MX World

15/08/2022 09:09 - geplaatst door Stingray

Monster Energy Yamaha Factory MX2 rijder Jago Geerts pakte in het Finse Hyvinkaa zijn vierde podium op een rij. De Balenaar vocht sterk terug na twee crashes in de tweede reeks. Jago staat nog steeds op kop in het WK, hij telt nu 15 punten voorsprong. Teammaat Thibaut Benistant, die veel last had van zijn schouder, finishte zevende.

Verder lezen onder Thor.

Credits: Fullspectrum.


Het FIM wereldkampioenschap keerde na acht jaar nog eens terug naar Hyvinkaa, Finland. Een zandcircuit waar Jago Geerts goede herinneringen aan heeft. In 2014 kroonde hij zich er nog tot Europees kampioen 85cc. Geerts had zaterdag meteen een goed gevoel op de Finse baan. De Balenaar was de snelste in de tijdtraining en zette ook de kwalificatierace helemaal naar zijn hand. Geerts pakte zijn zevende pole position van het seizoen, teammaat Benistant was vijfde.
In de eerste reeks was er niet al te veel spanning. Geerts pakte de holeshot en kreeg Vialle, De Wolf en Van de Moosdijk in zijn wiel. De Kempenaar maakte in de eerste ronde echter een foutje op de waves, waardoor Vialle de koppositie kon overnemen. Niet voor lang echter. Twee bochten later sloeg Jago al terug. Hij heroverde de leiding en reed daarna autoritair naar de reekswinst. Benistant miste zijn start (11de), maar kon ondanks een pijnlijke schouder toch nog mooi naar plek vijf opschuiven.

Reeks twee kende veel meer drama. Geerts schoot opnieuw als een komeet uit het starthek, maar op het einde van de eerste ronde liep het mis. Jago ging over de berm en werd naast het parcours over zijn stuur gekatapulteerd. De Balenaar zat vast onder zijn Yamaha en verloor veel tijd om zich uit die benarde situatie te bevrijden. De WK-leider moest in 19de positie hervatten. Acht ronden later reed Jago alweer in achtste positie. Helaas, hij had het geluk niet aan zijn zijde in die tweede reeks. Net op het moment dat hij Haarup langs de binnenkant passeerde, ging de Deen in de fout. De twee botsten en gingen samen tegen de grond. Een nieuwe opdoffer. Uiteindelijk moest Geerts zich tevreden stellen met de zevende plaats. Net voor Benistant, die opnieuw de pijn moest verbijten.
Geerts eindigde nog derde in de Grote Prijs, als zijn 14de (!) podium dit seizoen. Benistant finishte zevende en blijft vijfde in het WK. Geerts behoudt de leiding in het wereldkampioenschap. De Balenaar telt, met nog twee Grote Prijzen voor de boeg, 15 punten meer dan Vialle.

Jago Geerts: "Ik voelde me het hele weekend goed. Ik was duidelijk de snelste op deze baan. Maar zelfs dan kan er iets misgaan. Zoals die crash in de eerste ronde van de tweede reeks. Ik ging over een walletje, kwam in los zand terecht en werd van mijn motor gegooid. Ik lag onder mijn Yamaha begraven. Het duurde even vooraleer ik weer op mijn machine zat. Ik kwam daarna goed terug, maar had dan een aanrijding met Haarup, die een foutje maakte. Ik ben ontgoocheld over het resultaat, maar niet over het rijden op zich. Ik kijk al uit naar volgend weekend, naar Saint-Jean d'Angély, een baan waar ik graag rij."

Thibault Benistant: "Ik heb het hele weekend lang last gehad van mijn schouder. In het zand is het nog erger omdat ik mijn arm en schouder dan verder moet strekken. Het werd gaandeweg de races ook steeds pijnlijker. Het is enorm frustrerend. In het begin van het jaar heb ik keihard gewerkt om terug te keren na die operatie aan de knie. Toen ik bijna weer mijn beste niveau had bereikt, begon die schouder op te spelen. Ik weet dat ik veel meer in mijn mars heb, maar de pijn houdt me tegen."