MX World

22/08/2021 10:37 - geplaatst door Stingray

In de Nederlandse krant De Gelderlander verscheen afgelopen week een artikel over Roger De Coster. Vreemd, zo'n Nederlandse invalshoek voor een tweetalige Belgische topcrosser, die al jaren in de USA verblijft. De bezieler achter dit artikel is Marcel Hermans, die voor enige jaren in sint-anthonis een gigantische oldtimer reünie organiseerde, en nog altijd  aan de slag is om alsnog een GP naar zijn regio te halen. We willen U dit stuk niet onthouden.

Thor.

Vijftig jaar na titel na wereldtitel is motorcrosser Roger De Costernog steeds een fenomeen: ‘Hij was onbetwist de beste’
SINT ANTHONIS - Vijftig jaar geleden werd de Belg Roger De Coster voor het eerst wereldkampioen motorcross in de koningsklasse 500cc. Op het circuit de Hoef in Sint Anthonis. ,,Het heeft mijn leven veranderd”, zegt hij vanuit Amerika, waar hij woont en nog steeds actief is binnen het motorcrossen.

Als 12-jarig jochie was Marcel Hermans uit Rijkevoort al onder de indruk van Roger De Coster. De Belgische motorcrosser die wereldkampioen werd in Sint Anthonis in 1971. Niet dat hij het zelf meemaakte maar toch. Mister motorcross, zoals De Coster wordt genoemd, was een fenomeen. En dat liet Hermans niet meer los. ,,Het liefst had ik hem, vijftig jaar na dato, hier in Sint Anthonis gehad”, zegt Hermans, die oude tijden wil laten herleven en probeert weer een Grand Prix naar Sint Anthonis te halen. ,,Maar door corona en het drukke programma van De Coster is dat niet gelukt.”

Programmaboekjes

Hermans heeft alles nog uit die tijd. Uit een map komen de programmaboekjes en de complete persmap van vijftig jaar geleden. ,,Toen De Coster voor het eerst kampioen werd, was ik een jaar of 7. Ik woonde in Sint Agatha en mijn vader had niets met motorcross. Jaren later ben ik door twee ooms meegenomen naar een wedstrijd”, legt Hermans zijn liefde voor de sport uit. ,,Ik heb De Coster een keer ontmoet in Amerika. In 2005 was dat. Toen is mijn interesse voor het fenomeen De Coster pas echt gewekt.”

De Belg Roger DeCoster wordt op 22 augustus 1971 wereldkampioen in Sint Anthonis.
"Dat was mooi”, zegt DeCoster vanuit Zuid-California, waar hij woont. "Als Belg op dat zandcircuit in Sint Anthonis, waar de Nederlanders erg goed waren, wereldkampioen worden. Al dat publiek, dat vergeet je niet snel meer.” Later zou De Coster, geboren in 1944 in het Belgische Ukkel, nog vier keer wereldkampioen worden in de 500cc. Waaronder in 1973 eveneens op het inmiddels verdwenen circuit in Sint Anthonis. "Ik zou graag nog een keer naar Sint Anthonis komen”, zegt De Coster, die volgende week 77 jaar wordt. Maar ondanks zijn leeftijd heeft hij een druk programma. Hij is betrokken bij de Amerikaanse motorcrossers van het motormerk KTM. Motorcross in Amerika is groot en er gaat veel geld in om. "We hebben hier drie teams. Er werken 53 mensen rond die teams. Ik zou een bezoek aan Sint Anthonis een keer moeten kunnen combineren met een bezoek aan de KTM-fabriek in Oostenrijk.”

In Amerika is De Coster, zoon van een Belgische staalarbeider, niet onbekend in de motorcrosswereld. Vier jaar op rij won hij het Trans-AMA-kampioenschap, van 1974 tot 1977. Hij was de manager van het eerste Amerikaanse team dat in 1981 de Motocross des Nations won. Hij wordt daar ook wel kortweg ‘The Man’ genoemd. "Ik word nog regelmatig geïnterviewd”, zegt hij. "Maar specifiek over dat ene kampioenschap in 1971. Nee, dat niet.”

Niet te vergelijken
Het motorcross van nu is veel veranderd ten opzichte van de tijd dat hij zelf op zijn 500cc Suzuki over de circuits reed. "Niet te vergelijken. De circuits en de hindernissen zijn moeilijker, de motoren geavanceerder.”

,,Of ik zelf nog wel eens op een motor zit?” De Coster lacht. ,,Crossen doe ik niet meer. Vorig jaar heb ik nog gereden. Een enduro-rit. Wat ik nog elke week doe is met mijn vrienden fietsen. Elke week een ronde van 100 kilometer. Om fit te blijven.”

Of hij de beste motorcrosser ooit is? "Vijf keer wereldkampioen. Dat is niet niks. Jeffrey Herlings bijvoorbeeld is nu vier keer wereldkampioen”, zegt Marcel Hermans. ,,En neem de Belg Stefan Everts, die is tien keer wereldkampioen geworden en won meer dan honderd Grand Prix. Maar in die tijd? Ja, toen was hij onbetwist de beste.”

Hoop op nieuwe gemeente

Komt er weer een Grand Prix motorcrosswedstrijd in Sint Anthonis? Marcel Hermans is al jaren bezig om de tijden als met Roger De Coster te laten herleven. Maar, zo zegt hij, bij de huidige gemeente Sint Anthonis krijgt hij weinig medewerking. ,,Ik heb mijn hoop gevestigd op de nieuwe gemeente Land van Cuijk. Als die er is, zal ik mijn lobby opnieuw starten”, zegt Hermans. ,,Ik mocht een wedstrijd organiseren op het circuit in Stevensbeek. Maar dat is veel te klein om duizenden motorliefhebbers te kunnen herbergen.”

In 2019 werden er al handtekeningen verzameld om de Grand Prix naar Sint Anthonis te halen. De eerste dag leverde dat al 1000 steunbetuigingen op.