MX World

02/04/2020 10:59 - geplaatst door Stingray

Sms is het redactioneel pokkendruk en krijgen we nauwelijks alles verwerkt. Maar sinds de lockdown moeten we schrapen om wat info bij mekaar te krijgen. We willen niet zomaar bladvulsel geven, het moet ook nieuws zijn of afleiding bieden.

Bij Honda begrepen ze dat en stuurden een persnota de wereld rond, waarin Marcus Pereira de Freitas uitlegt hoe hun situatie en die van Mitch Evans en Tim Gajser  er bij staat.  

Lezen onder Thor, credits Honda, shotbyBavo.

Een situatieschets: Tim Gasjer won twee van de vier gereden reeksen in de MXGP. Mitch Evans kwetste zich in Valkenswaard aan de schouder, en zou sowieso niet naar Argentinië gereisd hebben. De GP-kalender werd ondertussen helemaal herschikt (en we hopen dat wat er nu staat alsnog gereden wordt).

Hoewel we in lockdown zijn en het racen ver weg lijkt gaat men er bij Honda van uit dat alles op een gegeven moment hernomen wordt en general manager Marcus Pereira de Freitas licht enkele zaken toe: "Het is voor iedereen moeilijk. Alle teamleden zijn thuis, over de hele wereld. Ze proberen actief en betrokken te blijven voor wanneer het moment daar is. Al is gezond blijven prioritair. Zelf zit ik in Italië en alles wordt hier ernstig genomen. De lockdonw is heel strikt en ik kan enkel het huis uit om naar de winkel te gaan, enkel met speciale toestemming. Dat is niet eenvoudig omdat ik beroepshalve veel reizen, op veel plaatsen terecht kom en mensen face-to-face ontmoet. Vanuit huis werken is moeilijk om aan te wennen. Maar het is zo."

"Onze piloten zijn thuis. Tim in Slovenië en Mitch in Australië. We dachten dat Mitch sneller zou genezen wanneer ook hij in familiale kring kon verblijven. Zijn schouder raakte in Valkenswaard uit de kom. Enkele dagen geleden werd hij geopereerd. Door de huidige situatie ligt er geen druk op om sneller te revalideren. We hebben contact met hem om er op toe te zien dat hij fit zal zijn eens hij terug op de motor mag.  Tim zit gewoon bij hem thuis. Hij heeft er een gymzaal dus voor hem kan de routine gewoon doorgaan. Hij zal wel fit blijven tijdens deze break."

"Er gebeurde heel wat tijdens de twee eerste GP's. In Matterley werd Tim na een puike start van de motor gereden en moest als laatste de baan op.  Mitch deed het uitstekend met zijn derde plaats. In de tweede reeks was het omgekeerd. Het ging Tim voor de wind terwijl Mitch deze keer van ver moest terug komen. Dan hadden we in Valkenswaard dat 'voorval' in de kwalificatie (nvdr: HRC verstrekt hier geen uitleg. Gasjer zag zijn motor afslaan vlak voor de finish, nota bene toen hij de kwalificatie leidde). Hij moest dus buitenom starten en veel mee meters maken. Maar hij nam twee prima starts, wat de kracht van ons CRF450RW aantoont. Hij kwam vroeg aan de leiding en won de eerste reeks. Dat lukte niet in de tweede zodat hij geen WK-punten toe gaf. Jammer genoeg blesseerde Mitch zich aan de schouder."

"Met Rusland als eerste wedstrijd op de agenda weet iedereen wat ze moeten doen, ook als is onze workshop in Italië gesloten;. Overigens, juni is nog een eind ver weg. We hebben een prima communicatie netwerk zowel in Europa als met Japan. Iedereen is van alles wat hij moet weten op de hoogte. We kunnen dus snel reageren als het licht op groen springt. Het zal een druk seizoenseinde worden. De laatste wedstrijd is pas op 22 november, twee manden later dan anders. We hebben een serie van zes wedstrijden na mekaar. We zullen zien of iedereen dan aan kan. Het zal niet gemakkelijk zijn, maar HRC werkt met echte professionals en we gaan die job klaren. Alleen, we kunnen niet in de toekomst kijken. We maaktenplannen en dan kwam er een update van de kalender. Maar dat is niet alleen voor ons en onze sport maar ook voor de anderen. We hopen dat iedereeng ezond bijft, we zullen wel klaar zijn als de tijd rijp is."