MX World

17/06/2019 11:07 - geplaatst door Stingray

De smaak van champagne heeft Roan van de Moosdijk goed gedaan. De Kawasaki-rijder won vorige week in Rusland en dit weekend stond hij opnieuw op de hoogste trede van het podium. De Eindhovenaar wist in Kegums beide manches te winnen tijdens de vijfde wedstrijd van het Europees Kampioenschap 250cc. De achterstand in de titelstrijd werd daarbij ook fors terug gebracht van 21 punten naar zeven punten! In het FIM wereldkampioenschap MX2 laten zowel Adam Sterry als Henry Jacobi prachtige dingen zien. De vriendelijk Brit weet de tweede manche als vijfde over de finish te komen gevolgd door zijn teamgenoot! In de tussenstand staat Henry op een keurige vierde plaats, Adam verstevigd zijn achtste plaats!

More and photo's : sub Thor! Shot by Bavo


Dankzij een geweldige start mengt Adam zich in de eerste manche direct in de kopgroep! De Brit duikt als derde de eerste bocht in maar daar gaat hij wat ruim doorheen waardoor een plaats verloren gaat. Dit wordt snel hersteld waardoor de KX250F-rijder de derde plaats terug in handen krijgt. In gevecht met EMX250 kampioen Boisrame duikt het voorwiel van Adam in het losse zand waardoor de crosser op het stuur wordt gedrukt. In eerste instantie lijkt het erop dat Adam een valpartij kan voorkomen maar Boisrame raakt zijn voorganger waardoor ze beide ten val komen. Gelukkig weten alle rijders dit gevallen duo zonder verder gevolgen te passeren maar Adam moet in de achtervolging. Henry weet de valpartij te omzeilen en hij kan als vierde aan de eerste volledige ronde beginnen. In de beginfase is er duel met Geerts. De Belg neemt de vierde plaats over terwijl Henry de achtervolging inzet. Geerts gaat voorbij aan Watson die daarna onder druk komt te staan van Henry. De gedreven crosser zoekt de aansluiting en wil de aanval gaan inzetten met nog twee minuten op de klok. Helaas valt hij op dat moment stil en moet hij de wedstrijd verlaten. Adam knokt zich heel erg knap terug en weet nog als vijftiende over de finish te komen. Daarmee weet de Brit nog zes punten aan zijn totaal toe te voegen.

Ook de tweede manche komt Adam geweldig uit de start en kan hij in de kopgroep de eerste bocht in duiken. De Motul-gesmeerde Kawasaki komt als vierde uit de eerste bocht en deze positie weet hij lang vast te houden. Henry heeft de nodige problemen gehad in de eerste bocht waar hij als 27e uit weet te komen! Daarna komt het beest in de 22-jarige crosser naar boven. In tien minuten werkt hij zich naar de vijftiende plaats. Vervolgens gaat hij ‘gewoon’ door en dat hoge tempo brengt hem de top tien binnen! Vooraan weet Adam een plekje winst te boeken wanneer Vialle gepasseerd wordt maar even later weet Watson de vierde plaats weer over te nemen. De vijfde plaats van Adam komt niet meer in gevaar en daarmee scoort hij zijn beste GP manche resultaat! Henry laat zien een echte ‘racer’ te zijn en hij knokt voor ieder puntje. Zijn inzet wordt beloond met een zesde plaats vlak achter teamgenoot Adam.

EMX250
Het was een ‘Perfect weekend’ voor de 18-jarige crosser want hij was het snelste in zowel de vrije training, tijdtraining als de beide manches. De eerste manche kwam de Leatt- geklede crosser als tweede uit de eerste bocht maar voor de derde bocht nam Roan de leiding al over. Vervolgens weet hij iedere ronde zijn voorsprong verder uit te bouwen. De wedstrijd verloopt nagenoeg foutloos en met 13 seconden voorsprong wint de Kawasaki-rijder de eerste manche.

De tweede manche komt Roan als vierde uit de start maar ook nu weet hij zich snel naar voren te werken. De eerste volledige ronde wordt als leider volbracht en ook daarna neemt de Brabander afstand van zijn achtervolgers. Met ruim tien seconden voorsprong op Mattia Guadagnini wordt ook deze manche gewonnen. Dit zorgt natuurlijk voor blije gezichten voor het F&H Racing Team want ook in de tussenstand doet Roan hele goede zaken. Na vier wedstrijden is de achterstand op leider Forato en Rubini nog maar zeven punten.

Roan van de Moosdijk: “Een perfect weekend voor mij gezien het feit dat ik het snelste was in de vrije en de tijdtraining. Ik had tijdens de manches twee keer een goede start wat alles natuurlijk een stuk makkelijker maakte. Ik was niet heel tevreden over hoe ik de eerste manche had gereden. Ik maakte teveel kleine foutjes , maar tijdens de tweede manche reed ik veel strakker en gecontroleerder. Erg blij met de punten in het kampioenschap en het podium!“

Adam Sterry: “Ik voelde mij het gehele weekend goed, ik had alleen pech dat tijdens de eerste manche dat een andere rijder vast kwam te zitten in mijn achterwiel. Hierdoor verloor ik heel veel tijd en moest ik van ver terugkomen. De snelheid die ik de beide manches was goed met een mooie vijfde plek als resultaat tijdens de tweede manche. Ik kan niet wachten om terug aan de slag te gaan de komende week en nog meer progressie te boeken voor de GP van Duitsland. “

Henry Jacobi: “Toch nog best gelukkig met dit weekend. Ik was vierde in de kwalificatie manche, en vocht voor de vierde plaats in de eerste manche toen ik helaas mechanische problemen kreeg. In de tweede manche had ik een hele slechte start en ben ik van de 26e plek met veel vuur terug gekomen naar een zesde plaats!”