MX World

26/11/2020 11:56 - geplaatst door Stingray

Op het Letse nieuwsportaal lrytas.li troffen we een interview aan met Arminas Jasikonis. U weet dat Arminas ten val kwam in Italië en dat het daarna het bang afwachten was hoe Jasi, die in coma raakte, daar uit zou komen. Gelukkig kwam er snel positief nieuws - geen levensgevaar, geen blijvende letsels. Op de portaalsite geeft hij uitgebreid tekst en uitleg, door ons vrij vertaald.  Jasikonis revalideert nu in Litouwen.

Het is een aangrijpend verhaal.........

Vraag: Hoe voel je je nu?

Arminas Jasikonis: "- Er zijn dagen dat het slecht gaat, er zijn dagen dat het beter is. Maar het gaat een stuk beter vergeleken met de eerste dagen na het incident. Ik voel nog steeds pijn in de schouder, maar ik werk er aan. Er zit een scheur in mijn long maar nu voel ik bijna geen pijn. Het is zo goed als genezen. Mijn gezichtsvermogen is op dit moment nog steeds enigszins minder maar al beter. Ik zat lang met dubbel zicht. Nu kan ik al twee weken met de auto rijden. Alles gebeurt geleidelijk, ik ga stap voor stap en overdrijf het niet. Ik wil wel, maar ik durf nog niet alles doen omdat ik niet weet hoe mijn brein daarop zal reageren". 

Vraag: Waar ben je nu? Ben je nog in revalidatie?

Arminas Jasikonis: "Ik woon al een hele tijd bij mijn vriend. Ik doe revalidatie met hulp van een fysiotherapeut, ga naar de dokter voor mijn gezondheid en doe alle oefeningen thuis. Ik ben niet naar de revalidatie gegaan omdat het coronavirus het moeilijk maakt om te komen waar ik zou willen, dus heb ik mijn eigen programma samengesteld. Ik ging een paar dagen naar het district Kaunas, Kulautuva. Maar ik ben daar vertrokken omdat het psychologisch nog moeilijk is om alleen te zijn. In Kaunas ging ik naar een kinesist. Nu ben ik teruggekeerd naar Palanga om uit te rusten. Dinsdag vlieg ik naar Finland om de medici van mijn team te zien, waar ik zal onderzocht worden." 

Vraag: Ben je niet bang om te vliegen vanwege een coronavirus?

-Arminas Jasikonis: Nee, ik heb ook eerder gevlogen. Ik vlieg naar een land waar minder zieke mensen zijn dan bij ons. Het is duidelijk dat er altijd risico's zijn. Ik heb misschien een iets hoger risico voor de longen.

Vraag: Hoeveel tijd bracht u door in een Italiaans ziekenhuis?

Arminas Jasikonis: "Ik lag bijna drie dagen in coma en lag een week wakker in het ziekenhuis. Ik was alleen, maar mijn ouders konden mij korte tijd bezoeken. Toen ik wakker werd, begon ik meteen te wandelen. Helaas kon ik  de zaal niet verlaten. Alles is gesloten. Er waren procedures die moesten gerespecteerd worden in het ziekenhuis. Mijn geheugen was op dat moment slecht, dus ik herinner me niet veel. Eens aan de beterhand wilden we met een vliegtuig naar huis vliegen. Dat hebben we niet gedaan omdat ik vanwege de gekwetste long laag moest vliegen.  De doktoren adviseerden ons dat niet te doen. We keerden terug naar Litouwen met een auto en een camper. Ik heb er de ganse reis gelegen, geslapen. Ik herinner me de hele reis niet meer. De reis duurde een paar dagen".

Vraag: Hoe lang duurde het om alles te onthouden?

Arminas Jasikonis: "Tot nu toe herinner ik me niet alles, maar elke dag wordt alles beter. De herinneringen die het trauma voorafgingen zijn nog niet terug. Als ik me de eerste weken herinnerde wat ik de afgelopen dag deed, leek het een droom. Ik doe momenteel oefeningen om mijn geheugen te verbeteren door games te spelen. Een daarvan is een spel met blokken. die worden een tijdje getoond en later moet je raden  waar ze stonden. Ik speel nog steeds spelletjes om het reactievermogen te trainen". 

Vraag: Hoe herinner je je het ongeluk? Wat veroorzaakte het ongeval?

Arminas Jasikonis: "Ik kan me de val zelf niet herinneren. Ik herinner me alleen enkele flitsen. Ik kan me niet eens alles herinneren wat er een paar dagen voor het incident is gebeurd. Tijdens het bekijken van de video zag ik dat ik de verkeerde lijn naar de springberg had gekozen".

Vraag: Je zei dat je erg geholpen was door de helm die je droeg tijdens het incident. Is dat waar?

Arminas Jasikonis: "Je weet nooit wat er met een andere helm zou zijn gebeurd. De val was  zeer zwaar met zware gevolgen. Ik leef en alles is goed met mij, dus de helm heeft me echt gered. Met een andere helm was ik hier misschien niet eens geweest".

Vraag: Wat heb je in het ziekenhuis moeten doorstaan?

Arminas Jasikonis: "Voor zover ik me kan herinneren, probeerde ik te ontsnappen toen ik wakker werd. Ik wilde en zou uit bed komen en alle infusen eraf scheuren. Het lijkt mij dat ik later zelfs vastgebonden was. Ik bevatte het niet. Het was een misverstand voor mij, dus ik wilde daar zo snel mogelijk weg. Allereerst wist ik dit niet eens meer, pas sinds kort kwamen de herinneringen terug. Ik herinner het me ook allemaal als een droom. Na een gesprek met andere mensen die ook een soortgelijk trauma hadden opgelopen, ontdekte ik dat ze ook probeerden te ontsnappen. Ik ben geen fan van het ziekenhuis, maar ik heb daar veel tijd moeten doorbrengen".

Vraag: Ben je van plan terug te gaan rijden?

Arminas Jasikonis: "Ik bereid me nu voor om terug te gaan racen. Het team en ik proberen het. Ik weet niet of ik veel nadelige gevolgen zal hebben, maar tot nu toe verloopt alles volgens plan. Ik ben begonnen met lopen en mijn balans is niet slecht. In Finland zullen de medici me beoordelen terwijl ik oefen.  Het plan om terug te keren is er zeker. Of dat zal zijn zoals voorheen kan ik niet beloven. Ik zou graag over een half jaar terug rijden"

Vraag: Is het niet eng om zo snel weer op het goede spoor te komen?

Arminas Jasikonis: Ik zie het zo: ik sliep gewoon lang en werd daarna wakker. Ik heb bijna geen pijn gehad, alleen aan de schouder en daar wordt aan gewerkt. Anderen leden pijn om mij. Ik verneem dat veel mensen voor mij gebeden hebben. Ik weet dat ik een ernstig letsel heb opgelopen. Ik ben wel gemotiveerd om terug te komen en de hele wereld te laten zien dat het mogelijk is om na zo'n blessure weer op de baan te komen. We zullen wel zien hoe het gaat. Ik wil mijn hele familie bedanken en iedereen die dit samen heeft overleefd. Hartelijk bedankt".