvijver voor jongeren. Vooralsnog zijn ze sneller dan Emil Weckman, Hakon Fredriksen, Yago Martinez, Andrea Bonacorsi, Florian Miot en onze Liam Everts. Liam is de enige Belg die punten scoorde in Matterley. Komt er klasse bij vanuit België en Nederland? Oordeel zelf op basis van de namen: Adrien Wagener, Marnicq Lagrou,  Sam Jordant, en Wesley Dieudonné. Heeft Nederland meer in huis met zowat vijftien nieuwkomers. Rick Elzinga is de beste Nederlander met een 15de plaats. Maar kom, Kay Karssemakers maakt even de overstap naar de 250 en brengt mee: Marcel Conijn, Kevin Buitenhuis (staat ook bij EMX Open op de lijst), Didier Van Kasteren, Kjell Verbruggen, Kjeld Stuurman, Jeremy Knuiman, Romano Aspers, Dave Kooiker, Jens Walvoort, Twan Wagenaar, Rutger Baauw  en Raf Meuwissen.