MX World

09/03/2023 18:24 - geplaatst door Stingray

Na twee solide pre-season races zijn Romain Febvre en het Kawasaki Racing Team MXGP klaar voor de openingsronde van het FIM MXGP World Motocross Championship in Argentinië dit weekend. Het is een drukke winter geweest voor de Fransman die direct na de laatste GP van 2022 een operatie onderging om een ​​speld uit zijn been te verwijderen. “De chirurg maakte ook van de gelegenheid gebruik om de knie schoon te maken, dus ik moest tot eind november wachten om weer fysiek te trainen en later op de fiets. Voor het eerst in lange tijd kan ik zonder pijn hardlopen en fysiek trainen, en dat was geweldig om een ​​sterke winter te hebben om het seizoen voor te bereiden”, legt Romain uit, die ook besloot om in januari nog een kleine operatie aan zijn onderarmen te ondergaan. “Twee jaar geleden kreeg ik pijn in mijn armen en werd ik geopereerd. Vorig jaar, toen ik na zes maanden terug was, kwam de pijn terug. Dat is vrij normaal als je lang niet rijdt, maar na intensief trainen en testen deze winter voelde ik de pijn weer, dus ik wilde geen risico's nemen en ben in januari geopereerd. Ik moest een paar weken stoppen met rijden en daarom heb ik niet gereden in de Italiaanse internationale serie. Voor de negende keer in zijn carrière zal Romain uitkomen in de MXGP-klasse waar hij in 2015 de wereldtitel won. Hij miste op het nippertje een tweede titel in 2021, zijn tweede jaar bij Kawasaki, toen de reeks naar de laatste manche van seizoen, en het is natuurlijk zijn belangrijkste doel dit jaar om weer goud te pakken. “Het is niet uit te leggen wat een geweldig gevoel het is als je wereldkampioen bent. Als kind droomde ik er al van om minstens één keer een titel te behalen; het was aanvankelijk een droom, maar toen ik het eindelijk kreeg, wilde ik meer. Als je aan welke sport dan ook deelneemt, wil je de beste zijn, maar dat is niet gemakkelijk. Als je het dan met slechts een paar punten mist, zoals in 2021, kijk je terug op het seizoen en zie je waar je die paar punten meer had kunnen halen. En dat is niet gemakkelijk te accepteren', zei hij analyserend. Met al zijn ervaring weet hij hoe belangrijk de mentale benadering is. “De mentale kant is een groot deel van de puzzel! Zelfs als je hard werkt en klaar bent voor de uitdaging, weet je voor de start van elke race dat het een zware aangelegenheid is. Mentaal sterk zijn kan je helpen om met de druk om te gaan, en dat is iets dat je in je moet hebben. Je hebt het of je hebt het niet; je kunt het niet verzinnen." De races voorafgaand aan het seizoen waren redelijk goed voor Romain, die verschillende podiumplaatsen behaalde, maar nu is het tijd om zich op te stellen voor de eerste GP's tegen nog sterkere tegenstand. “Ik ben nu bijna 100% en het seizoen zal erg lang worden. Ik hou van dat circuit in Argentinië en het doel zal zijn om in elke ronde zoveel mogelijk punten te scoren. Ik weet dat ik in 2021 soms wat snelheid miste in vergelijking met Herlings, en dat is een punt waar we samen met Kevin Strijbos aan hebben gewerkt. Als ik regelmatig goede starts neem, zoals in de eerste manche op Hawkstone, weet ik waartoe we dit seizoen in staat zijn. Laten we gaan!"