MX World

15/09/2021 08:53 - geplaatst door Stingray

Antonio Cairoli, icoon van Red Bull KTM Factory Racing, sluit zijn indrukwekkende 18-jarige race carrière na het winnen van 9 FIM World Championships en 93 Grand Prix aan het eind van 2021 af en zal voorlopig een functie als ambassadeur voor de KTM-fabriek bekleden.

Verder lezen onder Thor en naar de foto's kijken.

Antonio Cairoli maakt kans op een tiende FIM World Championship in 2021
#222 heeft 6 van zijn 9 FIM World Championships gewonnen op KTM-machines
Cairoli heeft tot nu toe 93 GP-overwinningen en 177 podiumplaatsen veroverd
De Italiaan blijft zijn expertise in cruciale segmenten in de toekomst met de KTM-groep delen

Antonio ‘Tony’ Cairoli heeft zijn plannen vandaag in Rome aangekondigd tijdens een speciale persconferentie met het KTM-management. De Italiaan beëindigt een glansrijke WK-carrière, waarin hij volgens de statistieken de op één na meest gekroonde rijder in de geschiedenis van de sport is, evenals de grootste rijder van al zijn landgenoten die ooit op een motor zijn gestapt.

Een van zijn wapenfeiten is dat hij KTM in 2010 de eerste overwinning in de topklasse bezorgde (zijn vierde en tweede in MXGP). Deze prestatie werd gevolgd door nog vier titels, allemaal met de KTM 350 SX-F, om in 2017 nogmaals de zege te pakken met de KTM 450 SX-F. Samen met Claudio de Carli en zijn trouwe technische team is Cairoli sinds dat eerste seizoen in 2010 een constante factor geweest in het Red Bull KTM Factory Racing-team en het imago en ontwikkelingsprogramma van dat team. In al zijn 18 seizoenen won hij ten minste één Grand Prix.

Momenteel maakt Tony een goede kans op een begeerde tiende FIM World Championship-titel. Tot de FIM MXGP van Sardegna (ITA), dit weekend, heeft Cairoli één keer de winst en vijf podiumplaatsen gepakt uit de negen rondes van de 2021 MXGP. Hij staat derde in de ranglijsten en het verschil met de nummer één is slechts 29 punten.

Cairoli's contractverlenging bij de KTM-familie betekent dat de Italiaan zijn expertise zal inzetten voor verschillende segmenten en mogelijke toekomstige projecten binnen de KTM-groep, allemaal met het doel de Motocross-sport voor alle doelgroepen te blijven stimuleren.

Tony Cairoli: “Dit is geen makkelijke beslissing. Ik heb altijd gezegd dat ik cijfers en statistieken niet zo belangrijk vind. Ik vind het nog steeds een prestatie voor mij en mijn familie om één wereldkampioenschap te winnen, dus mijn carrière voelt heel bijzonder. Voor mijn gevoel is dit het juiste moment om te stoppen. Uit alles om me heen merk ik dat het de juiste beslissing is. We proberen dit jaar nog steeds de titel te winnen, de motivatie is sterk voor deze uitdaging. Ik wil iedereen in mijn omgeving bedanken voor hun steun sinds ik deelneem aan de wereldkampioenschappen en eigenlijk tijdens het hele proces. Er zijn vele gezichten en namen geweest en natuurlijk was alle enthousiasme en liefde van de fans geweldig. Ik heb me vanaf dag één echt deel gevoeld van de KTM-familie en we zullen ons werk en onze band verder ontwikkelen, alleen op een andere manier. Er is na 2021 nog veel meer te doen in het leven, maar ons doel voor nu is heel duidelijk.”

Pit Beirer, Directeur Motorsport, KTM: “Ons verhaal begon al geweldig, want toen Tony bij KTM kwam, hadden we nog geen titel gewonnen in de topklasse en werkten we nog aan de KTM 350 SX-F, dus er waren eigenlijk twee openstaande uitdagingen! Vijf opeenvolgende kampioenschappen winnen en de 350 als concept vestigen was echt een mijlpaal. Naar verloop van tijd werd onze band sterker en werd onze vriendschap nog hechter. Veel van ons succes, zowel in de V.S. als in de MXGP was een gevolg van die eerste jaren met Tony en het vertrouwen dat hij had in ons en onze visie voor de toekomst. Dat is iets dat we niet vergeten zijn en nooit zullen vergeten.”

Robert Jonas, VP Motorsports Offroad: “We zijn ontzettend trots om zo'n groot onderdeel van Tony's carrière te hebben uitgemaakt en om zoveel te hebben gedaan voor één van de beste motocross-racers die de sport ooit gekend heeft. Toen onze samenwerking begon, met een motor die toendertijd bijna een gok was voor het hoogste niveau van het wereldkampioenschap, hadden we ons nooit durven voorstellen hoe groot het succes zou worden en hoe groot Tony's impact op de MXGP zou zijn. Hij heeft overal ter wereld fans en sommige van zijn grootste fans zijn hier in de fabriek te vinden. Het zal gek zijn om die oranje #222 volgend seizoen niet op het circuit te zien, maar zijn passie voor motorrijden en zijn ervaring zijn geweldige bronnen waaruit wij kunnen blijven putten. Dit is niet het einde van het verhaal.”

De kalender voor 2021 wordt op 10.11.2021 afgesloten met de Grand Prix van Mantova. Na dit evenement blijft Tony een gewaardeerd onderdeel van de KTM-familie en de activiteiten van de KTM-raceafdeling.