MX World

09/12/2018 19:14 - geplaatst door Stingray

Of toch bijna. Waar men vroeger nauwelijks maalde om een relatief verre verplaatsing te maken, dan ligt dat anno gele hesjes toch wel even anders. Nochtans ligt Orp le Grand zowat centraal in België, al is het wel even zoeken  tussen de nu kaalgeplukte graan- en bietenvelden. Maar kom, wij kennen er de weg als onze broekzak vanwege nog een van die jaarlijkse grote wedstrijden en het verwonderde ons eigenlijk dat de zaal bijzonder goed gevuld was. Zelfs enkele Britse - echte en postume - laureaten waren op de afspraak.

Tekst en uitleg onder Thor.

We geven ook een kleine impressie mee. De fotos zijn van de hand van Rik Claeys - sidecarcross.be

De eerste leuke verrassing was de aanwezigheid van een KTM-vertegenwoordiger. Die had nogal wat waardebonnen op zak voor de 85 cc KTM of Husqvarna laureaten van het regelmatigheidscriterium. Spreekstalmeesters waren er zat: Yves Utens en Olivier voor de Franstalige kant. Alleen voor Vlaanderen - maar zeker de gelijke van de twee kwa gewicht - Léon Van Gestel. Zij vroegen BMB-voorzitter Olivier Rougraff, sportvoorzitter André Vandermaesen, vice-voorzitter sport, Christian Dejasse, Didier Frérot, voorzitter FMB en Jean Patinet , vice- voorzitter van de nationale sportcomissie naar voor. Secreataris  Generaal BMB Stijn Rentmeesters leidde de trofeeënregen in goede banen.

Het grootste kwantum werd aangereikt door de Endurorijders. Zeer populair in Wallonië met bij de Inters E2 toch een Vlaamse kampioen, Jilani Cambré. Vervolgens kwamen achtereenvolgens de laureaten van de BEX, Trial en Supermoto 'on stage' waarbij regelmatig interviews werden afgenomen.

Een eerste emo-moment kwam er toen de twee zonen van Clive Ling op het podium kwamen. De Britse familie verloor tijdens een wedstrijd in Chimay hun vader. Die verongelukte in het zadel van zijn motor. Maar hij was ondertussen al zeker van de titel. Zonder dat we het wisten zat de familie naast ons aan tafel. Zo te zien was het verlies van 'Dad' nog niet helemaal verwerkt. 

Net voor de pauze kwamen er twee bijzondere trofeeën. De eerste, de BMB Milieuprijs was bestemd voor Lesly Beys en werd overhandigd door de milieu verantwoordelijke Laurent Delbroeck. De handen gingen ook voor mekaar voor SébastienVanbaelen.Die kreeg de Fair Paly Trofee. Het was indrukwekkend en het werd ijzig stil inde zaal toen we de beelden zagen. Beelden waarop hij met gevaar van eigen leven terug draaide op het strand van Le Touquet om zijn motor voor een gevallen collega te plaatsen.

Na een korte break - pintje bestellen - kamen de internationale laureaten  al dan niet naar voor. Liam Everts, derde in de EMX85 was aangemeld, maar  uiteraard verkoos hij om inde buurt van papa te blijven. Clement Desalle  stuurde zijn kat. Dat was ook het geval voor Belgian Master Glenn Coldenhoff. Maar die had op dezelfde dag ijn  teamfeest. En hij had zich bij de bond uitgebreid verontschuldigd. Klasse toch. Dat maakte dat in een klap alles wed goedgemaakt door onze Zijspan wereldkampioenen Marvin Vanluchene en Ben van den Bogaart.

Belofte van het jaar werd enduro rijder Mathew Van Oevelen en Marvin Vanluchene nog eens een tweede keer het podium op als winnaar van het Gouden Stuur 2018.

Het liep stilaan naar het einde toe met de laureaten uit de motorcross en de namiddag werd besloten met de winnaars in de snelheid.

Met dank aan AMC Orp.