MX World

27/09/2022 10:20 - geplaatst door Stingray

Terwijl de kwalificatie van zaterdag perfecte weersomstandigheden bood, was de zondag een ander verhaal.  Dat begon met een regenbui vannacht en aanhoudende regen gedurende de dag. Dat creëerde een aantal uitdagende omstandigheden die mens en machine extra op de proef stelden. Toch kon dat de massa toeschouwers niet hinderen. De sfeer rondom de baan was ongeëvenaard, met ongelooflijke steun van begin tot eind door de enorme menigte fans die opdook in hun meest patriottische outfits en de hele dag door veel geluid maakten.

Het werd een verwachtte  overwinning voor het gastland, want Eli Tomac, Justin Cooper en Chase Sexton,gecoachd door 'onze' Roger De Coster schreven geschiedenis door de Amerikaanse vlag voor het eerst sinds Saint Jean d'Angely in 2011 weer op de bovenste trede te zetten. Voor de 23-ste maal!

Naast de winnaars op het podium stond Team Frankrijk (Maxime Renaux, Marvin Musquin en Dylan Ferrandis) die eindigde met 23 punten, 7 achter Team USA, terwijl Mitch Evans, Hunter Lawrence en Jett Lawrence van Team Australië het podium afrondden met 26 punten.

U wil alles weten? Thorren!

MXGP - MX2

In de eerste MXGP en MX2 race ging de Fox Holeshot naar Jago Geerts van Team Belgium, die een zeer strakke lijn in de eerste bocht vasthield voor Eli Tomac van Team USA, die onmiddellijk de eerste plaats overnam. Maxime Renaux van Team Frankrijk werd derde voor Jeremy Seewer van Team Zwitserland, zodat de Yamaha-rijders de openingsrace domineerden.

Verderop in het veld slaagde Antonio Cairoli van Team Italy erin om Hunter Lawrence van Team Australia en Justin Cooper van Team USA te passeren, terwijl hij zelf opschoof naar de zevende plaats, waar hij uiteindelijk de race zou eindigen.

Geerts vocht ondertussen tegen Tomac, want hij zette verschillende snelste ronden van de race neer, en slaagde erin het gat te verkleinen tot een seconde of zo, voordat hij een fout maakte en de Amerikaan weer vrij liet komen.

Glenn Coldenhoff van Team Nederland had een ongelukkige start van zijn race toen hij in de eerste paar ronden worstelde als 32e, terwijl zijn landgenoot Kay de Wolf als 10e eindigde.

Liam Everts van Team Belgium passeerde Adamo voor de 11e plaats terwijl Seewer Renaux naderde voor de derde plaats. De Zwitser kon langszij de Fransman komen, maar kon de pass ondanks meerdere pogingen niet vasthouden.

Team Zwitserland kreeg een klap toen Valentin Guillod problemen met de motor kreeg en gedwongen werd uit de race te stappen, wat betekende dat een goed resultaat van Seewer cruciaal was voor de ploeg.

Verderop streden Adamo, Marvin Musquin van Team Frankrijk en Kevin Horgmo van Team Noorwegen nauw om de 13e plaats, waarbij Musquin een weg wist te vinden toen Max Anstie van Team Groot-Brittannië de pitlane binnenkwam met een motor probleem.

In de laatste ronden van de race leek Tomac de controle onder controle te houden terwijl Geerts dichtbij bleef en Renaux Seewer achter hem bleef afweren. Mitch Evans van Team Australia kwam in die fase van de race onder druk te staan ​​van Jorge Prado van Team Spain, maar kon kalm blijven en als vijfde naar huis gaan voor de Australische ploeg.

Liam Everts deed wat van hem verwacht werd. Hij moest slechts 2 mannen laten gaan, namelijk Kay De Wolf en Max Nagl. Hij sloot af als

Tomac won  voor Geerts, Renaux, Seewer en Evans.

MX2- MX Open

In de tweede heat pakte Mattia Guadagnini van Team Italië de Fox Holeshot voor Chase Sexton uit Team USA en Jett Lawrence van Team Australia. Verschillende rijders kwamen in de eerste bocht ten val. Waaronder Tommy Searle van Team Great Britain en Dylan Ferrandis van Team France.

De tweede rijder van het Amerikaanse team, Cooper, startte goed als vierde, toen de Australiër Hunter. Lawrence crashte om opnieuw aan te sluiten op de 19e.

Verderop in het veld boekte Ferrandis grote vooruitgang door het veld toen hij 11e werd en zijn zinnen zette op het doorbreken van de top 10, met zijn teamgenoot Musquin ook voorop.

Vooraan in de groep had een verbazend sterke Guadagnini echter nog steeds de controle. Na verschillende pogingen kon Sexton  langs Guadagnini , al reageerde de Italiaan kort daarna.

Sexton verloor de tweede plaats aan Jett Lawrence. Even later wist de Aussie ook Guadagnini te passeren - mooiste gezienen manoeuvre van de dag - om de tweede race te leiden.

Terwijl Jett voorop reed, bleef Ferrandis oprukken. Zevende en vervolgens zesde nadat hij Calvin Vlaanderen van Team Nederland was gepasseerd en de snelste ronde van de race had neergezet. Ondertussen kwam zijn teamgenoot Musquin onder druk te staan ​​van Hunter  Lawrence, die de Fransman uiteindelijk passeerde maar even later de winst weggooide.

Sexton kwam vervolgens om Guadagnini heen voor de tweede plaats, en ook Cooper naderde de Italiaan. Maar Guadagnini kon de Amerikaan afblokken tot de geblokte vlag.

Jeremy Van Horebeek wist wat hem te doen stond, en startte als twaalfde. Heel even moest hij een paar plaatsen prijs geven, maar werkte zich dan toch weer hogerop om na het verloren duel met Hunter Lawrence de dertien de plaats niet meer uit handen te geven. Voor Liam zag het er benarder uit toen hij na een ronde als 22-ste passeerde. Maar ronde na ronde schoof hij naar voor om uiteindelijk aan het wiel van Van Horebeek te stranden als veertiende.

Jett Lawrence won de tweede manche voor Sexton, Guadagnini, Cooper en Ruben Fernandez van Team Spain.

MX Open - MXGP

In de finale en de meest cruciale race van de dag ging de Fox Holeshot naar Renaux, maar Ferrandis nam vrijwel onmiddellijk de leiding over, wat betekende dat het een 1-2 was voor Team Frankrijk, gevolgd door Sexton, Prado, Seewer en Jett Lawrence .

Geerts crashte toen hij richting de tweede bocht ging, en ook Tomac , wat betekende dat beide renners vanaf de achterkant van het veld moesten hervatten.

Evans, die aan het begin van de race redelijk goed liep, crashte en kwam als 35e weer op gang. De Australiër wist het tegen het einde van de heat als 28e naar huis te brengen, dat was meteen het schrapresultaat..

Ferrandis ging snel, Renaux pareerde een hard jagende Sexton. Consternatie in ronde vier toen Ferrandis crashte en als zesde weer aan de slag ging. Renaux was de nieuwe leider met Sexton, Lawrence, Prado en Seewer er vlak achter. Tomac stond op dat moment zevende, maar Ferrandis had een gat dat groot genoeg was met de Amerikaan zodat hij zich niet al te veel zorgen hoefde te maken over mogelijke druk van achteren.

Prado zakte vervolgens twee posities naar Seewer en Ferrandis, terwijl Lawrence via de binnenkant langs Sexton heen stormde om tweede te worden in ronde acht. De Australiër richtte vervolgens zijn aandacht op Renaux, die de overwinning graag mee naar huis wilde nemen voor de natie.

Uiteindelijk hield Renaux stand en pakte de overwinning van Lawrence, Sexton, Ferrandis en Seewer. Team USA eindigde als winnaar van dit jaar met een scoret van 16 punten voor Team Frankrijk dat als tweede eindigde met 23 punten, en Team Australië dat derde werd met 26 punten.

Voor de Belgen zat er mits alles mee zat nog een kans op brons in. Maar dat tikkeltje meeval ontbrak toen Jago Geerts slecht startte en nog eens viel. Maar de Balenaar wist wat er op het spel stond. Hij   zette een dijk van een achtervolging neer, die pas strandde op de 11-de plaats. Vlak voor Jeremy Van Horebeek die zijn laatste profwedstrijd zeker in schoonheid afsloot.

Epiloog

Nadat de laatste race was geëindigd en toen de podiumvieringen waren afgelopen, ging het team naar het Media Center voor de officiële persconferentie waar de top drie landen, de individuele klassewinnaars en de winnaar van de Ricky Carmichael Award de vragen van journalisten beantwoordden en werden beloond met hun prijzen.

Maxime Renaux van Team France was de overall winnaar in de MXGP-categorie, terwijl het in de MX2-klasse Justin Cooper was. Jett Lawrence, die zijn Monster Energy FIM Motocross of Nations-debuut maakte met de individuele overwinning in de categorie Open, kreeg ook de Ricky Carmichael Award voor de jongste en best scorende rijder in de klasse.