MX World

31/10/2020 20:42 - geplaatst door Stingray

PIETRAMURATA (Italië) 31 oktober 2020 - De Nieuw-Zeelandse Courtney Duncan van DRT Kawasaki heeft opnieuw geschiedenis geschreven met haar tweede wereldtitel in het FIM Wereldkampioenschap motorcross voor vrouwen tijdens de laatste ronde hier in Pietramurata, Italië.

Het WMX-kampioenschap kende vandaag de laatste proef. Vier rijders waren allemaal van plan om de titel te pakken. Met slechts 10 punten tussen Nancy Van de Ven van Ghidinelli Racing, die het kampioenschap leidde in de ronde van Trentino, Duncan, MXFonta Syneco's Kiara Fontanesi en Larissa Papenmeier van Yamaha Racing 423, was de actie vandaag van een superhoog niveau gezien elk van de rijdsters alles gaven om de gouden plaat mee naar huis te nemen.

Thor!

En er was veel drama in de races, te beginnen met de openingsheat waarin Duncan, Van De Ven en Fontanesi in de start of vlak er na neer gingen, terwijl Papenmeier de holeshot pakte en comfortabel voorop ging. Duncan was echter niet van plan om tijd te verspillen, ze pushte de hele race hard en maakte enkele zeer snelle passes, waardoor ze in de vierde ronde van de race naar de top drie schoof. Ondertussen boekten Van De Ven en Fontanesi ook vooruitgang en drongen ze binnen in de top 10. De top 4 dames lieten niet af, want ze drongen allemaal aan op cruciale kampioenschappunten, hoewel de slotfase van de race meer drama kende en deze keer was het voor de raceleider. Papenmeier, die een mooie voorsprong van 10 seconden had op Duncan maakte twee foutjes. Dat zorgde er voor dat de Kiwi Papenmeier naderde en haar uiteindelijk passeerde voor de overwinning. Papenmeier behield haar tweede positie, waarbij Lynn Valk van JK Racing Yamaha een fantastische rit afsloot door als derde te eindigen, voor Shana Van der Vlist en Van de Ven die genoegen moesten nemen met de vijfde plaats.

De tweede race was voor Duncan, Van De Ven, Papenmeier en Fontanesi de laatste kans om iets aan de uitkomst van dit kampioenschap te doen. En voor Van De Ven was het een complete ommekeer van de openingsheat, want ze pakte de holeshot en leidde elke ronde van de race van start tot finish. Terwijl ze voorop reed, was de strijd achter haar volop los gebarsten tussen Fontanesi, Van der Vlist, Duncan en Papenmeier.

Alle ogen waren gericht op de mooie strijd tussen Fontanesi en Duncan die 6 ronden duurde, voordat de Italiaanse uiteindelijk haar weg kon vinden langs de DRT Kawasaki-rijdster. Het paar baande (dat mag je letterlijk nemen, met de gedubbelden - nvdr) zich vervolgens een weg naar het achterwiel van  raceleider Van De Ven. Die kon de druk aan en pakte racewinst. Maar voor de tweede keer  (zie ook 2017) was het niet genoeg voor haar om de titel veilig te stellen. Fontanesi finishte als tweede, terwijl Duncan derde werd.

Daardoor stonden Van De Ven als Duncan gelijk met 207 punten, waarbij het kampioenschap werd beslist op basis van raceoverwinningen. Het waren de  die 5 reekszeges van vandaag  en deze van Matterley Basin, Mantova en Trentino, die Duncan hielpen om het goud veilig te stellen. Van De Ven moet dit seizoen genoegen nemen met een zilveren medaill. Ze sluit het jaar wel af met een tweede eindzege en een vierde podiumplaats. Papenmeier verzekerde zich van brons met twee algemene overwinningen in Valkenswaard en Mantova en vier podia.

Het podium vandaag was precies hetzelfde als het kampioenschap, met Duncan die haar titel vierde op de bovenste trede van het podium, met Van De Ven als tweede en Papenmeier als derde op de box.

Courtney Duncan: “Toen we in de laatste ronde kwamen, wisten we dat het dichtbij zou zijn. Alle meiden rijden heel goed, en in punten waren we gescheiden door 10 stuks. We werden dit weekend waarschijnlijk allemaal druk gezet. Gelukkig heb ik die raceoverwinning in de eerste race behaald. Want Nancy en Kiara zetten in de slotreeks een heel goed tempo neer. Ik ben zo dankbaar dat ik veel moeilijke tijden heb meegemaakt, het voelt echt goed. Enorm bedankt aan het team, iedereen thuis die mij en alle meiden steunt voor een heel goed uitdagend jaar. Het is goed voor de fans die niet hier zijn en op TV kijken. We zullen van deze titel genieten! "

Nancy Van De Ven: "De crash in de eerste race en de fouten in het begin van het jaar maakten het erg moeilijk voor me. bovendien, wat kan ik zeggen, wat is erger dan tweede worden in het kampioenschap met dezelfde punten".

Larissa Papenmeier: “Het was heel dichtbij, iedereen van ons vier kon wereldkampioen worden, dus je moest tot de laatste minuut vechten. Ik had een goede eerste heat, helaas viel ik om, maar het was mijn eigen fout en eindigde als tweede. Tegen die tijd was er niets verloren, maar mijn tweede heat was niet zo goed. De anderen waren beter, Courtney verdiende het zeker, ik denk dat als ze op de fiets blijft, ze de snelste is op de baan, dus ze heeft het zeker verdiend. Felicitaties aan haar. De derde plaats overall op het wereldkampioenschap is niet slecht."