MX World

10/11/2021 09:00 - geplaatst door Stingray

Het was vaak met  een wrang gevoel om te zien hoe Shaun Simpson er een aantal jaren niet meer in slaagde om met de wereldtop echt mee te rijden. Ik voelde het zelf al wel aankomen dat het bobijntje MXGP-rijden bijna afgerold was. En vandaag bevestigt de Schot die mij in Lierop een delirium bezorgde door met een geleende moto de eindzege te behalen, dat hij er mee ophoudt om MXGP te rijden. Ik kon - en wilde het - als commentator niet weg steken dat ik voor hem supporterde. In de frontlijn of daar ver achter. Zoals het hoort voor een echte supporter.

Sean.....forever in my MX-heart! Ik wens U en uw familie een verder leuk leven naast of rond de motorcross

Lees verder onder Thor en de foto is van Ray Archer.Een omschrijving van Simpson als crossr......

Shaun Simpson, de meest succesvolle offroad-motorcoureur van het VK in de koningsklasse van het FIM Wereldkampioenschap motorcross, springt morgen voor de laatste keer als voltijds lid van het MXGP-veld in de Citta di Mantova ronde in Italië. Het achttiende en laatste evenement van de MXGP-serie van 2021 zal ook het doek zijn voor de 33-jarige Schot en het SS24 KTM MXGP-team. Simpson, zoon van voormalig Grand Prix-rijder Willie, maakte zijn Grand Prix-debuut als 16-jarige in 2004 en deed in 2005 fulltime mee aan de MX2-serie. Hij pakte zijn eerste podiumplaats in 2008 waar hij als 4e eindigde in de wereld en sloot zich aan bij het heerszuchtige Red Bull KTM Factory Racing Team, waar hij zijn eerste geblokte vlag claimde voordat hij geblesseerd raakte.

De Schot, uit Gauldry in de buurt van Dundee, stapte in 2011 op 22-jarige leeftijd over naar de MXGP-divisie en behaalde vier Grand Prix-overwinningen (met twee verschillende merken) en zes podiumresultaten, waarmee hij de 4e plaats in de wereld classificeerde als een particulier in 2015. 

De populaire racer, drievoudig Brits kampioen en ex-Belgisch kampioen, zal de concurrentie voortzetten maar zijn focus beperken tot binnenlandse series in 2022.

"Wat kan ik zeggen? Het is tijd,' merkte hij op. “2020 was een ramp met de pandemie en ook mijn hersenschudding en rugblessure, dus het was belangrijk om daarvan terug te komen en te bewijzen dat ik nog steeds op het hoogste niveau kan concurreren. Ik wilde het verhaal op de juiste manier afsluiten en als we eenmaal begonnen zijn, hebben we dit jaar de top tien in de MXGP gereden, vooral wanneer 2021 misschien wel het moeilijkste en zwaarste seizoen is dat ik ooit heb gezien of meegemaakt op het gebied van snelheid. Het is waanzinnig snel en competitief.”

“Het is bijna vanzelfsprekend dat ik zoveel dank verschuldigd ben aan veel mensen, iedereen die in me geloofde of me steunde of een kans waagde op een Schots kind dat gewoon zijn droom wilde vervullen om aan de top te rijden. De reis was briljant: soms zwaar en pijnlijk en soms alles wat je zou verwachten van een carrière in deze sport. We hebben de wereld rondgereisd, veel coole fans ontmoet, enkele van de beste rijders verslagen en een geweldige tijd gehad."

Een carrière in cijfers

#24: De identiteit

18: 2021 was Shauns achttiende seizoen als fulltime FIM Wereldkampioenschapsracer

1e: Shaun won vier Grands Prix in de koningsklasse

4e: Zijn beste ranking in het wereldkampioenschap, behaald in MX2 in 2008 en MXGP in 2015

1e: De eerste Britse rijder die wint in de MXGP-categorie en de laatste kaper die zegeviert met overwinning in de 2013 Grand Prix of Benelux

7: MXGP moto-overwinningen

6/10: MXGP-podiumplaatsen (plus 4 in MX2)

9: Teams vertegenwoordigd in Grand Prix

5: Merken gereden in Grand Prix: Honda, Kawasaki, KTM, TM, Yamaha

10: Jaren strijd in de MXGP-klasse

4: Nationale titels in Groot-Brittannië en België

2: Podiumplaatsen Motocross of Nations voor Team Groot-Brittannië