MX World

21/10/2019 10:35 - geplaatst door Stingray

Hoe gaat dat, zo'n topper organiseren? De een pakt meteen groots uit en ziet wel hoe het afloopt. De ander begint rustig aan, bouwt op, leert van fouten en legt de lat elk jaar hoger. De Dutch Supercross koos voor de tweede mogelijkheid. Wat begon als een lokale SX-wedstrijd lijkt zich momenteel te ontwikkelen tot een referentie in zijn genre. Eerlijk gezegd denk ik enkel dat de Paris SX qua naambekendheid van de deelnemers, en misschien ook nog Geneve mogelijk een trapje hoger staan. Maar wat men in het weekeinde van 1, 2 en 3 november 2019 presenteert in de Eurohal van Zuidbroek is echt Europese top. Misschien is de beperkte publieksruimte (nu ja....) het enige verschil met de wedstrijden in de grote sportstadions. Tegelijkertijd is dat ook het grote voordeel van Zuidbroek, want je zit - veilig en wel - met je neus op het spektakel. Wie er, vooral op de zaterdag nog bij wil zijn zal zich moeten haasten. Voor de Belgen is het een eind rijden, maar het deelnemersveld dat men dit jaar bij mekaar kreeg is onovertroffen en daarom alleen al de moeite waard.

Nick Schmidt, credits FB Schmidt.

Lees verder onder Thor.....

Vorig jaar moest de 2017-winnaar Tyler Bowers forfait geven wegens blessure. Afgelopen zaterdag zat men in Groningen bang af te wachten op de afloop van de Monster Energy  Million dollar race in Las Vegas. Tyler deed mee met de groten en finishte net buiten de top vijf en is dus klaar voor Zuidbroek 2019. Tenzij Tyler tussen nu en straks zijn vinger bezeert bij het afwassen thuis.... Bowers krijg Filip Neugebauer en Julien Lebeau (vorig jaar dagwinnaar MX2) mee in het Pfeil Kawasaki team. Het sterkste blok wordt geleerd door Castrol Power met Nick Schmidt, de winnaar van vorig jaar, Justin Starling (top in Las Vegas, net achter Bowers) en een paar nieuwkomers. Wie de deelnemerslijst van de MX1 overloop ziet dat die bulkt van de toppers. Ik citeer losweg mogelijke favorieten: Ryan Breece, Angelo Pellegrini, Sullivan Jaulin, Steven Mages (ex-winnaar), Dominique Thury, Greg Aranda, Fabien Izoard, Charles Lefrançois en Joan Cross. Of denkt U daar anders over. Een Belg doet mee: Heikki Geens.

In de SX2 is het wat puzzelen. Tenzij Gareth 'Stankdog' Steinke foutloos blijft. Dan is hij favoriet. Carl Ostermann valt op, al is de Duitse belofte,  veelwinnaar in Zuidbroek, pas overgestapt naar de MX2. De grote verrassing zou beste wel eens Brian Hsu kunnen zijn. Daar is beslist nog niet uit gekomen wat er in zat. Misschien in Zuidbroek? Voor de rest durven we geen pronostiek maken voor deze klasse. Zowat alle deelnemers mogen zich  zegekansen aanmeten. Zoals bijvoorbeeld de Canadese Duitser Kade 'Tinkler' Walker.

Op sportief vlak is deze plateau nog nooit eerder samen gebracht. Maar wat verklaart nu het succes van Zuidbroek. Wel ik denk dat dit verschillende oorzaken kent.

Primo: de organisatie is in samenwerking met de KNMV puntgaaf. meer dan 250 vrijwilligers leiden alles ingoede banen.

Secundo: Zuidbroek is een onafhankelijke wedstrijd, maar wel de eerste van het Europese seizoen. Het is de ideale gelegenheid voor de sterke rijders om de tegenstand vrijblijvend te testen.

Tertio: de locatie is niet echt centraal gelegen, maar wel vlot bereikbaar via de A7, afrit 43. Er is bovendien ruimte zat en daardoor zijn de faciliteiten ook volop aanwezig. Geen plaatsgebrek, nog voor toeschouwers of deelnemers.

Quarto: het grondoppervlak van de Eurohal is gelijk aan die van de andere Europese supercrossen. Er ligt dus een volwaardige baan. Hier kan circuitbouwer Freddy Verherstraeten zich volledig laten gaan. Evenwel met de wetenschap dat de vrijdag een dag is voor de breedtesport. En de kijker zit op de tribunes veilig, maar wel met de neus op de baan. Nadat de 'locals' op vrijdag hun ding doen, met alles er op en er aan, komen de toppers een demo geven. Zo zie je wat je vanaf zaterdag mag verwachten. Want die dag én op de zondag serveert men twee dagen absolute SX topsport.

Vijf redenen dus om Zuidbroek niet te missen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de omkadering. Werd in de vorige jaren de lobby gebruikt voor nevenevenementen, dan worden die dit jaar georganiseerd in een warme reuzentent, langs de Eurohal. Vrijdag na afloop van de wedstrijden speelt de Mill Street band, afgewisseld met Party DJ Willem in de tent. Zaterdagavond is er de tweede Flügelparty, weer met DJ Willem en de Uutlopers.

Zondag is de familiedag. Het programma is dan afgerond rond 18.00 uur, dus iedereen kan weer op tijd thuis geraken. Naast het gewone raceprogramma zijn er een boel randactiviteiten om eenieder aan de gang te houden tijdens het baanonderhoud: gratis suikerspin voor de kinderen, diverse commerciële stands, springkastelen, een race simulator, een tombola, DJ Jar-no, een Crossy fotoshoot en de huldiging van de Prins en King of Zuidbroek.

Locatie: Eurohal Zuidbroek, Burgemeester Omtaweg 4 9636 EM Zuidbroek (achter Van der Valk Hotel).

Alle info kan U vinden op de website van de Dutch Supercross: HIER KLIKKEN.

Tot slot de deelnemers. Voor de lokale rijders klikt u HIER.

Voor de SX2 en SX1 Internationalen klikt U: HIER.