MX World

19/07/2022 08:04 - geplaatst door Stingray

Het Gebben van Venrooy Yamaha team reisde naar Loket in Tsjechie voor de dertiende wedstrijd van het wereldkampioenschap MXGP. Het circuit was droog en hard en dit zorgde op verschillende plaatsen voor verraderlijke omstandigheden. Het team was er blij mee dat ze weer twee rijders achter het starthek hadden staan want Harri Kullas maakte zijn debuut in Loket.

Lees verder....

Vlaanderen pakte in de eerste manche een goede start en kwam op een zevende plaats uit de eerste ronde. Hij werkte een constante wedstrijd af en wist deze positie vast te houden tot aan de finish. Omdat Kullas al een aantal jaren weg is uit het wereldkampioenschap MXGP, wist hij op voorhand dat het op dit unieke circuit niet makkelijk zou worden. Hij reed goed en kwam van buiten de top 25 terug naar een twintigste plaats en pakte hiermee een punt.

In de tweede manche was de start van Vlaanderen minder goed en moest hij van buiten de top tien aan een opmars beginnen. In deze manche had hij nog een beter ritme en snelheid dan in de eerste manche en ging in de aanval op de rijders voor hem. Nadat hij verschillende inhaalmanoeuvres had geforceerd wist hij op een zesde plaats over de finish te komen, wat ook zijn uitslag was in het dagklassement. Kullas kwam op een vijfentwintigste plaats uit de eerste officiële ronde maar haalde het ditmaal met een eenentwintigste plaats net niet tot in de punten.

Het was een goede dag voor de team met goede resultaten voor Vlaanderen en met Kullas die weer in het ritme van MXGP wedstrijden begint te komen. Het team gaat nu naar Lommel, wat gezien wordt als de zwaarste wedstrijd op de kalender.

Calvin Vlaanderen (6e in het dagklassement): ‘’Ik ben blij met hoe het weekend is gelopen. Ik heb er twee constante uitslagen uit weten te halen maar op zaterdag had ik geen goed gevoel op de baan. Ik kampte met opgepompte armen en de afstelling van de motor. In de eerste manche reed ik niet zoals ik kan vanwege opgepompte armen waardoor ik niet vrij uit kon rijden. Ik voelde me in de tweede manche veel beter en wist een aantal mooie inhaalmanoeuvres te forceren. Ik ben tevreden over het weekend. Nu kijk ik uit naar Lommel.’’

Harri Kullas (25ste in het dagklassement): ‘’Het is geweldig om met de snelle jongens terug te zijn in de Grand Prix paddock. De eerste wedstrijd zit erop en dit was voor mij een moeilijke baan. Ik hoopte op meer maar voor de wedstrijd hebben we niet veel tijd gehad om de motor te proberen. Het team ondersteunde me goed en we hebben ons best gedaan tijdens de trainingen. Zo goed als we konden zijn kwamen we naar de wedstrijd. Ik had vertrouwen maar de baan was heel stuiterig en glad. Ik had het moeilijk op zaterdag maar dit kwam ook omdat ik weer terug ben in de MXGP klasse. Het niveau is hoog en de intensiteit is gewoon ongelooflijk. We hebben zo’n 20 a 25 rijders die dezelfde snelheid hebben en dan heb je de top tien die echt heel snel zijn. Ik neem het positieve mee en de zondag verliep al beter. Ik voelde me veel meer comfortabel en probeerde het ritme te vinden maar de intensiteit is heel hoog en het niveau is goed. De eerste wedstrijd zit erop en eigenlijk was dit een testweekend voor mij om nog een aantal dingen te proberen, het team te leren kennen en weer actief te zijn in de MXGP. Ik ben al heel lang weg uit de MXGP en om dan twee dagen op deze intensiteit te rijden is zwaar. Ik had het op zaterdag moeilijk met de baan omdat er zoveel lijnen liggen. Dat is heel anders dan wat ik de afgelopen vier jaren in Engeland heb meegemaakt. In Engeland heb je één hoofdlijn en deze probeer je iedere ronde harder te nemen. Hier kun je in zoveel bochten van lijn veranderen en daar moet ik weer aan wennen. We hebben ons eerste punt weten te behalen in de eerste manche maar in de tweede manche was het jammer dat ik geen negentiende of twintigste kon worden. Ze reden niet ver voor mij maar het is wat het is. Ik ben het team heel dankbaar en ze hebben me dit weekend goed geholpen. We blijven werken en ik zal klaar zijn voor Lommel. Die baan zou makkelijker voor mij moeten zijn met veel zand en meer tractie.’’