MX World

09/08/2021 19:03 - geplaatst door Stingray

De plotse ruimte die ontstond in de MXGP kalender is pure karma. KMC Mol en de Keiheuvel werden in het verleden vaak gedwarsboomd door de MXGP-kalender. De club moest keer op keer puzzelen om toch maar met halfoogst te kunnen organiseren. Dit jaar moest de MXGP de duimen leggen en draaide alles in het voordeel van de club uit.

Maar het was wel kort dag. Piloten contracteren is een zaak van geduld, relaties, lobbyen, netwerken. Maar met goede wil en inzet kom je een eind ver. En dit jaar wel héél ver!

Voor de tweede keer slaan Motorsport Vlaanderen, KMC Mol en VLM de handen in mekaar op de Keiheuvel. Deze wedstrijd moet naast de GP van Lommel het paradepaardje worden van het seizoen 2021. Met dit verschil: een minimale prijs voor een mega entreeticket!

Alles over de Keiheuvel leest U onder Thor!

Sportief verwachten we twee sterke koersen. In de 250 cc, op wereldvlak de MX2, speelt Jago 'The Jag' Geerts een thuismatch. Jago kon bij de Inters 250 nog niet winnen op ‘zijn’ Keiheuvel. Een tweede plaats achter Thomas Covington in 2018 is zijn beste resultaat. De Balense publiekslieveling zal op het hoogste trapje willen te staan. In het deelnemersveld  zitten er een paar bij die dat niet zien zitten. Het grote gevaar komt zelfs vanuit zijn eigen Monster Energy Yamaha Factory Team Kemea. Met Maxime Renaux (leider in de WK-stand) en Thibault Benistant en Maxime Renaux heeft teambaas Hans Corvers GP reeks- en eindwinnaars in huis. Maar Fransen en zand? Hoewel, Renaux won afgelopen week de GP in Kegums, Letland en loopt verder uit in de WK-stand. Af te wachten dus. KTM komt met regerend wereldkampioen Tom Vialle en zijn secondant, de Oostenrijker René Hofer. Ook het complete Rockstar Energy Husqvarna MX2-team van Kay Hennekens komt mee spelen. Jed Beaton en zeker Kay de Wolf lusten wel pap van de Balense duin. Ook Conrad Mewse, de leider in het Britse kampioenschap komt naar Balen. We zijn ook benieuwd naar de inbreng van enkele EMX250-gangers. Zoals daar zijn Rick Elzinga, die niet meer van het podium te branden is. Liam Everts was wat ongelukkig in Kegums en Cornelius Toendel, zesde in de EK-stand. Er komen – zoals nu voorzien – 30 Inters MX2 aan de start, waaronder de toppers uit de liefhebbersrangen.

Op naar de MX1 dan! De eerste rijder die aangeworven werd was Jeffrey Herlings. De ‘Bullet’ staat al twee maal op de recente erelijst. Waar hij start is hij favoriet. Opzienbarend was de zware klap die Herlings enige weken geleden in Oss mee incasseerde. Maar al even opzienbarend zijn herstel en ereplaatsen in Lommel en Kegums. Zege-kandidaat nummer één dus. Maar een landgenoot van hem zou daar een stokje voor kunnen steken. Glenn Coldenhoff is niet voor niets de winnaar van de afgelopen twee edities. Kent momenteel in het WK een dipje, maar kan dit weg rijden met een knalverrichting op de Keiheuvel. Shaun Simpson heeft de goede WK-vorm nog niet te pakken. Maar wie podium rijdt in Balen is sowieso goed in het zand. Simpson, is een zandrijder bij uitstek. Greep al twee keer nipt naast de zege maar won wel in 2016.Van Belgische kant moeten we rekenen op een herboren Kevin Strijbos en Brent Van doninck, zijn ploegmaat bij het Gebben-Van Venrooy Yamaha team. Vooral Van doninck durft er in de start goed bij te zitten. Anderzijds kent Strijbos zowat elke morzel van de Keiheuvel met twee overwinningen. Een uitschieter verwachten van Henri Jacobi, de rijder uit het Jacky Martens Honda Team. Remember de GP in Magggiora, waar Jacobi de groten der aarde lang aan de praat hield. Of van Jacky’s zoon Yentel. Na wat blessurelast zit Yentel terug op de motor. Gelet op de korte voorbereidingstijd komen er nog wel enkele ‘schone’ namen op de affiche. Zoals recent nog Calvin Vlaanderen, de Nederlandse Zuid-Afrikaan. Of is het andersom. Wie ook snel is: betreft Brian Bogers uit het GasGas factory team. Hij brengt Michele Cervellin mee. Kevin fors ging zondag winnen op MCLB en VLM brengt een boel klasse in met Kevin Van Geldorp, Jilani Cambré en Jens Van Meer. Ook hier verwachten we een vol starthekken.

Met de volgende GP pas in begin september is de kans reëel dat er plots nog enkele namen competitie komen snuiven op de Keiheuvel.

Die Keiheuvel biedt een weekend lang sport op 14 en 15 augustus. Alle klassen van VLM komen aan de start. De zaterdag is exclusief voorbehouden aan de jeugd van JMS met enkele mooie nevenreeksen. Zo is deze Vlaamse klassieker een zeer breed nationaal en internationaal platform.

De cross op de Keiheuvel, de officieuze herkansing van de MXGP in Lommel en tot spijt van wie het benijdt de enige klassieker die nog staat als een huis!