MX World

18/05/2022 09:17 - geplaatst door Stingray

Monster Energy Yamaha Factory MX2 rijder Jago Geerts eindigde tweede in de achtste ronde van het FIM Wereldkampioenschap in Riola Sardo, Italië. De Belg, die evenveel punten pakte als GP-winnaar Tom Vialle, blijft aan de leiding in het WK. Thibault Benistant (derde) stond voor het eerst in 2022 op het podium.

Verder lezen? Thorren!

Diep zand en temperaturen rond dertig graden: de rijders kregen de zwaarste Grote Prijs tot dusver dit seizoen voorgeschoteld. Ondanks de hitte en de zware baan schittereden de Monster Energy Yamaha Factory MX2 rijders zaterdag in de kwalificatierace, met Geerts op de eerste plaats (goed voor zijn vijfde pole van het seizoen) en Benistant op de tweede plek.

Haast
In de start van de eerste reeks waren de rollen omgekeerd: Benistant ging op zijn YZ250FM met de kopstart aan de haal, met teammaat Geerts vlak achter hem. De Balenaar had haast en nam enkele bochten later de koppositie al over, meteen gevolgd door Vialle die ook over Benistant was gewipt. De Fransman bleef Geerts de hele reeks lang goed volgen, maar geraakte niet echt tot in zijn achterwiel... tot de Belg in druk verkeer terechtkwam. Jago kon een gedubbelde rijder, die onderuit was gegaan, maar ternauwernood ontwijken. Hij verloor wel wat tijd waardoor Vialle het gat bijna helemaal kon dichten. Geerts schakelde in de slotronde nog een versnelling hoger en kreeg ook wat hulp toen Vialle zelf onderuit schoof. Achter dat duo reed Benistant een eenzame, maar heel regelmatige wedstrijd op de derde plaats.

Drie tienden
Benistant pakte in de tweede reeks opnieuw de kopstart, maar zag een agressieve Vialle snel voorbijschieten. Geerts moest vanuit achtste positie een weg naar voor zoeken. De Balenaar verspilde geen tijd en nam in de tweede ronde al de tweede plaats over van zijn teamgenoot. De twee leiders hielden er vanaf dan een enorm hoog tempo op na en pushten elkaar tot het absolute maximum. Geerts kwam dicht, heel dicht, maar kon het net niet afmaken. Jago kwam drie tienden van een seconde tekort. Vialle and Geerts deelden de punten, maar niet de hoogste trede van het podium. Jago moest na twee GP-zeges op rij ditmaal tevreden zijn met de tweede plek. Naast hem op het podium: teammaat Thibault Benistant, die in de tweede reeks opnieuw mooi derde eindigde.
Geerts blijft aan de leiding in het WK en telt nog steeds zes punten voorsprong op Vialle.

Jago Geerts: "Natuurlijk ben ik wel een beetje teleurgesteld omdat ik hier net naast de GP-zege grijp. Op drie tienden van een seconde... Ik zat bijna de hele reeks in het wiel van Vialle, maar slaagde er niet in om dat ene plekje te vinden om hem te grazen te nemen. Het was een zware wedstrijd op een moeilijke baan. En de hitte maakte het nog extra zwaar. Al bij al ben ik tevreden met het rijden op zich, met mijn snelheid en vooral met mijn conditie. Ik kon blijven pushen tot het einde. Die tweede plaats is dan ook oké. Ik won dan wel geen punten op Vialle, maar ik verloor ook geen enkele."

Thibault Benistant: "Twee holeshots en mijn eerste podium van het jaar. Ik ben dus best wel tevreden over mijn weekend. Ik zat al een paar keer dichtbij de top drie dit seizoen, eindelijk is het me weer gelukt. Het was best wel moeilijk om terug te keren na mijn knieblessure. Geleidelijk aan groei ik weer naar mijn beste vorm. Ik ben nog steeds niet 100 procent de oude. Ik deelde mijn races vandaag heel goed in. Niet makkelijk op deze zware baan en bij deze hitte. Daarnaast ben ik ook heel blij met mijn starts. We hebben eindelijk de oplossingen gevonden, met twee holeshots als gevolg."