MX World

20/07/2021 08:27 - geplaatst door Stingray

Het Noord-Brabantse Oss kent een rijke motorcrossgeschiedenis. Al in 1989, in het rookie-seizoen van vader Stefan Everts, stond Oss op de WK-kalender. Maar het circuit had al sinds 1998 geen WK Motocross actie meer gezien. Toen was het de Italiaan Alessio Chiodi die de overwinning nam. Maar geen van de EMX250 rijders waren toen al geboren, dus zij waren naar Oss afgezakt om hun eigen geschiedenis te schrijven.

Lees meer onder Thor.

In de tijdtraining noteerde Liam een vijfde tijd in zijn groep, dit resulteerde in de tiende keuze aan het starthek. Toen dat starthek viel voor de eerste heat, hing Liam net binnen de top tien. De 16-jarige vond al snel zijn ritme op het mooie circuit van Oss! Hij won wat posities en vocht zich een weg naar de vierde plaats, maar toen maakte hij een klein foutje. Dit foutje leidde tot een crash waardoor hij ten val kwam. Hij raapte zijn motor snel weer op en herstartte de race op een achtste plaats. Even leek het erop dat de in Yoko-kleren rijdende jongeman geen reactie en vechtlust in zich had, om terug naar voren te knokken. Maar Liam haalde diep adem, ging door en eindigde uiteindelijk als vijfde.

Voor de tweede heat koos Liam voor een startgate meer naar de buitenkant. Een moedige zet die zijn vruchten afwierp. Want de jongeman kwam de tweede bocht alreeds de top vijf binnen. Vanaf de eerste ronde vond de KTM-rijder zijn ritme en duelleerde hij zich naar voren. Zijn vlotte manier van rijden resulteerde snel in het overnemen van de leiding, en dat met nog 18 minuten en 2 ronden op de klok. Hij reed snelle en soepele ronden en bouwde zo een mooie voorsprong op. Met een voorsprong van zeven seconden begon het erop te lijken dat Liam de reeksoverwinning binnen had. Echter met nog een paar ronden te gaan brak een gele vlag op de verkeerde plaats en verkeerde moment Liamski' ritme. Eenmaal uit zijn ritme voelde hij hoe de hitte en de vermoeidheid heel de reeks al op hem hadden ingebeukt. Met nog één ronde te gaan lag hij nog steeds aan de leiding, maar één ronde en twee fouten later eindigde Liam Everts op een welverdiende tweede plaats!

De vijfde plaats uit de eerste heat en de tweede plaats uit de tweede heat samen resulteerden in een derde plaats algemeen, wat Liam zijn eerste EMX250 Grand Prix podium uit zijn carrière opleverde! Een resultaat dat bevestigt dat de jongeman op de goede weg is. Meteen ook een vertrouwensbooster voor de aankomende wedstrijd in Lommel en een bevestiging dat al het harde werk dat hij en zijn entourage erin steken, zijn vruchten afwerpen!