MX World

06/05/2019 10:27 - geplaatst door Stingray

De 'Warme Douche Van De Week' gaan naar RES Axel. Het is hartverwarmend om te zien met welke zin voor perfectie zij de herneming van de Dutch Masters presenteerden. En dat nauwelijks anderhalve maand nadat zij de openingswedstrijd letterlijk in het water zagenvallen. RES Axel lijkt op een pocket omloop, maar de rondetijden zitten toch rond de 2.00 minuten, en mag dus als volwaardig bestempeld worden. De omstandigheden? Perfecte baan, maar de strakke Zeeuwse wind verhinderde dat er ook maar een blote bovenarm te zien was. Sportief werden we vergast en  hele mooie wedstrijden. Arminas Jasikonis won de 500 klasse. Henri Jacobi zegevierde in de 250 cc en bij de jeugd waren de bloemen voor Karlis Alberts Reisulis (leider 85 cc) en Kjell Verbruggen (125cc) met Liam Everts als tweede.

Credits: Paul Weyten.



Max Anstie, Pauls Jonass en Jeremy Seewer leidden de eerste 500 cc reeks in. Maar vanuit de relatieve luwte kwam een heel grote rijder - letterlijk- naar voor. Arminas Jasikonis nam de leiding over van Anstie, en verdween dan van de tabellen. Ook letterlijk. Gelukkig hadden de toeschouwers wel in de gaten dat er  aan de feitelijke situatie niks veranderde, en na afloop werd dan ook vastgesteld dat er wat scheelde met de transponder van de Rockstar Energy Husqvarna rijder. Die gewoon die eerste reeks won voor Anstie en de Zwitserse tandem Arnaud Tonus-Seewer. Glenn Coldenhoff en Anstie duelleerden om de leiding in de tweede start. 'The Hoff' won, en Anstie verdween in de tweede ronde na een val uit koers. Dan liet Ivo Monticelli zich opmerken door achter Jasikonis op te rukken naar de derde plaats. Leek zich daar prima te handhaven maar viel uit in de achtste ronde. Pauls Jonas die derde zat na het wegvallen van de Italiaan verdedigde die stek met succes tegen de alweer Zwitserse tandem waardoor Seewer met winnaar Jasikonis en reekswinnaar Coldenhoff, naar het podium mocht.

Een dooddoener: Jago Geerts was de beste 250 cc rijder in Axel. Maar hij stond na afloop met lege handen. Jago won reeks 1 met een halve minuut voorsprong op Henri Jacobi en zijn van ver terug gekomen Kemea-ploegmaat BenWason. In de tweede reeks was Geerts, na de kopstart van Kevin Horgmo, als derde door gekomen achter de F&H-tandem Jacobi enRoan van de Moosdijk. Van de Moosdijk die  in de eerste reeks uit koers werd gehaald wegens geluidsoverlast. Geerts viel onmiddellijk aan, maar net voor de pitlane tike hij de achterband van Jacobi aan. Het was de aanloop voor een begeesterende achtervolging. Ondertussen ging van de Moosdijk op zoek achter eerherstel en zette alle MX2-rijders uit het WK een neus, inclusief teamgenoot Jacobi. Enkel tegen de aanstormende Jago Geerts had hij geen verhaal. Boeken toe dacht iedereen, tot zelfs de omroepers werden verrast toen bleek dat van de Moosdijk opnieuw leider was geworden. Geerts viel namelijk uit met pech. Opnieuw van de Moosdijk dus, die deze opsteker kon gebruiken. Jacobi maakte het stal succes compleet door tweede en eindwinnaar te worden en Watson vergulde enigszins de Kemea-pil met een derde plaats in de reeks en een tweede inde eindstand voor Davy Pootjes. Brent Van doninck werd achtste, en Cyril Genot elfde met pechvogel Geerts er tussen in.

Ivano Van Erp won de eerste 85 cc manche. De pechvogel van Oss was sneller dan Mirco Ten Cate, en de leiders in de stand Cas Valk en Karlis Alberts Reisulis. Valk werd even virtueel leider. Reisulis sloeg terug in de slotreeks en pakte met de reekszege het kleinste verschil in de tussenstand op: 1 punt. Reisulis werd dagwinnaar voor Van Erp enValk. Opvallend ook veel Belgen in de frontlijnen. Vier man sterk in de top tien met Yoran Moens (4), Lucas Coenen (5), Sacha Coenen (8) en Baptiste Beernaert (9).

In de 125 cc leidde Liam Everts na een ronde voor Dave Kooiker, die hij nog kende van de Denicol Sand Rookie Cup in Lommel. Kooiker stapte af en zo werd Kjell Verbruggen tweede voor Kjeld Stuurman. Op het ogenblik dat Kay de Wolf aansloot bij de top twee ging Verbruggen over Everts heen en lag de top drie vast met het Rusje Nikita Kucherov op vier en Stuurman op vijf. Kucherov en Everts zouden de tweede reeks kleuren. Everts dreigde tot op de finish maar werd tweede voor Verbruggen en Adam ZSolt Kovacs die nog over Kooiker walsten. De eindstand: Verbruggen, Everts en Kucherov voor de Wolf en Zsolt Kovacs. Met Wannes van de Voorde, Lucas Adam en Ilan Heirwegh zzten de meeste -Belgen tussen de top tien en top twintig.