MX World

03/04/2012 13:21 - geplaatst door Marcel Dirks

Terwijl vele mx fans reikhalzend uitkijken naar de start van het nieuwe GP seizoen, hebben ze er bij de zijspannen hun eerste grand Prix al op zitten. Het Franse Pernes-Les-Fontaines was gastheer voor de sidecar top om er hun openingsmanche in het nieuwe jaar te rijden. Het werd een onverhoopt Belgisch feestje.... Thor it voor meer info.

Op zaterdag zat het voor team Willemsen - Kurpnieks allemaal goed in het hoofd en zo konden ze met een gerust gevoel naar de zondag toeleven. Na een moeizame start van het seizoen in de ONK wedstrijden, reden ze erg snelle ronden in hun kwalificatie en wonnen zo bij groep A.. Bax – Stupelis van hun kant waren erg slecht gestart en moesten een heuse opmars maken. Hendrickx – Smeuninx één van onze vaandeldragers bij de sidecars reden naar een tweede plaats. In groep B waren het, Adriaenssen – Verbrugge die in de achtervolging moesten na een aanvaring tijdens de start. Ook zij zetten orde op zaken en werden keurig derde. Winnaars van groep B werden Daiders - Daiders. Heat 1 Nog meer dan bij hun bevriende solo rijders is de start cruciaal bij de sidecars zo ook deze keer. Grote slachtoffers waren beide Willemsen broers en dienden vroegtijdig het strijdperk te verlaten. Willemsen - Eggink werden aangetikt en met zere ledematen moest Marcel opgeven. Ook wereldkampioen Daniel Willemsen - Kurpnieks waren erbij betrokken, ze reden nog 2 ronden maar Kurpnieks moest aftikken met hevige pijn aan de pols. Aanvankelijk werd gevreesd voor een breuk, maar na bezoek aan het hospitaal bleek dat niet het geval. Wel is de Let vele weken uitgeschakeld en moet Daniel op zoek naar een vervanger. Wordt ongetwijfeld vervolgd de komende tijd.
Vooraan zaten ze echter niet stil en werd het een hevige strijd tussen Hendrickx - Liepins, Bax - Stupelis en Adriaenssen - Verbrugge. Aanvanklijk zat ook Rupeiks er ook goed bij, maar hij moest toch het hoge tempo laten zakken en moest zodoende met een 6e plaats genoegen nemen. De jonge Fransen wolven Geraud - Musset werden zeer knap 4e in deze openingsmanche en dit voor eigen publiek. Ook zij reden een opmerkelijk wedstrijd want bij de eerste doortocht lagen ze op plaats 11 en in ronde 2 zaten ze al op hun 4e stek. Daiders - Daiders lagen bijna de hele manche op een derde plaats en voelden zich bijzonder goed in hun sas op deze baan, maar in de laatste ronde kregen ze mechanische problemen en werden slechts 10e. Opvallende prestatie van onze jonge Belg Jason Vandaele - Ben vd Boogaard, ze begonnen slecht en verzeilden in de achterhoede maar, reden al snel de top-10 binnen en werden uiteindelijk knap 7e. Derks - Bax waren goed weg maar verloren plaatsen in de eerste ronde door slechte lijnen te rijden. De verdere reeks waren ze steeds in gevecht met Cermak en Burgler en werden 14e. Heat 2 Bax - Stupelis waren deze keer het snelste weg, achtervolgt door Hendrickx - Smeuninx. Tien ronden lang kon Bax het commando aanvoeren, toen kreeg het team problemen met de dodemansknop en namen onze landgenoten gezwind de kop over en stonden die niet meer af. Adriaenssen - Verbrugge reden 8 ronden op de derde plaats, toen werden ze ingehaald door de sterk rijdende Hendrickx - Liepins. De Daiders broers gingen als 11e van start, maar reden in twee ronden naar een 5e plaats en hielden die plaats stevig vast voor de aanvallende thuisrijders Giraud - Musset. De Fransen werden 6e en deden goede zaken door beide manches veel punten te verzamelen, hou dit team maar gerust in de gaten dit jaar ze zullen ons nog mooie dingen laten zien. Rozehnal - Rozehnal deden het nog een plekje beter dan in de eerste manche, nu werden ze 7e voor Rupeiks - Mucenieks. Onze jonge landgenoot Jason Vandaele - vd Boogaart deden het nu iets minder dan in de eerste manche, maar een 10e plaats in de tweede reeks van een GP is zeker niet mis. Door dit resultaat hebben ze reeds een mooi aantal punten vergaard en kunnen ze vast en zeker rekenen op een pak supporters tijdens het paasweekend in het Nederlandse Oldebroek waar de volgende GP op het programma staat.   Uitslag 1e manche:
1. Hendrickx/Liepins
2. Bax/Stupelis
3. Adriaenssen/Verbrugge
4. Giraud/Musset
5. Hendrickx/Smeuninx
6. Rupeiks/Mucenieks
7. Vandaele/vd Boogaart
8. Rozehnal/Rozehnal
9. Happich/Betschart
10. Daiders/Daiders
11. Cermak/Cermak
12. Soderqvist/Gustavsson
13. Burgler/Markert
14. Derks/Bax
15. Jenkins/Chamberlain
16. Stenborg/Nilsson
17. Boileau/Fessard
18. Etheridge/Humphrey
19. Brown/Chamberlain
20. Rodionov/Rodionov Uitslag 2e manche:
1. Hendrickx/Smeuninx
2. Bax/Stupelis
3. Hendrickx/Liepins
4. Adriaenssen/Verbrugge
5. Daiders/Daiders
6. Giraud/Musset
7. Rozehnal/Rozehnal
8. Rupeiks/Mucenieks
9. Cermak/Cermak
10. Vandaele/vd Boogaart
11. Burgler/Markert
12. Happich/Betschart
13. Millard/Millard
14. Willemsen/Eggink
15. Derks/Bax
16. Soderqvist/Gustavsson
17. Etheridge/Humphrey
18. Rodionov/Rodionov
19. Jenkins/Chamberlain
20. Blanco/Blanco Tussenstand WK 01 222 Joris Hendrickx-Kaspars Liepins 45 02. 5 Etienne Bax-Kaspars Stupelis 44 03. 3 Jan Hendrickx-Tim Smeuninx 41 04. 6 Ben Adriaenssen-Sven Verbrugge 38 05. 138 Valentin Giraud-Nicolas Musset 33 06. 4 Maris Rupeiks-Elvijs Mucenieks 28 07. 2 Janis Daiders-Lauris Daiders 27 08. 11 Vaclav Rozehnal-Marek Rozehnal 27 09. 42 Jason Vandaele-Ben van de Bogaart 25 10. 18 Tomas Cermak-Ondrej Cermak 22 11. 8 Marco Happich-Martin Betschart 21 12. 14 Andy Burgler-Raphael Markert 18 13. 19 Henrik Soderqvist-Tim Gustavsson 14 14. 15 Thijs Derks-Robbie Bax 13 15. 10 Daniel Millard-Joe Millard 8 16. 24 Richard Jenkins-Dan Chamberlain 8 17. 21 Marcel Willemsen-Gertie Eggink 7 18. 43 Jack Etheridge-Ryan Humphrey 7 19. 33 Philip Stenborg-Christian Nilsson 5 20. 74 Dorian Boileau-Paul Fressard 4 21. 16 Igor Rodionov-Dmitri Rodionov 4 22. 17 Stuart Brown-Josh Chamberlain 2 23 75 Florian Blanco-Vincent Blanco 1