MX World

22/08/2022 13:32 - geplaatst door Stingray

Monster Energy Yamaha Factory MX2 rijder Thibault Benistant finishte knap tweede voor eigen volk in Saint Jean d’Angely. Hij kreeg op het podium het gezelschap van teammaat Jago Geerts, die derde eindigde. De Balenaar blijft WK-leider, hij telt met nog één Grote Prijs te gaan twee punten voorsprong.

Het FIM Wereldkampioenschap keerde voor het eerst sinds 2019 terug naar St-Jean d'Angély, Frankrijk. Een wedstrijd waar Geerts goede herinneringen aan overhield. Hij pakte er toen zijn eerste reekszege ooit. De Belg houdt wel van de old school, harde baan, net als Benistant. De Fransman kan sowieso altijd iets meer voor eigen publiek. Dat toonde hij zaterdag al meteen in de kwalificatierace, waarin hij net naast de pole position pakte. Hij strandde op twee tienden van een seconde van Vialle. Geerts verging het een pak minder goed. De Belg reed in derde positie, toen hij een fout maakte en veel tijd verloor. Jago zakte terug naar plek 11 en bolde uiteindelijk als achtste over de meet.

Eén goede lijn

Benistant nam in de eerste reeks een geweldige start en dook vlak achter Adamo de eerste bocht in. Ietsje verderop nam Thibault het commando al over. Hij kreeg meteen Vialle en Geerts, die in de eerste ronde van zes naar drie was opgeschoven, in zijn wiel. Benistant hield ondanks een schouderblessure goed stand vooraan. Hoe dicht Vialle en Geerts ook kwamen, de jonge Fransman gaf geen krimp. Geerts bleef intussen maar nieuwe lijnen zoeken om voorbij Vialle te geraken. Maar was hij ook probeerde, het lukte net niet. Een beresterke Benistant pakte zijn vierde reekszege van het seizoen, Geerts finishte derde.

De start van de tweede reeks leek wel een kopie van de eerste manche, met Benistant opnieuw op de tweede en Geerts op de zesde plaats in de eerste bocht. Benistant bestookte Vialle in de beginfase met een resem aanvallen, maar geraakte maar niet voorbij zijn landgenoot. Geerts slaagde er ditmaal niet in om - zoals ik de eerste reeks - snel enkele posities op te schuiven. De mogelijkheden om in te halen waren nu eenmaal heel beperkt op deze ‘eenlijnige’ baan. Jago werd te lang opgehouden door Van De Moosdijk. In de zevende ronde lukte het hem dan toch om de Nederlander te pakken, maar een halve ronde later ging Geerts in de fout. Hij schoof onderuit en viel terug naar de zevende plaats.
Vooraan had Vialle intussen een kloofje geslagen op Benistant, die knap de tweede finishte. Thibault telde bij de eindafrekening evenveel punten als zijn landgenoot, maar moest op basis van een mindere tweede reeks tevreden zijn met de tweede plaats in de GP. Geerts probeerde nog terug te vechten na zijn crash, maar slaagde er niet meer in om nog plaatsen goed te maken en eindigde zevende. Net genoeg voor het GP-podium, de vijftiende keer al dit seizoen.
Met nog een Grote Prijs te gaan, over twee weken in Turkije, is Geerts' voorsprong gereduceerd tot twee punten. Benistant blijft vijfde in het WK.

Jago Geerts: ""Dit was geen goed weekend voor mij. Ik had twee slechte starts. Dat maakte de job natuurlijk een pak moeilijker op dit parcours. Het was gewoon heel moeilijk om plaatsen te vinden waar je kon inhalen. Mijn eerste reeks was nog prima, maar in de tweede reeks moest ik iets te veel risico's nemen om op te schuiven. Toen ging het helaas ook mis. Mijn voorsprong is nu herleid tot twee punten. Niet leuk, maar het is nog niet voorbij hé. Ik ga nu twee weken hard werken om dan, hopelijk, in schoonheid te kunnen eindigen in Turkije."

Thibault Benistant: "Dit was eindelijk nog eens een heel degelijk weekend. Ik werd natuurlijk goed geholpen door mijn twee goede starts. Mijn eerste reeks was haast perfect. Al was het niet makkelijk, met Vialle en Geerts tot het einde in mijn wiel. Toch slaagde ik erin om die reeks te winnen. Voor eigen volk, voor mijn familie. Geweldig! In de tweede reeks schoot ik weer goed weg. Ik probeerde Vialle meteen te pakken, maar hij was net dat tikkeltje sneller dan mij. Al bij al, ben ik heel blij met deze tweede plek in mijn thuisrace. Het was ook echt genieten van de fans."