MX World

11/02/2011 23:00 - geplaatst door Marcel Dirks

Vanavond in Houston krijgen Josh Hansen, Eli Tomac en consoorten hun eerste rustdag, en zal er een volledig nieuwe lading jong geweld aan de start staan bij de AMA Supercross Lites. Het oostkustkampioenschap gaat officieel van start, en de deelnemerslijst is niet van de minste. Justin Barcia en Dean Wilson hebben vorig jaar hun vuurdoop gehad en zijn klaar om voor de titel te gaan, maar er zijn héél wat rijders die andere plannen hebben... Thor it voor de preview.

titelfavorieten Zoals ieder jaar zijn ook nu weer alle ogen gericht op twee teams: Geico Honda en Pro Circuit Kawasaki. Dean Wilson en Justin Barcia worden naar voren geschoven als de te kloppen mannen, maar ook hun teammaats Blake Baggett en Blake Wharton horen tot de favorieten. Het grootste mysterie is misschien nog wel Blake Baggett. Die toonde vorig jaar al dat hij de juiste snelheid heeft door in Dallas te winnen, maar miste nog de constantheid. Deze winter maakte hij echter de overstap naar het opperdominante Pro Circuit-team, en Broc Tickle bewees al dat zowat iedereen die naar daar verhuist op een hoger niveau begint te rijden. Toch blijft de grootste affiche wellicht Justin Barcia vs Dean Wilson. Beiden hebben ze winnaarservaring, beiden zijn het agressieve piloten en beiden hebben ze hun zinnen gezet op de titel. Voor hen  wordt wellicht de grootste opdracht om zo weinig mogelijk fouten te maken. De snelheid hebbn ze alleszins, maar in een kampioenschap met nog geen tien wedstrijden, wordt de kleinste hapering onmiddellijk afgestraft. Outsiders en rookies De lijst onbekenden en vraagtekens is wat een kampioenschap telkens spannend maakt, en ook bij deze East Coast Lites zijn er voldoende kapers op de kust. Bovenaan deze lijst staan wellicht Ryan Sipes en Ian Trettel, ook al zijn het volkomen uitersten. Sipes heeft de ervaring en constantheid, maar miste in het verleden altijd dat tikkeltje snelheid, terwijl Ian Trettel de meest gehypete rookie is van dit kampioenschap en er op zal gebrand zijn om zijn visitekaartje af te leveren. Nog twee opmerkelijke verschijningen zijn Gareth Swaenepoel en Malcolm Stewart. Swanie trok vorige zomer halsoverkop naar Amerika, en zal na een uitgebreide GP-carrière nu zijn voeten kunnen nat maken in de AMA Supercross. Malcolm Stewart, de jongere broer van James maakt eveneens zijn debuut en zo kan hij eindelijk de de schaduw treden van zijn broer. Waar Malcolm staat qua snelheid is nog een groot vraagteken, maar een mentor als James Stewart aan zijn zijde hebben, zal hem vast geen windeieren gelegd hebben. Wie kunnen we nog in de top 5-10 verwachten? Nico Izzi, Darryn Durham, PJ Larsen, Gannon Audette, Matt Lemoine, en zo kunnen we nog even doorgaan. Morgenochtend weten we wie zijn huiswerk wél, en juist niet gemaakt heeft deze winter.