MX World

13/01/2021 19:51 - geplaatst door Stingray

De laatste keer dat we het genoegen mochten hebben om Joël Robert van nabij te mogen begroeten was op de Supermotard van Mettet, eind 2019. Oh ja, hij liep al jaren met een stok. Niet abnormaal als je weet in welke omstandig heden hij destijds moest crossen. Vorige week werd Joël opgenomen in het ziekenhuis, een gevolg van slepende ziekte, ouderdom en blijkbaar ook Covid-19. Dit werd de ex-wereldkampioen uiteindelijk te veel en in de laatste heat van zijn leven moest hij de duimen leggen.

Lees onder Thor hat artikel van Het Laatste Nieuws. Foto: archief.

Motorcrosslegende Joël Robert is op 77-jarige leeftijd overleden. Robert - die zes keer wereldkampioen werd - was maandag in kritieke toestand opgenomen in het ziekenhuis van Gilly. Hij raakte besmet met het coronavirus en kreeg ook een hartaanval. Hij lag sindsdien in coma.

Robert was al jaren op de sukkel. Door een zware vorm van diabetes moest er in 2018 een deel van zijn rechtervoet worden geamputeerd. Recenter kreeg hij ook af te rekenen met verschillende beroertes en ook longproblemen waren zijn deel. Vorige week maandag werd hij opgenomen in het Marie Curie-ziekenhuis in Lodelinsart nadat het coronavirus ook hem te pakken kreeg. Sindsdien ging het snel bergaf.

“Helaas ging zijn toestand zienderogen achteruit, tot op het punt dat hij woensdag werd overgebracht naar het Saint-Joseph-ziekenhuis in Gilly”, vertelde levensgezel Josiane Marit onlangs bij Le Soir. “Daar kreeg hij minutenlang een hartstilstand. Volgens de dokters die ik aan de lijn had, zijn zijn vitale functies aangetast. Het is vreselijk om een kampioen van zijn kaliber zo te zien afglijden. Hij die zijn hele leven met 160 kilometer per uur heeft geleefd, is nu afhankelijk van een machine.”

Zesvoudig wereldkampioen
Robert geldt als een absolute legende in de motorcross. In de jaren 60 en begin jaren 70 kroonde hij zich zes keer tot wereldkampioen. De Waal, die bekend stond als een heel aimabel man, knalde in die periode alle records van de tabellen. Zo stond onder meer het record van 50 GP-zeges lang op zijn naam, tot Stefan Everts dat dertig jaar later op zijn beurt doorbrak. Robert was na zijn actieve carrière ook bondscoach van de Belgische motorcrossers.

Merci Joël, voor het mooie dat we van U mochten mee maken.