MX World

14/07/2015 12:07 - geplaatst door Marcel Dirks

Tien keer werd hij wereldkampioen. De crosswereld lag aan zijn voeten. Hij nam groots afscheid. Zijn reconversie, daar had hij zelf  voor gezorgd. Tien jaar geleden liet Stefan Everts zich van een heel ander kant zien: die van de mens achter Stefan. Die iets terug wilde doen voor de medemens die het wat moeilijker heeft in zijn leven. Everts & Friends was een feit. Het motorcross gerelateerde evenement groeide uit tot een klassieker. De 21ste juli was het Everts & Friends-dag. Stefan en zijn crew deden er alles aan om telkens weer dat ‘ietsje’ meer te brengen. Om iedere keer meer Euro’s aan de echte goede doelen van bij ons te kunnen schenken. Maar ook aan dit mooie verhaal komt een einde. Dinsdag 21 juli 2015 valt het doek over Everts & Friends. Laat ons op de Horensbergdam ook dat doek vallen met grandeur en een warm hart voor de medemens. Volg ons onder Thor voor wat er allemaal te beleven valt. En dat is een heleboel! Neem rustig je tijd om nu al wat voorpret op te doen. Maar kom dinsdag zeker naar Genk!

Tja, we weten niet goed hoe er aan te beginnen. Er is zoveel te zien, te beleven, te genieten. Misschien moeten we het chronologisch aanpakken. Of niet? We zien wel. Misschien doen we er wel goed aan om de drijvende kracht achter dit unieke gebeuren aan het woord te laten. Voila Stefan, het is aan u! Stefan Everts: “Vooreerst bedankt dat u even de tijd neemt om een blik te werpen op de webstek van de 'Everts & Friends Charity Race', een uniek motorcross-evenement dat dit jaar voor de tiende en allerlaatste keer georganiseerd wordt op de Horensbergdam te Genk. En waarvan de opbrengst integraal gaat naar enkele, door mezelf geselecteerde goede doelen: Een Hart voor Limburg (Koning Boudewijnstichting), Ter Heide (begeleidingscentrum voor personen met een ernstige of meervoudige verstandelijke handicap), MediClowns (een tiental ziekenhuisclowns die jaarlijks circa 6.000 bezoekjes brengen aan kinderen in ziekenhuizen in Limburg en Vlaams-Brabant), Bednet (dat langdurig zieke kinderen via pc en internet verbindt aan hun school en klas), De Markt te Mol (een open instelling voor jongerenwelzijn), MPI De Dageraad (onderwijs aan kinderen en jongeren met een matige tot ernstige mentale handicap), GOB Ter Engelen (gespecialiseerd opleidings- en begeleidingscentrum voor jongvolwassenen met verminderde kans op de arbeidsmarkt) en Bethanië (multifunctioneel centrum voor schoolgaande kinderen en jongeren met emotionele en gedragsproblemen).

Want uiteindelijk was het me daarom te doen. Om via het motorcross, een sport die me veel heeft gegeven, maar die vaak op een negatieve manier belicht wordt en het erg moeilijk krijgt in ons land, ook iets terug te doen. Om piloten, motorcrossfans, ex-supporters, BV's, sportvedetten, maar ook mensen die geen link hebben met de motorcross-sport samen te brengen en hen een boeiend, uniek evenement aan te bieden. Om kinderen en jongeren, die ziek of gehandicapt zijn of het moeilijk hebben, een fijne dag te bezorgen en hen financieel te ondersteunen. Vandaar dat kinderen en jongeren, en daarmee ook het jeugdmotorcross, bij 'Everts & Friends' centraal staan.

Tegelijk bedenk en organiseer ik graag evenementen en weet ik dat de 'Everts & Friends Charity Race' ondertussen uitgegroeid is tot één van de belangrijkste en meest originele motorcross-wedstrijden op de (inter)nationale kalender. Samen met meer dan driehonderd vrijwilligers doe ik er alvast alles aan om u op 21 juli, onze Nationale Feestag, opnieuw een onuitgegeven wedstrijdprogramma, een interessant deelnemersveld en boeiende randanimatie (voor het hele gezin) aan te bieden. Vermits we toe zijn aan de allerlaatste editie – tien wereldtitels, tien edities van 'Everts & Friends', zo had ik het altijd in mijn hoofd – hoop ik dat u massaal present tekent.

Ik zie u heel graag op 21 juli op de Horensbergdam te Genk!

Have fun!

S72 Dank U Stefan. En nu een terugblik. Vorig jaar kon maar liefst EENENZESTIGDUIZEND euro aan diverse organisaties worden geschonken. Euro’s waarvan we zeker weten dat ze goed besteed zijn. Het zou mooi zijn moest Stefan dit jaar kunnen afsluiten met een nieuw recordbedrag. U kan daar mee voor zorgen! Maar eerst serveren we U al wat er maandag en dinsdag te beleven valt. Kamperen: Wie wil overnachten kan terecht van maandag 20 juli vanaf 14.00 tot 22.00 uur. De Barbecue: Maandagavond wordt op het circuit een lekkere BBQ georganiseerd. U kan hieraan deelnemen. Voor het menu en de prijs, zie: http://www.evertsandfriends.be/bbc.php De shop: Dit jaar kan je ook weer T-shirts (top Fox-kwaliteit) en petjes kopen in diverse maten en kleuren. Dat kan in Genk zelf, maar ook via de webshop: http://www.evertsandfriends.be/shop.php Kinderanimatie: Eerst en vooral is er een BMX skatepark voorzien. Daarnaast is er een kleurwedstrijd voorzien waarbij een YCF Pitbike gewonnen kan worden. Download de kleurenplaat via http://www.evertsandfriends.be/index.php en lees daar ook het relement. Exclusieve matjes: Zie de website voor de mooie matjes, geproduceerd door Empire Logomats. De kleine mat (60 x 80 cm) kost 25 €. Contact : 0475 200 899
www.empirelogomats.com of empirelogomats@gmail.com Wordt online ‘vriend’ en kom mee op het erepaneel: Opnieuw kunnen fans en sympathisanten 'Everts & Friends' steunen door online 'vriend te worden' van het event. En zo mee rechtstreeks de goede doelen extra te onderstenen. Dit door 7,2 euro (of een veelvoud van 7,2 euro) te schenken.
Elke vriend van de 'Everts & Friends Charity Race' krijgt een unieke vermelding krijgt een unieke vermelding op een groot paneel langszij het podiums en hier op de webstite. Praktisch: Stort het gewenste bedrag (7,20 euro of een veelvoud ervan) op onze rekening met vermelding van "E&F friend" + de te vermelden naam.
iban BE14 7330 5000 8883 / BIC: KREDBEBB VIP-arrangementen: Zie voor de mogelijkheden op de website: http://www.evertsandfriends.be/vip.php De hoofdbrok met wedstrijden, handtekensessies en demo’s: Uiteraard is de timing voor de wedstrijden van uiterst belang. U kan nu al uw selectie maken van wat u absoluut wil zien (alles toch?). De deelnemerslijsten posten we op MXWORLD.BE op maandagavond, dan bent U zeker dat u een recente lijst heeft. Een voorproefje kan u vinden op http://www.evertsandfriends.be/deelnemers.php 09.30u Training Future Stars 125cc   12 min 09.45u Training Future Stars 85cc   12 min 10.00u Training Junior Stars   12 min 10.15u Training Golden Heroes    12 min 10.30u Training Fun Bikes   12 min 10.45u Training GP Stars    12 min Pauze     11.45u Opwarming mini's   11.55u Mini's demo 1 12 min 12.15u Future Stars 85cc reeks 1   12 min +1R 12.35u Future Stars 125cc 15 min +1R 13.00u Junior Stars reeks 1 12 min +1R 13.30u Rijders presentatie     13.45u Americano GP Stars ± 20 min 14.10u Golden Heroes reeks 1 12 min +1R 14.30u Mini's demo 2 12 min 14.50u Fun Bikes finale 12min +1R 15.10u Legacy Lap of Honour   ± 20 min Pauze     Handtekensessie     16.00u Junior Stars reeks 2   12 min +1R 16.20u Future Stars 85cc reeks 2 12 min +1R 16.40u Finale GP Stars - Pitstop race 15 min +1R 17.05u Future Stars 125cc reeks 2 15 min +1R 17.30u Golden Heroes reeks 2 12 min +1R 17.45u Veiling shirts, helmen, laarzen,… vedetten op het podium 17.55u Podiums   Future Stars:
Telkens twee reeksen waarin de jonge, beloftevolle garde voluit gaat op hun 85cc of 125cc motoren.

Fun Bikes
Eén finalereeks waaraan werkelijk iedereen met een Camino, scooter, snorfiets,... (maximum 75cc en automaat) kan deelnemen. De ‘Fun Bikes‘ nemen een 'Le Mans' start (na het startsignaal lopen de deelnemers naar hun Camino, scooter, snorfiets,… trappen 'm aan en starten).

Americano of American Race
Afvallingsrace voor de 'GP Stars' waarbij er telkens één ronde wordt gereden en de laatste rijders afvallen. In totaal worden zes of zeven starts voorzien. Tot er uiteindelijk drie of vier finalisten overblijven. Deze rijden dan de superfinale over twee ronden.

Golden Heroes
Twee klassieke reeksen van 12 minuten en één ronde waarin de veteranen het op hun oldtimer motorcrossfietsen tegen elkaar opnemen.

Pitstop Race
Een krachtmeting tussen de 'GP Stars' waarbij de GP-toppers verplicht en tegelijk een pitstop moeten maken waarbij ze eigenhandig het achterwiel van hun motor vervangen. Het moment van de pitstop, in de startzone, wordt gekozen door de koersdirecteur en is vooraf onbekend.

Junior Stars
Twee reeksen voor 6- tot 11-jarigen aan boord van een 65cc motor (grote en kleine wielen).

Legacy Lap of Honour
Twee ererondes – één zonder en één vanachter het starthekken – voor bekende vader-zoon duo's uit de rijke geschiedenis van het Belgische motorcross.

Mini's
Begeleide oefenrondjes op een ingekort circuit voor de allerjongsten. Dames en Heren crossliefhebber of niet, zorgt dat U er bij bent. ’T Is de laatste keer………….