MX World

09/09/2019 19:08 - geplaatst door Stingray

Toen ik voor het eerst in Orp arriveerde  stal de omloop aan de Kleine Gete meteen mijn hart. Voor 80 procent overzichtelijk, offcamber bochten, deftige niveau verschillen, leem ondergrond..... Technisch, snel, spectaculair. De wedstrijd werd voor mij dan ook vaste prik. Zou dat eigenlijk voor iedereen moeten zijn wegens centraal in België vlak over de taalgrens. Maar deze internationale wedstrijd werd plots klem gereden door de WK-kalender van 2020. Het probleem was, dat die om de haverklap veranderde, tot er voor Orp niks anders meer op zat dan te organiseren tegen de GP van China in. Idem in Duitsland met de ADAC en idem in het Verenigd Koninkrijk met het Maxxis kampioenschap.

Dan maar van de nood een deugd maken oordeelde AMC Orp en dat lijkt hen dit weekeinde aardig te lukken.

Lees maar eens onder Thor.

Zoals KMC Mol, de zusterwedstrijd van Orp, de handen in mekaar sloeg en samen werkte met VLM, zo zal Orp dat ook dit weekeinde doen. Op zaterdag komen de jeugdrijders van FPCNA langs. en op zondag komen alle AMPL-rijders die van de BMB vervoegen.

En dat kondigt AMC Orp aan als volgt: "Het is bijna 20 jaar dat AMC Orp een internationale wedstrijd van hoog niveau organiseert. Vaak telde die mee voor het Open Belgisch kampioenschap bij de Inters. Dit jaar zal het de enige Waalse wedstrijd zijn die mee telt voor dat kampioenschap. De wedstrijd op 15 september zal maar liefst 5 reeksen voor Internationalen tellen: 2 voor de MX2 klasse, 2 voor de MX1 klasse en een Superfinale.

De omloop voorstellen is een open deur in trappen. Het is een klassieke crossbaan, en momenteel nog een van de enige die nog in gebruik is. Men rijdt hier al van in 1949. In al die jaren is men aan de omloop blijven werken. De verbeteringen werden steeds aangebracht met respect voor de authenticiteit van de baan. Vandaar dat bijna iedereen het er over eens is: de omloop van de Kleine Citadel is een van de mooiste van Wallonië, met een knipoog naar de Citadel in Namen.

Bovendien is de organisatie er in geslaagd om in weerwil van de GP een indrukwekkend deelnemersveld aan te trekken: Shaun Simpson, Petar Petrov, de Venezolaanse Amerikaan Anthony Rodriguez, Lars van Berkel en Micha-Boy de Waal. Ze nemen het onder meer op tegen een gedeelte van de Belgische ploeg die afgelopen weekeinde nog de VMXDN in Farleigh Castle won: Steve Ramon en Ken De Dijcker. Bij de outsiders onder meer Jeffrey Dewulf, zondag nog winnaar in Lichtervelde. En uiteraard al de andere rijders met Kevin Fors bijvoorbeeld. Twee sterke Nederlanders ook met Lars Griekspoor en ex Europees en wereldkampioen jeugdreeksen Raivo Dankers. In de MX2 ook deelneme van Cyril Genot en Gordano Natale.

Voor de fans heeft Clément Desalle toegezegd om acte de presence te geven in Orp, met handtekeningensessie.

Zaterdag rijden alle categoriën van FPCNA de finales van het Waalse Kampioenschap FMWB. Voor de liefhebbers is er, net als vorig jaar een reeks oldtimers voorzien. Door de samenwerking rekent AMC Orp dat er rond de 600 piloten afzakken naar de omloop aan de Kleine Gete.

De entreeprijs voor deze tweedaagse bedraagt 25 euro. Het programmaboekje en de parking zijn traditioneel gratis. En ook kinderen onder de 14 jaar mogen gratis binnen.

Voor wie er snel bij is: kaarten in voorverkoop zijn 20 euro, te verkrijgen tot en met woensdag.