MX World

08/11/2021 08:42 - geplaatst door Stingray

Jago Geerts veroverde zijn derde GP-zege van het seizoen in ronde 17 van het FIM Wereldkampioenschap MX2 in Mantova, Italië. De Balenaar (2+1 in races) pakte evenveel punten als zijn Monster Energy Yamaha Factory teammaat Maxime Renaux (1+2), maar ging met de eindzege aan de haal op basis van een betere tweede reeks.

Verder lezen onder Thor.

Credits: Bavo, CDS, Photgraphic Art.

Geen Thibault Benistant in actie in Mantova. De Franse tiener liep in Pietramurata een blessure aan de linkerknie op en besliste om de laatste twee wedstrijden van het FIM wereldkampioenschap te laten schieten.
Zijn teammaats Jago Geerts en kersvers wereldkampioen Maxime Renaux voelden zich meteen goed in hun vel op het Circuito Tazio Nuvolari - een mix van zachte en harde zand - en klokten de tweede en derde tijd in de kwalificatie. Beide rijders schoten in de eerste reeks sterk uit het starthek op hun YZ250FM: het Monster Energy Yamaha Factory duo dook vlak achter Vialle en Hofer in de eerste bocht. Renaux - duidelijk verlost van titelstress - ging meteen in de aanval en reed na enkele bochten al aan de leiding. Geerts had ook geen zin om te wachten en wipte snel over Vialle naar de derde plek.
Terwijl Renaux al cruisend op de reekszege afstevende, beet Geerts zijn tanden stuk op Hofer. De Balenaar probeerde van alles om de Oostenrijker te passeren, maar kreeg met een kapotte roll-off af te rekenen waardoor hij zijn aanvallen moest staken. Tot ronde 10. Hofer maakte een fout en kwakte tegen de grond, waardoor Geerts de tweede plek alsnog cadeau kreeg.

Yamaha dominantie
Terwijl Geerts opnieuw een heel goede start (4de) nam op zijn YZ250FM in race 2, werd Renaux ingesloten (10de). Geerts liet er in de openingsronde geen gras over groeien en nam zowel Guadagnini als Hofer te grazen. Na een knap maneuver - waarbij hij de buitenlijn koos - nam de Balenaar in ronde 7 de leiding over van Vialle. En Renaux? Die wipte enkele bochten later ook over zijn landgenoot.
Wat volgde was een schitterend duel tussen het Monster Energy Yamaha Factory duo. Een gevecht voor de reeks- en GP-zege. Renaux hijgde tot aan de meet in de nek van Geerts, maar de Belg bleef ijzig kalm en pakte de negende GP-zege in zijn carrière. In de WK-stand volgt de Balenaar nu op 7 punten van Vialle, die tweede staat.
"Eerste en tweede plaats. Ik ben een gelukkig en fier man", glunderde teambaas Hans Corvers. “Nog één GP te gaan, woensdag. Mijn droom? Jago wint beide reeksen en Maxime eindigt twee keer tweede. Dat zou betekenen dat we de GP-zege pakken, naast de wereldtitel ook de tweede plek veroveren in het WK en dat we met de constructeurstitel aan de haal gaan."

Jago Geerts - 1ste in Grote Prijs - 3de in WK: "Eindelijk nog eens een overwinning. Na drie maanden wachten. Dat is lang geleden. Te lang geleden. Dit doet deugd, vooral na al die pech van vorige week. Ik had al de snelheid om sommige van de vorige GP's te winnen, maar telkens liep er wel iets mis. Nu is het dus eindelijk nog eens raak. Deze baan ligt mij en mijn Yamaha wel. De tweede reeks was geweldig, met Maxime constant in mijn wiel. Eerste en tweede plaats: een mooie dag voor Yamaha. Ik kijk al uit naar woensdag. Mijn doel? Eerst en vooral: opnieuw voor de GP-winst gaat. Als ik daarin slaag, is de kans reëel dat ik ook de kloof op Vialle kan dichten."

Maxime Renaux - 2de in Grote Prijs - Wereldkampioen: "De eerste reeks was geweldig. Ik startte als derde en reed na twee bochten al aan de leiding. Daarna kon ik vooraan gewoon mijn eigen wedstrijd rijden. Een heel andere verhaal in de tweede reeks. Ik werd ingesloten in de start, dook pas rond plek 10 het veld in, maar kwam daarna wel snel terug. Tot bij Jago zelfs. Ik had misschien ietsje meer kunnen pushen voor de winst, maar hij vecht voor de tweede plaats in het WK en ik wilde geen onnodige risico's nemen. Het was mooi om Yamaha zo dominant te zien. We willen die blauwe motor ook op de tweede plaats krijgen. Ik denk dat Jago woensdag de job wel zal klaren."