MX World

29/08/2022 09:46 - geplaatst door Stingray

AMC Orp-le-Grand (Adorp pour les Flamands) beschikt over een sensationeel old school circuit. Maar hun internationale wedstrijd had steeds weer te lijden onder een grillige MXGP-kalender en de ADAC. Post covid besloot het nieuwe bestuur - oud-voorzitter Robert Gysemberghs is helaas weggevallen - om met een oude formule de draad op te pakken. De Trofee 875, vele jaren het kroonstuk van de organisatie werd hernomen, maar dit keer voor oldtimers. Met een overrompelende zaterdagse belangstelling (FPCNA) en een superleuk programma op zondag: een schot in de roos. De volgende editie staat in de startblokken.

Oldtimers doet denken aan een gezellig sfeertje, ouwe jongens onder mekaar, om de leute, niet zozeer om de sport. Allemaal waar, maar het sportieve primeerde toch in Orp. Dat was meteen duidelijk in de Vintage klasse waar drie toppers er een mooi kijkstuk van maakten. Fransman Cristophe Lemaire was  de beste individueel, al zal Bjorn Verdoodt het daar niet mee eens zijn. De Klein-Brabander hield zowel in reeks een en drie gelijke tred. Maar de kansen op de eindzege verspeelde hij in de start van de tweede reeks met een nukkige bougiekabel. Maar het was niet de winnaar die het meeste applaus kreeg: dat ging naar Brenda Wagemans. Op de automatische Husqvarna was ze ruimschoots de beste van Husqvarna Bens. Ze kreeg een open doekje vanwege haar fascinerende agressieve rijstijl. Team Belgium van Fransis Stempien won met Verdoodt, Steven Wouters en Eddy Nuyts. Die had reeks twee zonder voetsteun moeten rijden.

De pure sport kwam van de 875 Evo. David Segers en Filip Van Dijck zijn atleten die in de gewone kompetitie nog zeker hun mannetje staan. Voeg daarbij de geslepen Patrick  Caps en dan kent U meteen de beste drie. Het werd uiteindelijk Segers die met een 1-2-1 een beter totaal neerzette dan Van Dijck 2-1-2 en Patrick Caps 4-3-3.  Team Belgique van Caps, Ludovic Bral en Yoan Hella dong mee naar de Trofee 875, maar een kapotte motor van Hella sloeg de ambitie stuk. Nu ging de zege naar het team van Danny Scheers, die over twee weken met hetzelfde trio Segers, Van Dijck en Wim Couberghs naar Farleigh Castle trekt. 

De Franse ex-GP rijder Pascal Leuret was de beste over drie reeksen in de 875 Twin-shock. Maar het Duitse MX Classic team won de Trofee met Laurent Lacasse, Jurgen Kuppers en Alain Page.

De individuele wedstrijd me een vol deelnemersveld was ook het bezien meer dan waard. Na de openingszege van  Lando Vleminkx wist Pierre Louis Costitch - de man van de horror crash in Kester - de slotreeksen nar zijn hand te zetten. De regelmaat van de Genkse frituurhouder Ronny Lambrechts leverde hem het brons, en de speakers een pakje frieten op.

Filip Van Dijck, winnaar David Segers en Patrick Caps, de tenoren in de Evo Trofee 875 (foto FB Segers).