MX World

19/11/2020 14:01 - geplaatst door Stingray

Courtney Duncan van DRT Kawasaki heeft haar succes nogmaals herhaald, aangezien ze de WMX Wereldtitel voor een voor de tweede keer op rij claimde. En dat, na wat kan worden omschreven als een zeer veeleisend seizoen van het FIM Women's Wereldkampioenschap motorcross.

Lees haar verhaal onder Thor.

Duncan maakte kennis met motorcross door haar stiefvader en begon op 7-jarige leeftijd te rijden. Ze genoot zoveel mogelijk van het crossen na schooltijd en in de weekends op haar eigen kleine baantje in hun achtertuin. In 2016 maakte Duncan haar debuut in het WMX-kampioenschap in Qatar met twee indrukwekkende raceoverwinningen, waardoor ze na haar eerste optreden meteen naar de bovenste trede van het podium ging. Ze eindigde het seizoen als vijfde in het klassement, met vijf overwinningen en drie GP-overwinningen op haar naam.

In 2017 keerde ze terug om het opnieuw te proberen. Na een seizoen lang strijd te leveren met Kiara Fontanesi en Livia Lancelot eindigde Duncan als derde in het klassement. Ondanks het missen van twee GP's kwam ze twee punten te krot voor de titel. Ze reed wel een heel sterk jaar, met vier reeks overwinningen en drie GP-zege's. Een jaar later sloeg de pech opnieuw toe toen een blessure de Nieuw-Zeelander dwong de laatste twee rondes van haar 2018-campagne te missen, wat betekende dat ze nog geen kampioen zou worden.

Maar in 2019 kon de Kiwi eindelijk de klus klaren, en veroverde ze voor het eerst de kroon. Ze ging het seizoen sterk in en zette dit momentum door om 9 van de 10 races te winnen. Ze miste de perfecte score tijdens de openingsronde in Valkenswaard, aangezien een enorme crash over de finishsprong haar een podiumplaats kostte. Maar ze maakte het goed en claimde de volgende 4 GP-zege's waarmee ze uiteindelijk het WMX-kampioenschap won met een voorsprong van 30 punten op de Nederlandse rijder Nancy van de Ven.

De strijd naar de tweede wereldtitel was niet bepaald gemakkelijk voor Duncan. Ze moest tot de allerlaatste race van het seizoen, tijdens de MXGP van Pietramurata, voor de gouden plaat vechten. Ze begon sterk, met een dubbele overwinning in de openingsronde in Matterley Basin. Zo kon ze met de rode plaat naar de volgende ronde in Valkenswaard gaan. Een vierde in race één en een tweede in heat twee zorgden ervoor dat Duncan vierde werd en net naast het podium viel, hoewel ze toch de rode plaat behield.

Toen namen de zaken een onverwachte wending, omdat de COVID-19-pandemie de komende vijf tot zes maanden een einde maakte aan racen. De dames keerden terug naar de internationale races in Lombardije, wat een keerpunt was voor Duncan op het gebied van het kampioenschap. Ze won de openingsrace. In de tweede liep het verkeerd toen de Kiwi na een jump van de motor  werd gegooid. De Kawasaki-rijder zelf kwam schadevrij uit de grote crash, hoewel hetzelfde niet van haar fiets kon worden gezegd. Ze moest opgeven met een kapot stuur.

Vervolgens verloor ze de rode plaat na de DNF in Lombardije. die belandde bij aan kampioenschapsrivale Larissa Papenmeier. Gelukkig stond er in Mantova weer een GP op het programma stond. Dit gaf de Kiwi de kans om terug te vechten en dat deed ze ook. Een 2-1 resultaat en de eindzege was precies wat Duncan nodig had om zichzelf weer in de titelstrijd te mengen.

De titeljacht duurde tot het einde, want Nancy Van De Ven, Larissa Papenmeier, Courtney Duncan en Kiara Fontanesi gingen de laatste ronde in Pietramurata in met slechts 10 punten tussen de koplopers. Duncan kende niet de beste start in de openingsrace, maar wist zich een weg te banen naar de tweede plaats. Toen viel ook Papenmeier in de laatste ronde om, waardoor Duncan dichterbij kon komen en de Duitse kon passeren om de overwinning te pakken. In race twee eindigde ze als derde achter Van De Ven en Fontanesi.

Duncan eindigde het WK met dezelfde punten als Van De Ven. Het kampioenschap werd beslist door raceoverwinningen. Het waren de vijf reeks overwinningen van de Kiwi tegen de drie van Van De Ven die haar de tweede wereldtitel op twee jaar deden pakken.

"Ik ben zo dankbaar. Ik heb veel moeilijke tijden meegemaakt en om dit kampioenschap te behalen, voelt echt goed. Enorm bedankt aan het team, iedereen thuis die mij en alle meiden steunt voor een heel goed uitdagend jaar. Het is goed voor de fans die niet hier zijn en op tv kijken en als een kampioenschap dichtbij is, denk ik dat iedereen ervan geniet. We zullen van deze genieten! " heeft Duncan gedeeld.

Nu haar tweede titel van de ‘bucketlist’ is afgevinkt, zullen we Duncan zien terugkeren naar het FIM Wereldkampioenschap motorcross voor vrouwen in 2021 terwijl ze ernaar streeft haar titel voor de tweede keer te verdedigen.