MX World

19/07/2021 10:13 - geplaatst door Stingray

Oss maakte het afgelopen weekend een terugkeer op de MXGP kalender nadat er voor het laatst een solo Grand Prix is georganiseerd in 1998. Het was de thuis Grand Prix voor Gebben van Venrooy Yamaha Racing en zij hoopten op goede resultaten. Oss lag er zwaar en verraderlijk bij voor de MXGP rijders.

In de eerste manche kwam Calvin Vlaanderen niet heel goed uit de start, wat wel heel belangrijk is in MXGP maar hij vocht zich vanaf een twaalfde plaats terug naar een tiende positie. Er reed een groepje van rijders voor hem en hij voelde dat hij sneller was maar helaas was de tijd tekort om nog meer plaatsen goed te maken en eindigde op een tiende plaats. Het verhaal van het seizoen van Kevin Strijbos ging in de eerste manche verder, slechte starts. Van buiten de top twintig begon hij aan een opmars naar voren en wist toch nog netjes vijftiende te worden. Brent van Doninck kwam net buiten de top tien uit de start toen hij hard ten val kwam. Met veel pijn verliet hij het circuit en moest naar de medische post voor onderzoek. Toch besloot hij om met veel pijn om in de tweede manche van start te gaan. Verder kezen onder Thor. Credits: Eric Laurijssen.

De tweede manche was een goede voor het team want Vlaanderen kwam van buiten de top tien terug naar een zevende plaats, wat zijn beste manche resultaat tot nu toe is. Van Doninck moest tot op het tandvlees maar reed ijzersterk en wist in de slotfase nog zijn snelste rondetijd neer te zetten om Jeremy Seewer achter zich te houden. Dit leverde hem een goede negende plaats op. Alles zag er goed uit voor Kevin Strijbos want met nog drie ronden te gaan reed hij op een elfde plaats totdat hij ten val kwam en uiteindelijk als achttiende over de finish kwam.

Alle drie de rijders hebben de snelheid om in de top tien te kunnen finishen en gaan voor meer constantheid in de rest van het seizoen. Het team gaat zich nu klaar maken voor het harde circuit van Loket, in Tsjechië waar aankomend weekend de vijfde wedstrijd van het wereldkampioenschap op het programma staat.

Commentaar Calvin Vlaanderen (achtste in het dagklassement): ‘’Het was een goede dag voor mij tijdens onze thuis Grand Prix in Oss. Het was niet de makkelijkste tijdtraining maar ik slaagde erin om een elfde tijd op de klok te zetten, wat goed genoeg was. In de eerste manche pakte ik niet de beste start en werd ik in de eerste twee ronden een paar keer ingehaald. Ik slaagde erin om een goed ritme te vinden en kon terug komen naar een tiende plaats. Ik zag de achtste man rijden en voelde dat ik sneller was maar ik had niet voldoende energie om het gat nog te dichten. In de tweede manche was mijn start ok maar in de eerste twee bochten was het een chaos met de vele rijders die gevallen waren. Ik kwam er goed tussendoor en reed een goede manche waarin ik zevende werd. Ik ben tevreden over mijn dag en ik kijk er naar uit om dit verder te zetten.’’

Commentaar Brent van Doninck (zestiende in het dagklassement): ‘’Vandaag was een moeilijke en zware dag. Ik voelde me niet geweldig op de baan en had het de hele dag moeilijk. In de tijdtraining kon ik niet verder komen dan een 21ste tijd. In de eerste manche pakte ik een goede start en reed in de beginfase rond de tiende plaats toen ik terugviel naar een dertiende plaats. Echter met nog acht minuten te gaan kwam ik zwaar ten val en viel met mijn rug hard tegen de volgende bult. Ik kon niet goed meer ademen en had veel pijn. Ik heb bij de medische post snel onderzoek laten doen en omdat er niets serieus aan de hand was besloot ik om in de tweede manche van start te gaan. In de eerste vier ronden had ik erg veel pijn maar door de adrenaline en omdat ik warm begon te worden werd het iets beter. Ik moest diep gaan maar ik had veel pijn in mijn rug. Tegen het einde van de manche zat ik er doorheen, net als veel andere rijders. Ik was tevreden met de negende plaats in de tweede manche. Opnieuw kon ik niet twee goede manches rijden en dat was mijn doel voor het weekend. Hoe dan ook, ik heb nog een aantal kansen en ik heb in Loket opnieuw hetzelfde doel.’’

Commentaar Kevin Strijbos: ‘’Onze thuis Grand Prix verliep niet zoals ik het wilde. We hebben deze week met de motor getest en we dachten dat het beter was omdat we het in Lommel hebben uitgeprobeerd. In de eerste manche voelde ik dat het niet de weg was waar we met het blok naartoe moeten. Ik had het moeilijk maar mijn rondetijden waren niet slecht maar ik kon gewoon niet zo rijden zoals ik wilde. Voor de tweede manche hebben we de afstelling van het blok veranderd en eindelijk had ik een goede start. Helaas kwamen Coldenhoff en Seewer toen vlak voor mij ten val en toen Seewer over reden werd en mijn kant op rolde, moest ik uitwijken en belandde in de modder. Ik begon bijna als laatste maar ik voelde me veel beter op de motor en kwam terug naar een elfde plaats. Met nog drie ronden te gaan kwam ik in de tweede bocht ten val. Het was een domme fout en omdat ik vast zat, duurde het lang voordat ik weer weg was. Uiteindelijk werd ik achttiende. Na de valpartij was ik best moe maar zoals ieder weekend was de snelheid aanwezig. Ik moet dit proberen om te zetten in twee goede manches. De baan was heel verraderlijk en zwaar vandaag en daarom zullen we deze week de batterijen opnieuw opladen en afreizen naar Loket.’’