MX World

09/09/2021 09:43 - geplaatst door Stingray

Opnieuw een reekszege. Opnieuw een GP-podium, zijn zevende in 2021. En het allerbelangrijkste: Maxime Renaux vergrootte in het Turkse Afyonkarahisar zijn WK-voorsprong tot 49 punten. Teammaat Thibault Benistant viel net naast het podium, Jago Geerts eindigde pas 8ste.

Amper drie dagen na de eerste wedstrijd in het Afyon Motor Sports Center kregen de Monster Energy Yamaha Factory MX2 rijders opnieuw de harde Turkse baan, met weinig grip en slechts één goede lijn, voorgeschoteld. Renaux - tweede afgelopen zondag - voelde zich al snel als een vis in het water en veroverde de poleposition. Benistant (13de) en Geerts (14de) daarentegen draaiden vierkant in de tijdtraining.

Verder lezen onder Thor.

Onemanshow

Renaux nam een geweldige start in de eerste reeks en dook net achter Vialle - die de holeshot pakte - in de eerste bocht. Geerts schoot vanuit een slechte startpositie toch goed uit het starthek (8ste), terwijl Benistant midden in het peloton begraven zat (16de).
Renaux had duidelijk honger naar succes en zette Vialle meteen onder immense druk. In de derde ronde dook het speerpunt van het Monster Energy Yamaha Factory MX2 Team binnendoor bij zijn landgenoot - wat een knap passeermaneuver! - om de leiding over te nemen. Na dat maneuver keek Maxime niet meer achterom en serveerde hij het publiek een ware onemanshow.
Intussen was Geerts naar de vijfde plek opgeschoven. En dat werd nog een vierde plaats nadat Boisramé nog in de fout ging in de slotfase. Benistant bolde als zesde over de meet na een sterke inhaalrace.

Met 3 in top 5
De start van de tweede reeks was een kopie van de openingsreeks: kopstart Vialle, met Renaux meteen in zijn wiel. Maxime volgde de wereldkampioen opnieuw als een schaduw en had dezelfde tactiek voor ogen als in de eerste reeks. Totdat hij geraakt werd door een dikke steen, die zijn bril beschadigde. Renaux was het momentum kwijt en besliste wijselijk om geen risco's te nemen en de tweede plaats in de reeks én in de Grote Prijs (met evenveel punten als winnaar Vialle) veilig te stellen. En misschien nog veel belangrijker: in de WK-stand vergrootte hij zijn voorsprong op eerste achtervolger Guadagnini van 37 tot eventjes 49 punten.

Benistant kende een veel betere start in de tweede reeks (3de). De regerende Europese kampioen EMX250 sloeg knap de aanvallen van Hofer af, maar moest op het einde van de reeks wel nog buigen voor Beaton. Thibault eindigde vierde in de reeks en viel net naast het eindpodium.

Geerts tenslotte reed een ontgoochelende tweede reeks. De Kempenaar geraakte maar niet in zijn normale ritme, ging op het einde nog even tegen de grond en kwam pas als elfde over de meet.
Alle drie de Monster Energy Yamaha Factory MX2 rijders staan weer in de top vijf van het WK: Renaux leidt, Geerts blijft derde en Benistant pakte de vijfde plaats terug. Yamaha staat bovendien ook nog steeds op kop in het WK voor constructeurs.

Jago Geerts - 8ste in GP - 3de in WK: "Ik ben enorm ontgoocheld over deze Grote Prijs. Mijn eerste reeks was nochtans vrij goed. Ik startte in de top tien en reed een sterke eerste ronde. Ik schoof snel op naar de zesde plek en voelde me prima. Dankzij twee foutjes van andere rijders kon ik zelfs nog vierde eindigen. Helemaal niet slecht. Maar mijn tweede reeks verpestte mijn hele dag. Ik nam een slechte start en vond gewoon mijn draai niet. Op het einde ging ik ook nog even onderuit. Elfde, een grote teleurstelling. Ik ga nu anderhalve week hard trainen, want in Riola Sardo wil ik weer meespelen voor het podium."

Thibault Benistant - 4de in GP - 5de in WK:  "Ik voelde me beter dan afgelopen weekend, op dezelfde baan. Ik had 's morgens wel wat moeite om een goede tijd neer te zetten, maar in de reeksen ging het een pak beter. Door mijn povere tijdtraining had ik wel een slechte startpositie, ver aan de buitenkant. Toch kwam ik in de tweede reeks goed weg, maar daarna haalde ik mijn normale niveau niet en verloor ik nog een plaats aan Beaton. Soms heb je van die dagen. Ach ja, vierde is zo slecht nog niet."

Maxime Renaux - 2de in GP - 1ste in WK: "De eerste reeks was vreemd. Nadat ik Vialle gepasseerd had, reed ik een heel eenzame wedstrijd vooraan. Het leek wel een trainingsritje. Het moeilijkste was om gefocust te blijven, om me te concentreren op de goede lijnen. In de tweede reeks zat ik echter meteen weer in race modus. Ik hing opnieuw in het wiel van Vialle en probeerde hem weer onder druk te zetten. Dat lukte ook, totdat ik een dikke steen op mijn bril kreeg en het vizier stuk ging. Dat maakte het een pak moeilijker. Ik wou graag winnen, maar mag niet klagen. Mijn voorsprong in het WK bedraagt nu 49 punten. Mooi."