MX World

10/11/2021 12:56 - geplaatst door Stingray

Het is de cijfertaal die de beslissing brengt in het WK MXGP. Dat begon heel goed voor de leider Romain Febvre. Die begon kopstarter Jorge Prado te bestoken. Maar  het zou Herlings zijn die zich daar mee moeide en na de aanval meteen doorzette voor de leiding. Febvre had nog wel wat werk eer ook hij Prado passeerde en de tijd die hij hier verloor kon hij niet meer echt goedmaken. Herlings reed snel, maar nam geen risico's. Febvre spurtte er achteraan en reed bijna de kloof dicht. Moest ook wel, want achter hem was Gajser aan het pushen. Maar er zou niks meer veranderen. Herlings won de reeks en zette zich meteen virtueel naast Febvre. Zo krijgen we straks twee rijders met gelijke punten voor de absoluut laatste reeks. Ik weet niet of dit eerder ook ooit gebeurde. Seewer werd vierde, zelfs na twee valpartijen. De tweede val was samen met Cairoli, die roemloos uit zijn voorlaatste reeks verdween. Van Horebeek werd dertiende, vier plaatsen voor Brent Van doninck en Strijbos ook aan zijn laatste meters bezig verdween vier ronden voor tijd uit koers.

Reeks twee onder Thor..... De spannendste ontknoping ooit begon zoals we verwachten. Even het intermezzo Prado, maar gelijk ging Febre doorzetten en veroverde de leiding. Ook Gajser was mee. Zo werden allerhande complot theorieën naar de prullenmand verwezen en kwamen de drie beste rijders van de wereld rechtstreeks tegenover mekaar staan. Het was alles of niet. Herlings moest absoluut voor Febvre finishen en een eerste aanval was de goeie. Febvre zag de bui hangen en probeerde aan te sluiten, bij te blijven. Helaas, dat zou voor een anticlimax zorgen. Febvre trok zijn Kawasaki onderuit. Meteen dook Gajser in het gat en diepte Herlings meteen de kloof uit naar vijf punten. Freewheelen kon Herlings niet, want Gasjer zat hem op de hielen. Maar die kon het verschil niet maken. Herlings won de reeks, de GP en de wereldtitel, en is de beste crosser van de wereld. De rest? Toogpraat, maar dat mag ook!Kevin Strijbos veroverde het laatste puntje uit zijn GP-carrière. Jeremy Van Horebeek reed zoals in het begin van het seizoen met weer een dikke negende plaats en Brent Van doninck nog eens zeventiende.