MX World

01/08/2022 16:09 - geplaatst door Stingray

Motorcross zit al jaren in hetzelfde stramien: trainen in de voormiddag, wedstrijden  in de namiddag. Pakje friet nog, en dan de auto in en weer naar huis. De afgelopen decennia is daar weinig aan veranderd behalve de technische evolutie. Jean Paul Maes zag het even anders en organiseerde afgelopen weekeinde in Nederweert zijn eerste Pro Motorcross.

Ja, oude wijn in nieuwe zakken hoor ik U al denken. Mis poes, al bleef de nadruk wel op de motorcross liggen.

Credits: Leon Van Der Spank. De kans is groot dat we nog een "Belgische" selectie maken van de week.

Zo liet Jean Paul en zijn club de omloop aan de Leveroyse Dijk verkleinen. Maximaal 16 starters, vlotte bochten, rondetijden van om en bij de minuut, niet al te lange reeksen, maar de rijders vaak op de baan via vrije oefeningen, chronoritten, kwalificatie. En vooral zeer in de breedte met alle jeugdcategorieën, en uiteraard enkele topwedstrijden voor profs. Dat is toch gewoon motorcross, maar daarnaast was er nog heel wat animatie voorzien. Zo kon de F1 - een hype sinds Max - zowel op zaterdag als zondag bekeken worden. Er was veel geïnvesteerd in licht en geluid. Een leuk avondprogramma er bij, ruime camping, het plaatje klopte. 

Organisator Jean Paul Maas: "Er was zeker ruime belangstelling voor ons evenement. Maar ik heb ook heel wat nieuwe mensen langs de koord gezien. Die kwamen met een kaartje dat ze gewonnen hadden bij de Jumbo supermarkt. We hadden dik 150 rijders ingeschreven. Dat had een beetje meer mogen zijn."

De wedstrijden dan. We bekijken het in zijn algemeen, want het programma liep echt over twee dagen.

125 Pro: Feruccio Zanchi ging meteen aan kop rijden voor Scott Verhoeven en onze landgenoot Maeron Peeters, maar die viel vooraan weg na enkele ronden. Lotte Van Drunen kreeg zo een plaats cadeau en ging vervolgens in de clinch met Verhoeven. Ze zou deze halfweg de finale passeren. 

250 Pro: Nagenoeg volledig Belgisch podium met Lucas Coenen (winnaar EMX250 Lommel) en zijn broer Sacha. Zij waren met zijn tweeën plus de Brit Joël Rizzi aan de haal gegaan. Rizzi moest de twee Belgen laten gaan en uiteindelijk haalde Lucas het in de spurt op zijn broertje.

450 Pro: Natuurlijk draaide alles rond Brian Bogers. Die had de zondag voordien op ronduit schitterende wijze de MXGP in Lommel gewonnen. Naast hem nog vier andere MXGP-rijders, waarvan Brent Van doninck niet van start ging in de finale. Bogers gaf zich helemaal, nog gedragen door de adrenaline van zondag. De enige die een tijd mee kon was Henri Jacobi, maar hij zou later een kwart minuut aan de broek krijgen. Bijna een halve minuut was het verschil op de rest met Ivo Monticelli die derde werd voor Sven Van Der Mierden en Yentel Martens. Ook Arno Van Mieghem deed zijn duit in het zakje.

85 Pro: Wat een Belgische weelde met de zege voor Jarne Bervoets. Hij soleerde van start tot finish. Douwe Van Mechelen zou tweede worden nadat hij toch even werd overruled door Iamn Ampoorter.

WMX: de dames reden zaterdag en zondag. Beide reeksen werden gewonnen door Lotte Van Drunen, telkens voor  Shana van der Vluist en Britt Jans-Beken.

Stan Mathieu uit Mol won in de 125 Amateur. En tot slot haalde Douwe Van Mechgelen brons in de 65 Pro. Daar ging de zege naar Yuell van Karnebeek voor Kash Van Hamond.

Alle uitslagen treft u op DEZE link.