MX World

10/09/2021 08:33 - geplaatst door Stingray

Op het aangelegde circuit van Afyonkarahisar werd op woensdag de negende wedstrijd om het wereldkampioenschap MXGP verreden. Omdat de rijders op zondag op ditzelfde circuit hadden gereden, wisten ze goed wat ze van het steen harde en gladde circuit konden verwachten.

Lees verder onder Thor. Credits: Bavo.

In de eerste manche pakte Brent van Doninck een hele goede start en wist zich met een hoog tempo netjes staande te houden in de top tien. De Belg werkte zich op naar een achtste plaats totdat hij een paar fouten maakte en teruggeslagen werd naar een tiende plaats, wat nog steeds een hele goede prestatie is in deze competitieve klasse. Calvin Vlaanderen kwam slecht weg bij de start en moest vanuit de achterhoede terug naar voren zien te komen. Ondanks dat het moeilijk was om in te halen, wist Vlaanderen veel rijders een plaats terug te verwijzen en werd dertiende. Kevin Strijbos pakte een goede start maar kon niet in zijn ritme komen op het verraderlijke circuit. Desondanks wist hij er een respectabele vijftiende plaats uit te halen.

Van Doninck kon zijn goede start van in de eerste manche niet herhalen en kwam ditmaal pas op een zeventiende plaats uit de eerste ronde. Hij miste in de tweede manche de energie maar toch wist hij enkele plaatsen goed te maken en kwam op een vijftiende plaats over de finish, waarmee hij elfde werd in het dagklassement. Hiermee laat van Doninck zien dat hij dichter naar de top tien komt. Vlaanderen kwam tijdens de eerste ronde ten val en omdat zijn gashandvat afbrak, moest hij noodgedwongen de wedstrijd verlaten. Het was niet de beste manche van Kevin Strijbos want hij had totaal geen energie en finishte daardoor buiten de punten.

Het team zal zich nu gaan voorbereiden op de volgende Grand Prix, die op 19 september wordt verreden in Riola Sardo, Sardinie.

Commentaar Brent van Doninck (11e in het dagklassement): ‘’In de eerste manche pakte ik best een goede start en kon ik rond de negende plaats aan de wedstrijd beginnen. Al snel wist ik de achtste man in te halen maar een andere rijder wist mij toen weer te passeren. Door een paar fouten verloor ik mijn ritme een klein beetje. Ik viel terug naar een tiende plaats en heb me op deze positie staande weten te houden. Het rijden was ok maar toch ben ik een beetje teleurgesteld over de foutjes die ik maakte. In de tweede manche pakte ik een goede start maar ging in de eerste bocht te wijd en kwam er rond de zestiende plaats uit. Het was zwaar want ik had helemaal geen energie meer. Ik weet niet waarom ik mezelf zo leeg voelde. Ik heb de manche uitgereden en ben vijftiende geworden. Het waren twee zware Grand Prix’s voor mij met maar twee dagen rust het rijden op hoogte maakte het zwaar voor het lichaam. Ik zit weer op het juiste pad want door de gebroken ribben was het een moeilijke periode om enkel mee te doen om punten te pakken. Deze twee Grand Prix’s waren niet slecht en ik rijd weer zoals ik kan. Ik zal nu rust nemen om mijzelf klaar te stomen voor Riola en de MX of Nations.

Commentaar Calvin Vlaanderen (18e in het dagklassement): ‘’Het was een teleurstellende dag voor mij. Ik had de hele dag een goed gevoel maar helaas kon ik het niet compleet krijgen door de pech die ik in de manches had. Met een zevende plaats kende ik een goede tijdtraining. In de eerste manche had ik een vreselijke eerste ronde. Ik werd een aantal keren opgehouden en kwam buiten de top twintig uit de eerste ronde. Toch wist ik nog terug te komen naar een dertiende plaats. In de tweede manche pakte ik een goede start maar rijdend in de top tien kwam ik ten val omdat ik ergens in een los gedeelte sprong. Ik wilde verder gaan maar mijn gashandvat was afgebroken. Ik ben zeer teleurgesteld maar ik neem het positieve mee naar de volgende wedstrijd. Ik weet dat ik de snelheid en conditie heb om het plaatje kloppend te maken. Ik ben gezond en kijk uit naar de volgende Grand Prix.


Commentaar Kevin Strijbos (20ste in het dagklassement): ‘’Ik had het moeilijk. In de eerste manche pakte ik een goede start maar ik maakte in de eerste ronden een paar fouten en kon niet in mijn ritme komen. Tegen het einde van de wedstrijd ging het iets beter maar niet geweldig. In de tweede manche voelde ik me slecht en had ik geen energie. Ik had het moeilijk op de baan en het was een drama. Ik ben niet blij maar laten we verder gaan naar de volgende wedstrijd.’’