MX World

02/08/2021 11:22 - geplaatst door Stingray

MEGALOPOLIS (Griekenland) 1 augustus 2021 – De FIM Junior Wereldkampioenen en Wereldbekerwinnaar 2021 zijn gekroond in Megalopolis, Griekenland . Dat gebeurde na een aantal indrukwekkende races waarin Fantic Factory Team Maddii's Haakon Osterhagen dit jaar 125cc Junior Wereldkampioen werd, terwijl Mattia Barbieri werd gekroond als de 85cc Junior Wereldkampioen en Aaron Katona de 65cc Wereldbekerwinnaar werd. Italië zegevierde in het landenklassement voor Hongarije en Nederland. De enige Belg in Griekenalnd was Douwe Van Mechgelen.

In de eerste 125cc-race was het Bence Pergol die de Fox Holeshot pakte, maar Osterhagen nam de leiding in de eerste ronde en leidde vervolgens de rest van de race tot de geblokte vlag. Raul Sanchez maakte voor de pitlane contact met een gelapte rijder, terwijl Gorgios Vagenas bijna crashte, maar erin slaagde in de wedstrijd te blijven, al kostte het hem de tweede positie. De 85cc-wereldkampioen van vorig jaar, Valerio Lata van MRT Racing Team KTM, eindigde de race als tweede na het benutten van de kans die hem werd geboden dankzij de fout van Sanchez, die de race als derde eindigde.

In de tweede race was het Osterhagen die de tweede Fox Holeshot pakte, zijn hoofd koel hield en de rest van de race controleerde om via een dubbele reekszege uiteraard 1-1 de 125cc Junior Wereldkampioen te worden. Terwijl Osterhagen aan de leiding ging, was er een mooie strijd tussen Kay Karssemakers en Lata om de tweede plaats. De twee reden de ganse race wiel-aan-wiel. Uiteindelijk was het echter Lata die als tweede eindigde voor Karssemakers.

De perfecte racescore bezorgde Osterhagen de algemene overwinning, terwijl Lata dankzij twee solide tweede plaatsen tweede werd en Karssemakers derde werd met een 7-3 resultaat.

125cc Junior Wereldkampioen, Haakon Osterhagen: "Ik won eigenlijk alles behalve één holeshot in de eerste race. Na de eerste race, waar ik door de hitte geen energie meer had, besloot ik klaar te zijn voor wat komen zou en ik deed mijn beste. Dit is een heel groot succes voor mij en voor mijn land. Ik wil mijn familie, mijn sponsors en iedereen die me heeft gesteund bedanken."

125cc Junior Wereldkampioenschap Top 5 Klasseringen: 1. Haakon Osterhagen 50 ptn, 2. Valerio Lata 44 ptn, 3. Kay Karssemakers 34 ptn, 4. Andrea Viano 29 ptn, 5. Karlis Alberts Reisulis 29 pt.

In de 85cc-categorie pakte Martins Janis Reisulis de eerste Fox Holeshot van de dag, omdat een paar rijders betrokken waren bij een crash. Reisulis leidde de hele race terwijl hij onder enorme druk stond van de 65cc Wereldbekerwinnaar van vorig jaar, Marek Vitezslav. Helaas had Reisulis in de allerlaatste ronde geen brandstof meer, waardoor Vitezslav de overwinning kon pakken. Noel Zanocz eindigde de race als tweede voor Mattia Barbieri.

In de tweede race nam Vitezslav de Fox Holeshot en leidde de race terwijl hij onder druk kwam van Barbieri. De Tsjechische renner pushte hard tot de laatste ronde toen hij werd gepasseerd door de Italiaan die een riskante zet maakte die uiteindelijk zijn vruchten afwierp.

Met een 3-1 resultaat werd Barbieri uitgeroepen tot wereldkampioen 85cc omdat hij op gelijke hoogte stond met Vitezslav, die een 1-3 resultaat had. Derde was Zanocz die 2-5 eindigde in de races.

85cc Junior Wereldkampioen, Mattia Barbieri: "Ik ben blij om hier op het podium te staan. Het was een zeer goede strijd met de Tsjechische rijder. Ik wil mijn dank uitspreken aan het hele Italiaanse team, mijn sponsors, mijn familie".

85cc Junior Wereldkampioenschap Top 5 Klasseringen: 1. Mattia Barbieri 45 ptn, 2. Vitezslav Marek 45 ptn, 3. Noel Zanocz 38 ptn, 4. Markuss Ozolins 34 ptn, 5. Simone Mancini 33 ptn.

In de openingsrace van 65 cc veroverde Andrea Uccellini de Fox Holeshot terwijl hij de race leidde. Hij leidde comfortabel maar met nog twee ronden te gaan werd de Italiaan gepasseerd door Aaron Katona. Uccellini dus tweede en Sleny Goyer derde. In de tweede race pakte Uccellini opnieuw de Fox Holeshot, hoewel de tweede race net zo verliep als de eerste, aangezien Katona de overwinning pakte, waarbij Goyer tweede werd en Uccellini naar de derde plaats zakte. Met twee overwinningen behaalde Katona de perfecte score voor die 65cc-titel, terwijl Goyer als tweede eindigde en Uccellini als derde.

65cc Junior World Cup Winnaar, Aaron Katona: "Ik ben gewoon trots op mijn klassement vandaag".

65cc Junior World Cup Top 5 Algemeen klassement: 1. Aaron Katona 50 ptn, 2. Sleny Goyer 42 ptn, 3. Andrea Uccellini 42 ptn, 4. Leo Diss-Fenard 32 ptn, 5. Dex Van De Broek 30 pt.