MX World

19/07/2022 08:03 - geplaatst door Stingray

Ronde 13 van het FIM Wereldkampioenschap, in het Tsjechische Loket, draaide uit op een grote triomf voor het Monster Energy Yamaha Factory MX2 Team. Jago Geerts won de Grote Prijs en heroverde de WK-leiding. Thibault Benistant - die de eerste reeks won - finishte tweede.

Lees verder.....

Na een break van drie weken hervatte het FIM Wereldkampioenschap in Loket, een pittoresk stadje in Tsjechië dat in 2006 plots beroemd werd dankzij de James Bond-film Casino Royal. Geen 007 in Loket dit weekend, wel de 25ste editie van de MXGP van Tsjechië. De twee Monster Energy Yamaha Factory MX2 rijders voelden zich op zaterdag goed in hun vel op het heuvelachtige, harde parcours. Thibault Benistant pakte zijn tweede pole position van het seizoen, terwijl Jago Geerts derde finishte.

Benistant nam in de eerste reeks een verwoestende start op zijn YZ250FM. De Fransman pakte de holeshot voor de neus van Längenfelder en Rubini. Geerts dook als achtste de eerste bocht in, maar schoof na enkele knappe acties snel door de naar plek vier. Benistant was vooraan niet te stuiten. Längenfelder probeerde wel aan te klampen, maar moest halverwege de reeks zijn meerdere erkennen in een beresterke Benistant. De voormalige Europese kampioen hield alles perfect onder controle tot aan de geblokte vlag. Geerts beet lange tijd zijn tanden stuk op Rubini. De Balenaar had acht ronden nodig om de Fransman van de derde plaats te verdringen.

Opnieuw een holeshot voor het Monster Energy Yamaha Factory MX2 Team in race 2, ditmaal voor Geerts. Al moest Jago de leiding al snel overlaten aan Vialle, die in de eerste ronde binnendoor glipte. De Balenaar panikeerde niet en nestelde zich meteen in het wiel van zijn Franse rivaal. Benistant, pas achtste in de eerste bocht, had heel wat werk voor de boeg om naar voor op te schuiven. Na twee ronden reed hij al in vijfde positie.

IJzig kalm
Vooraan bleef Geerts Vialle onder enorme druk zetten. En dat resulteerde in een fout van de Fransman. Jago was er als de kippen bij om de leiding over te nemen en sloeg meteen een kloofje. Vialle weigerde echter om de handdoek te gooien en hijgde in de laatste ronde weer in Geerts' nek. De Balenaar bleef echter ijzig kalm en pakte de reeks- en GP-overwinning.
Benistant slaagde er in de slotfase ook nog in om over Horgmo naar de vierde plaats te wippen. En dat betekende een eerste en tweede plaats in de Grote Prijs voor het Monster Energy Yamaha Factory MX2 Team. Nog maar de tweede keer dit seizoen dat dit lukte, na Teutschenthal enkele weken geleden. Nog een mooi bonus: Geerts mag komend weekend met de rode plaat starten in zijn thuiswedstrijd in Lommel. De Balenaar telt in het WK nu acht punten voorsprong op Vialle.

Jago Geerts: "Eindelijk nog eens een overwinning. Het is al even geleden. Van Maggiora om precies te zijn. Man, dit doet deugd. De eerste reeks was nochtans moeilijk. Ik reed te voorzichtig en geraakte maar niet in het goede ritme. Ik bleef ook veel te lang achter Rubini hangen, paste zelfs mijn snelheid aan hem aan. Gelukkig kon ik hem op het einde toch nog de derde plek afsnoepen. Voor de tweede reeks deden we enkele kleine aanpassingen aan de motor. Een schot in de roos. Ik pakte zowaar de holeshot, mijn eerste van het seizoen. Vialle ging me wel meteen voorbij, maar ik klampte onmiddellijk aan. Toen hij een fout maakte, sloeg ik meteen toe. Het is fijn om die rode plaat weer te hebben. Zeker met de GP in Lommel in het vooruitzicht."

Thibault Benistant: "Twee heel verschillende dagen in Loket. Op zaterdag voelde ik me comfortabel op deze baan en op mijn motor. En dat resulteerde in winst in de kwalificatierace. Ik won daarna ook de eerste reeks op zondag, maar moet toegeven dat ik me niet echt goed voelde. Ik had moeite om een goed ritme te vinden. Gelukkig had ik een geweldige start, dat hielp me enorm. Helaas bleef die goede start achterwege in de tweede reeks. Ik moest terugvechten en pushen. Niet makkelijk op deze baan als je je geen goed gevoel hebt. Toch kon ik nog vierde finishen. Hoewel ik me niet geweldig voelde, sta ik toch nog als tweede op het podium. Al bij al geen slecht resultaat."