MX World

01/08/2022 09:09 - geplaatst door Stingray

De ADAC MX Masters in Gaildorf luidden de tweede seizoenshelft in. 17.000 enthousiaste fans beleefden het afgelopen weekend spannende races op een moeilijk te berijden circuit in de vijfde ronde van het kampioenschap. Valentin Guillod (CH/SHR Motorsports) domineerde het evenement met drie overwinningen voor Tom Koch (D/Kosak Racing Team) en Jordi Tixier (F/KTM Sarholz Racing Team). Max Nagl (D/Krettek-Haas-Racing-Team) blijft aan kop in het klassement.

Het verslag van de MX1 onder Thot. Maxime Grau won de Youngster race voor Guillem Farres en Max Spies.  Guyan Doensen was de beste 85 cc-rijder met Maxime Lucas als twaalfde en de Fransman Marc-Antoine Rossi klopte de 125 cc rijders Janis Reisulis en Ivano Van Erp.

In de eerste race op zaterdag nam Valentin Guillod vanaf de start de leiding. De Zwitser, die normaal gesproken voor het iXS-hostettler Yamaha MXGP Team werkt, behaalde een overwinning van start tot finish die nooit in gevaar kwam. In de tweede ronde baande Tom Koch zich een weg langs Jordi Tixier naar de tweede plaats, terwijl kampioenschapsleider Max Nagl zich na de eerste ronde vanaf de twaalfde plaats omhoog moest werken. Achter het leidende trio streden Kevin Brumann (CH/iXS hostettler Yamaha MXGP Team), Boris Maillard (F/stielergruppe.mx Johannes-Bikes Suzuki) en Adam Sterry (GB/KTM Sarholz Racing Team) om de achtervolgende posities. In de zevende ronde moest Koch regerend ADAC MX Masters-kampioen Tixier opnieuw laten passeren. Een ronde kwam Nagl ten val nadat hij was opgeklommen naar de vierde plaats. De Husqvarna-coureur hervatte de race op de achtste plaats achter Stefan Ekerold (D/Team Bauerschmidt MB33) en Michael Sandner (A/Raths Motorsports). In een spannend duel halverwege de race  knokte Maillard zich voorbij Brumann naar de vierde plaats, maar moest de Zwitser hem in het laatste derde deel van de race na een aanval opnieuw laten passeren. Sterry beëindigde de race voortijdig door een val. Guillod won dus voor Tixier, Koch, Brumann en Maillard.

In de tweede race op zondagmiddag ging de Red Bull-holeshot naar Nico Koch (D/Schmicker Racing), die Guillod in de eerste ronde moest laten passeren en daarna Nagl en Tom Koch in de volgende ronde. Met vrij rijden kreeg Guillod meteen een voorsprong op zijn tegenstanders, die hij bij de finish uitbreidde tot ruim 16 seconden. Tom Koch viel aanvankelijk Nagl aan zonder de leider in het kampioenschap in te halen. In de vierde ronde pakte Tixier de vierde plaats van Sandner, waarna de topposities werden ingenomen tot aan de finish. Er ontstond een hevig gevecht tussen Sandner, Brumann en Maillard om positie vijf, waarbij de posities steeds wisselden. Maillard zegevierde uiteindelijk voor de Oostenrijker en de Zwitser en rondde de top vijf af achter Guillod, Nagl, Koch en Tixier.

In de derde race legde Guillod de basis voor de dagzege. Opnieuw trok de Yamaha-rijder snel weg van de rest van het veld. Sandner moest Tixier en Koch in de vierde ronde laten gaan, een ronde later werd hij ook gepasseerd door Nagl. In eerste instantie zette Koch Tixier onder druk, maar de Fransman wist zich tijdens de race een beetje de weg te banen en ook Nagl leek tevreden te zijn met de vierde plaats. Halverwege de race versloeg Ekerold Sandner vanaf de vijfde plaats. Maar vier ronden voor het einde viel Tixier na een fout, Koch en Nagl waren de begunstigden. De volgorde bij de finish was Guillod voor Koch, Nagl, Tixier en Ekerold.

Guillod kwam als winnaar uit de bus met het maximale aantal punten voor Koch, Tixier, Nagl en Maillard. In het kampioenschap blijft Nagl aan de leiding met een duidelijke voorsprong van 51 punten op Tixier en Koch. Na zijn opgave de dag ervoor startte Sterry zondag niet, maar staat nog steeds op de vierde plaats in het klassement voor Tim Koch (D/Team AB-Racing van Zweiradsport Schmitz).

“Het was een heel goed weekend voor mij: LS2 Best Qualifier, twee van de drie Red Bull holeshots en drie overwinningen, het was bijna perfect. Ik lag in alle races na de eerste ronde aan de leiding, wat het leven voor mij gemakkelijker maakte. Ik reed voorzichtig aan het begin van de runs omdat het na het water geven moeilijk was om te beoordelen hoeveel grip je had. Maar na een paar ronden vond ik het vertrouwen en mijn ritme en kon ik wegrijden, ook al was het coureursniveau extreem hoog. Ik ben van plan om in Holzgerlingen ook aan de start te staan”, was Guillod tevreden over zijn weekend.